Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, 20CBR12 napisał:

Ty się serio pytasz czy po prostu jaja sobie robisz? 🙄

Serio bo tyle u nas śniegu Podkarpacie oczywiście nie całe ale akurat mój region masakra 

Opublikowano

Panowie, sypiecie teraz sól ponieważ nie zastosowaliście odpowiednio wysokiej dawki jesienia ? Macie lekkie gleby ? 

Co do stosowania fosforu teraz..... mija się z celem. Jest to pierwiastek który w optymalnych warunkach i po wymieszaniu z gleba przemieszcza się rocznie ok 2 cm więc biorąc pod uwagę budowę morfologiczną rzepaku, roślina bardzo mało skorzysta. 

Opublikowano
Fugeo napisał:

Siarczan magnezu siedmiowodny czy jednowodny? Wiadomo że siedmio lepiej się rozpuszcza ale jedno ma procentowo większą ilość składników no i jest droższy.

Ponawiam pytanie.

Opublikowano

Ale przy jednowodnym jest mniejsza dawka i w przeliczeniu na stężenie roztworu wychodzi jednak taniej. A co do rozpuszczania to w lekko ciepłej wodzie też idzie bez problemu

Opublikowano
8 godzin temu, Bartek933 napisał:

Ja bym wybrał 7wodny 

Dlaczego akurat ten?

7 godzin temu, kamilekb9 napisał:

Ale przy jednowodnym jest mniejsza dawka i w przeliczeniu na stężenie roztworu wychodzi jednak taniej. A co do rozpuszczania to w lekko ciepłej wodzie też idzie bez problemu

Mniejsza dawka tzn. ile na 1 ha (rzepak)?

Opublikowano
10 godzin temu, kamilekb9 napisał:

jak rozpuszczasz jednowodny to się wrzątek robi;P Poza tym u mnie po jednowodnym wszystkie filtry w opryskiwaczu się zapchały. Nie pamiętam czy dokładałem wtedy jakiś fosfor.

Opublikowano

W obu nawozach podobne formy azotu,sulfan za mało ma siarki,musiałeś trafic w gorsze warunki że byłeś mniej zadowolony a saletrosanu,pewnie za pózno go siałeś ,ja daje polifoske 21,tańsza i ma dodatkowo magnezu troche

Opublikowano
21 minut temu, margoo78 napisał:

Sulfan ma 12 amonowy i 12 amidowy a saletrosan 19 amonowy i 7 amidowy czyli saletrzany. Sulfan siarka 15% saletrosan 13%. Widać, że te nawozy mocno się różnią.

Sulfan 6%S, Saletrosan 13%S

Opublikowano

I nie ma formy amidowej tylko amonową i azotanową tak jak saletrosan tylko troche inne proporcje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v