Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie podobnie plon w okolic 3,5-4 t ale ten rok mnie pozytywnie zaskoczył mimo ze dopiero w kwietniu udało sie z nawozem wjechać bo do końca marca śnieg na polu zalegał i udało mi sie 4,5 t  zebrać ale to rekord od 10 lat kiedy sieje 

Opublikowano

2018-3 tony

2017-3,2 t

2016-3,5 t

Wcześniej kilka lat poniżej 4-4,5 nie schodził ,rekord 5,3 ton ,corocznie kilkadziesiąt ha rzepaku,    nawożennie  220-240 N ,plus wszystko co musi dostać wzorcowa plantacja

Opublikowano

ja jak zaczynałem przygodę z rzepakiem to na zwykłych rolkach zbożowych ustawiłem 4 kg zasiałem niecały hektar zaglądam do siewnika a tam pustka dokupiłem niezaprawiony  rzepak dosiałem resztę i 2 t/ha udało mi sie namłócić  od robaka tylko raz wtedy  pryskałem z biegiem lat i z doświadczeniem udało sie przyzwoite plony zbierać 

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

2018-3 tony

2017-3,2 t

2016-3,5 t

Wcześniej kilka lat poniżej 4-4,5 nie schodził ,rekord 5,3 ton ,corocznie kilkadziesiąt ha rzepaku,    nawożennie  220-240 N ,plus wszystko co musi dostać wzorcowa plantacja

No i wychodzi na to że mamy wpływ 30% a reszta zależy od pogody. Bo u Ciebie gleby raczej dobre, doświadczenie spore z tego co piszesz i co? Pogoda nie dopisze i d*pa. Ja w zeszłym roku na 5-6 klasie rzepak mega ch*jowy zebrałem 3.3 a rok wcześniej rzepak piękny wszyscy pytali co za odmiana 3 klasa ziemi dostał wszystko a w połowie maja przyszły przymrozki duzo łodyg popękało i 2.9 tylko.

Opublikowano

Bo to jest to co pisałem nie raz. Że raz na jakiś czas trafiają się rok dla rzepaku że da pod 5,5t. Choć w tym roku u mnie w okolicy każdy z doradców czy to syngenta czy basf lub bayer prognozował że rzepaki dadzą max 2t. Z chemirolu przyjechał i powiedział: poczekajmy do żniw. Przyszły żniwa i plony pod 4,5t, nawet te prowadzone małym kosztem dawały 3,0t. Tak jak piszesz, my możemy zrobić pewną część dla plantacji, reszte zrobi pogoda...

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie, choć ten tzn tamten rok nas zaskoczył nesamowicie bo było sucho jak holera a plon był bardzo dobry. Więc coś podpasowało rośliną, bo przed i w trakcie zawiązywania łuszczyn spadło kilka litrów co nawet nie doszło di korzeni tylko z wierzchu zwilżyło ziemie

Opublikowano
14 godzin temu, miwigos napisał:

2018-3 tony

2017-3,2 t

2016-3,5 t

I gdzie tu zysk przy tej cenie rzepaku?

Opublikowano

Nie mów  że dokładasz,jak tak to zmień zawód

KONIU rzepak lepiej plonuje w suchym roku niż w  mokrym,to już od dawna wiadomo

Opublikowano
57 minut temu, slonju77 napisał:

I gdzie tu zysk przy tej cenie rzepaku?

Jak to gdzie? U nas też około 2t idą na koszty, więc nie gadaj że nie ma zysku.

Może pochwal sie swoją agrotechniką od zbioru przedplonu do żniw. Czekamy...

Opublikowano

Ja w zeszłym roku sie postarałem i sobie wszystko policzyłem, od początku do końca, wiec przy plonie w zeszłym roku 3.3t/h to zostało mi 2 tys plus dopłata. I nikogo nie namawiam na nic poprostu wszystko sobie notowałem.

