Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i byli. Na razie nic  nie oszacowali bo dopiero za miesiąc przyjadą drugi raz. Pochodzilem z nimi po polach to powiem szczerze że rzepak ostro dostał po d*pie. Sporo luszczyn oblamanych, na lodygach tyle plam od udarzen że się nie policzy. A najlepsze jest to że oni twierdzą że mała szkoda bo nie ma dużo śladów ba luszczynach samych... brak słów. Wg mnie grad zrobił już-20% plonu i to gołym okiem widać. 

Opublikowano
3 godziny temu, XTRO napisał:

No i byli. Na razie nic  nie oszacowali bo dopiero za miesiąc przyjadą drugi raz. Pochodzilem z nimi po polach to powiem szczerze że rzepak ostro dostał po d*pie. Sporo luszczyn oblamanych, na lodygach tyle plam od udarzen że się nie policzy. A najlepsze jest to że oni twierdzą że mała szkoda bo nie ma dużo śladów ba luszczynach samych... brak słów. Wg mnie grad zrobił już-20% plonu i to gołym okiem widać. 

Michał likwidowałem kiedyś szkody i powiem Tobie, że za plamy nikt nie płaci. Powinni policzyć połamane łuszczyny na roślinach z 1mkw w kilku powtórzeniach (w zależności od powierzchni pola) - czemu nie liczyli?

Opublikowano

u mnie to samo, polowe łuszczyn zrzucił , gołe łodygi, obstawiam ze to przez susze, mikro odpada bo co trochę pryskałem , robak też odpada bo plantacja przy domu i było obserowowane, gradu nie bylo wiec zostaje tylko susza :/

Opublikowano
13 godzin temu, aro1975 napisał:

Michał likwidowałem kiedyś szkody i powiem Tobie, że za plamy nikt nie płaci. Powinni policzyć połamane łuszczyny na roślinach z 1mkw w kilku powtórzeniach (w zależności od powierzchni pola) - czemu nie liczyli?

z nimi to paranoja. Najlepiej jakby wycięło w pień to wtedy byłaby szkoda

Opublikowano
Dnia 22.05.2018 o 22:11, aro1975 napisał:

na kolejne szacowanie zaproś soltysa jakaś inna osobę i nagrywaj całe szacowanie w przypadku kiedy oszacuja z d*py, miałem tak z łosiami i pomogło jak chciał mi 5% z rzepaku uszkodzeń wpierdzielić

Opublikowano

wiem że kiedyś w PZU ocentkowanie było liczone do szkody jak miałem grad 5 lat temu , każda plama to mniejsza asymilacja , upominać się o swoje i nie dać  nabić w butelkę . wiem że wtedy chyba 10 ocentkowanych łuszczyn było liczonych jak jedna zniszczona całkowicie . najgorsze to są chyba te dziady z concordii

Opublikowano
2 godziny temu, Maniek101 napisał:

No i u mnie to samo wczoraj grad i łuszczyny poobijane jak to wpływa na plon

333672671_qepxrrx.jpg

Na pewno większa presja chorób

Opublikowano

Czy można dać jeszcze bor na rzepak jary pokazały się pierwsze kwiaty?

Opublikowano
42 minuty temu, hardkor113 napisał:

U mnie nie dośc żę było sucho to jeszcze najwczesniejsza odmiana jaka może być rzepak myśle koło 10 lipca

Jakie rokowania co do plonowania? U mnie jak będzie 2 tony z ha to będzie super. Koszty moze się zwrócą.. w tamtym roku prawie 4 z ha a teraz lipa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v