Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, hardkor113 napisał:

Jaka cena bo z tego co wiem to niedaleko mnie mieszkają ale jakoś nigdy się nie interesowałem ich usługami

To zależy ile działek coś ok 80 zł. 3 lata temu wychodziło.

Opublikowano
Dnia 29.12.2018 o 16:14, koniu napisał:

a właśnie, co do badań to jak myślicie czy one faktycznie są wykonywane rzetelnie? Bo zastanawia mnie jedna z działek. Ph 4,6, P,K na średnim poziomie a plony na tej działce co roku są najlepsze. Rzepak w tym roku 4,5t, rok temu jęczmień jary 9,4t, wcześniej kukurydza 15t

Dnia 29.12.2018 o 15:40, koniu napisał:

u mnie PK idzie pod korzeń. Nigdy nie bawiłem się i raczej nie będę sypał kizerytów, korn kali itp itd. Na wiosnę tylko saletrosan i saletra bądź mocznik. Dokarmie dolistne to inna bajka. Tam siarczan mg idzie prawie do każdego oprysku pod 8kg/ha.

Ile saletrosanu i saletry dajesz?

Opublikowano

Na pierwszą dawkę około 400kg saletrosanu i na drugą dawkę około 250 saletry. Ile dam to zobaczymy w marcu, chyba że w lutym będziemy wszyscy siali jak złodzieje po kryjomu przez te mądre przepisy...

Opublikowano
a jakie nawozenie byscie polecili na gesty i mocno zielony rzepak? zastanawialem soe nad 250 saletry, 170 siarczanu magnezu i 100 kg soli ptasowej. przedwienie 400 kg poli 6. potas i fosfor srednio wysoki
Opublikowano
7 minut temu, loquito napisał:

Nie lepiej dać polifoskę na pierwszą dawkę, a później saletra?  @darkoza

no niewiep po saletrze szybciej ruszy jak nierozsieje po zamarznietym to pózniej j

nie wiade bo sie utopie bedzie mokro w polu

Opublikowano

Dawniej tzn dwa lata temu tak robiliśmy że szła saletra 250kg i tego samego dnia polifoska 21, pozniej na drugą dawke saletra też 200-250kg. Tyle źle że dodatkowy przejazd. Z saletrosanem jest wygodniej.

Opublikowano

Azot od 1 marca więc na Śląsku na pierwszy rzut lepsza saletra . Po 8 latach siania saletrosanu stwierdzam że lepiej sprawdza się saletra , a siarka w kizerycie albo siarczanie. Po saletrosanu nie widać efektu i niby ma część formy azotanowej i nawet po 500 kg stosowalismy to i tak efekt lepszy po saletrze , rzepak momentalnie się regeneruje i nawet przy dawce 250 kg efekt bardzo fajny 

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem, w zeszłym roku stosowałem i pod 4,5t sypał. Poza tym nie oszukujmy sie to był rok dla rzepaku który trafia sie raz na jakiś czas. Nawet rzepaki skromniej nawożone i chronione samym tebu dawały 4t.

Opublikowano

To zależy gdzie jeśli dobrze przezimowały Tebu na pierwszy oprysk jest dobrym środkiem lepiej dać lepszą ochronę na płatek

Opublikowano

Gdzieś kiedyś czytałem wyniki badań z niemiec że niby lepiej prochloraz sobie radzi z chorobami w rzepaku od tebu. Jedynie nie ma skracania chyba. Jak jest faktycznie to sam jestem ciekawy

Opublikowano
21 godzin temu, koniu napisał:

Nie wiem, w zeszłym roku stosowałem i pod 4,5t sypał. Poza tym nie oszukujmy sie to był rok dla rzepaku który trafia sie raz na jakiś czas. Nawet rzepaki skromniej nawożone i chronione samym tebu dawały 4t.

Może na południu w Wielkopolsce już 3 lata rzepak nie sypie,w końcu czas na zmiane mam nadzieje

Opublikowano (edytowane)

no to wiadomo. Tylko jednego zadowoli 3t i powie że mu sypał ładnie, a drugiego zadowoli 5t. Myślę że 3,0-3,5 tony to jest taka norma przeważnie na moich polach bo nie pamiętam żebyśmy zbierali mniej.

Edytowane przez koniu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v