Opublikowano

Jak najbardziej potwierdzam u mnie podobny zysk. Niektórzy ludzie chcieli by na jednym hektarze zarobić milion i to może wtedy by ich satysfakcjonowało. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

w 2018 roku rzepaki plonowały bardzo dobrze z powodu braku chorób, szybki rozwój roślin w kwietniu powodował że grzyby nie miały czasu na zainfekowanie i inkubacje na roślinie. Brak przymrozków oraz sprzyjająca pogoda w okresie kwitnienia dla zapylaczy sprawił że pomimo braku wody w maju rośliny zawiązały większą ilość nasion w łuszczynie. Ilość łuszczyn była na podobnym poziomie ale ilość ziaren oraz MTZ była większa. Plantacje które były położone w obniżeniach terenu czy też przy ciekach wodnych potrafiły oddać ponad 5t/ha

Edytowane przez przem64
Opublikowano
20 godzin temu, przem64 napisał:

w 2018 roku rzepaki plonowały bardzo dobrze z powodu braku chorób, szybki rozwój roślin w kwietniu powodował że grzyby nie miały czasu na zainfekowanie i inkubacje na roślinie. Brak przymrozków oraz sprzyjająca pogoda w okresie kwitnienia dla zapylaczy sprawił że pomimo braku wody w maju rośliny zawiązały większą ilość nasion w łuszczynie. Ilość łuszczyn była na podobnym poziomie ale ilość ziaren oraz MTZ była większa. Plantacje które były położone w obniżeniach terenu czy też przy ciekach wodnych potrafiły oddać ponad 5t/ha

Ja miałem na górkach i d..a nieudany rok

Opublikowano
21 godzin temu, przem64 napisał:

O czym Ty mowisz. To ze u Cb sie trafily dobre warunki to noe znaczy ze w reszcie polski tak samo bylo. Rzepaki w 2018 ogolnie slabo plonowaly ze wzgledu na susze tak samo jak zboza i kukurydza. 

Opublikowano
26 minut temu, maciej870323 napisał:

U mnie była susza zboża dały średnio 3,5t z ha, a rzepak 4t z ha. Kukurydza ok. 7,5t z ha. także coś w tym jest że rzepak dobrze znosi suszę.

Rzepaki jeszcze lepiej zniosłyby suszę, gdyby były dobrze przygotowane do zimy. Sporo plantacji było zwyczajnie słabych, a wiosną nie było czasu na odrobienie strat.

Opublikowano

dokładnie @Kazik80 w kwietniu nagle zrobiło się 20 kilka stopni i rzepak nagle zaczął zbyt szybko przeskakiwać z kolejnych faz BBCH w dodatku marzec był mroźny bez normalnej wegetacji. Roślina ma zakodowaną w sobie informację że pod koniec kwietnia początek maja kwitnie pod wpływem światła słonecznego (długość dnia) informuję siebie jaki jest etap. W kwietniu 2018 zrobiło się ponad normę  z dniami słonecznymi bez chmur co spowodowało że rzepak zakwitł 7-10 dni wcześniej. 

Opublikowano
Dnia 3.01.2019 o 13:26, przem64 napisał:

dokładnie @Kazik80 w kwietniu nagle zrobiło się 20 kilka stopni i rzepak nagle zaczął zbyt szybko przeskakiwać z kolejnych faz BBCH w dodatku marzec był mroźny bez normalnej wegetacji. Roślina ma zakodowaną w sobie informację że pod koniec kwietnia początek maja kwitnie pod wpływem światła słonecznego (długość dnia) informuję siebie jaki jest etap. W kwietniu 2018 zrobiło się ponad normę  z dniami słonecznymi bez chmur co spowodowało że rzepak zakwitł 7-10 dni wcześniej. 

bardziej spowodowane brakiem wiosenek wilgoci rzepak się ratuje kosztem nasion zeby wydać następne pokolenie jak też rzucaniem łuszczyn zeby przetrwały najsilniejsze

27 minut temu, wolny77 napisał:

Pogody nigdy nie przewidzisz. Ale to prawda że dla rzepaku najważniejsze jest przezimowanie. W poprzednim roku mimo suszy nie wyszło jakoś tragicznie

i odmiana jak u mnie mercedes ATORA i KUGA  plonowały wyróżniająca w porównaniu do innych odmian  

Opublikowano
Dnia 11.01.2019 o 15:15, Roman176 napisał:

bardziej spowodowane brakiem wiosenek wilgoci rzepak się ratuje kosztem nasion zeby wydać następne pokolenie jak też rzucaniem łuszczyn zeby przetrwały najsilniejsze

i odmiana jak u mnie mercedes ATORA i KUGA  plonowały wyróżniająca w porównaniu do innych odmian  

koledzy powie ktoś jaki dać nawóz wiosna na rzepak? pod korzeń poszła polifoska 6 w ilości 300 kg na ha. z góry dzięki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v