Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kazik80 napisał:

Na słomę dajesz oddzielnie azot, czy to co w Polifoskach ma wystarczyć?

te dwie polifoski na ściernisko,oram i sieje rzepak

rzepak ładny,to widocznie wystarcza

Edytowane przez 85Tomekkk
Opublikowano

w zeszłym roku ja sypałem mocznik z ureazą na rzepak po 70kg, kolega jedzie tą samą technologią co my, tyle że nie dawał mocznika. Plon na tym samym poziomie

Opublikowano (edytowane)

Martwicie sie siewem nawozu a ja martwię sie pogoda, od piątku pogoda pokazuje w dzień +6-8 i tak kolejny tydzien a  w nocy +3-4 wiec żeby nie było powtórki sprzed kilku lat że w marcu wszystko wymrozil tydzień mrozu z wiatrem. Wlkp okolice konina.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
40 minut temu, przemek28_28 napisał:

Martwicie sie siewem nawozu a ja martwię sie pogoda, od piątku pogoda pokazuje w dzień +6-8 i tak kolejny tydzien a  w nocy +3-4 wiec żeby nie było powtórki sprzed kilku lat że w marcu wszystko wymrozil tydzień mrozu z wiatrem. Wlkp okolice konina.

trzeba byc dobrej myśli:D ubezpiecz rzepak ,a najlepiej to nie siej,i sie nie martw

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, przemek28_28 napisał:

Daleko szukać, w zeszłym roku w ten sposób poleciały jęczmienie ozime w okolicy ;)

Opublikowano
32 minuty temu, Kobek napisał:

85Tomekkk Dokładnie trzeba być dobrej myśli :) Na pogodę i tak nie mamy wpływu, więc po co takie biadolenie. Jak ktoś chce to może wziąć kołdrę i przykrywać :)

Nie biadole tylko jak czytam niektóre wasze posty to tak jakbyście juz siedzieli w odpalonych traktorach z rozsiewaczem przypiętym i nerwowo patrzyli na zegarek i kalendarz czy juz pora ruszać i to jest Ok?

• Haha 1
Opublikowano

Po prostu nie uprawiamy czarno widzenia. Mamy posiane rzepaki i myślimy tak, że na pewno przezimują i do tego się przygotowujemy. Jak wymarzną to wtedy będziemy myśleć jak to przesiać. 

Opublikowano
4 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Nie biadole tylko jak czytam niektóre wasze posty to tak jakbyście juz siedzieli w odpalonych traktorach z rozsiewaczem przypiętym i nerwowo patrzyli na zegarek i kalendarz czy juz pora ruszać i to jest Ok?

jutro mam mieć dostawę saletrosanu.1 marca,aby tylko się dało wjechać ,to jadę.a co będzie,potem,to potem bede sie martwił.Czytaj sobie co chcesz,a rób swoje:D

Opublikowano (edytowane)

Pytasz bo chcesz siać , czy zastanawiasz się czy jest sens sąsiada zaanonsować ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

A u mnie w tym roku mimo zastosowania przed siewem 100 kg Mocznik (46N ) i z polifoski (24kgN), rzepak zrobił się fioletowy. Fakt że stanowisko po pszenicy gdzie zostało sporo słomy, lecz na następny sezon leci na ściernisko 30-40kg N i przed siewiem mocznik 100kg.

Opublikowano
1 minutę temu, kamilc017 napisał:

A u mnie w tym roku mimo zastosowania przed siewem 100 kg Mocznik (46N ) i z polifoski (24kgN), rzepak zrobił się fioletowy. Fakt że stanowisko po pszenicy gdzie zostało sporo słomy, lecz na następny sezon leci na ściernisko 30-40kg N i przed siewiem mocznik 100kg.

w wielu miejscach było to samo

Opublikowano

Pytam jaka jest kara za siew przed 1 marca a nie znajdz w google bo nie  jest napisana wysokosc kary tylko ze beda obowiazywac kary ale jakie niepisze

Opublikowano
1 minutę temu, mf25 napisał:

Pytam jaka jest kara za siew przed 1 marca a nie znajdz w google bo nie  jest napisana wysokosc kary tylko ze beda obowiazywac kary ale jakie niepisze

nie wiem,nie siałem,jeszcze kary nie dostałem 

Opublikowano
54 minuty temu, 85Tomekkk napisał:

może juz posiał:D

Jak już posiał to nie ta kolejność. Najpierw powinien pytać potem siać :D

49 minut temu, mf25 napisał:

Pewnie nie ma jakiś ustalonych stałych kar.

Opublikowano

Dziwi mnie ta wasza polemika czy siać i ile N na słomę, bo później jesienią rzepak lepiej wygląda, dla mnie zasada jest prosta na działki z wysoką zasobności daje tylko azot z NPK który jest i nie potrzebuje nic więcej, jeśli są działki że średnia zawartością makro trzeba prawie zawsze coś posypać na 3-4 liście a na niskim poziomie makro u mnie d*pa, nie dam 40 kg N przed siewem praktycznie pewien czerwony kolor jesienią a czasem i jeszcze trzeba posypać. Nie ma pany gotowych rozwiązań! 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v