Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie wiem, tam gdzie mam posianego nie daleko gór w dzień bywało po 12 mrozu, w nocy znajomy co tam mieszka mówi że było nawet 17. Mam nadzieje że przetrwa mimo że sniegu było praktycznie tyle co nic. W tym roku mamy jęczmień Ida, też browarny.

Opublikowano

Warto jary zasiać nie było rzepaku nigdy na tym kawałku nie dałem rady jesienią bo było za mokroB|

Opublikowano
4 godziny temu, rolpol17 napisał:

No ja też czarno to widze przymrozki i wiatr zrobił swoje bez sniegu ,,dolnośląskie ,, 1/4 areału fioletowa się zrobiła,duży obszarnik dzisiaj leci z azotami ja sie jeszcze wstrzymam.

fioletowy kolor niema znaczenia, niektóre odmiany reagują inaczej przy takich mrozach to normalne, chyba że się pojawił przed nadejsciem zimy co może świadczyć o niedoborach pokarmowych, a tak to jak sie ociepli i zacznie ciągnać z ziemi to po fiolecie ani śladu nie będzie :):)

Opublikowano (edytowane)

lubelskie - 20 ,termometr pod dachem ,ciekawe ile przy gruncie ,snieg ok 5 cm, pochwalcie się ile u was.

Edytowane przez racic
Opublikowano

-16 i zero śniegu kolega na forum z oklic pisał że robili test na przezimowanie to wszystko nie żyje :ph34r:

Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

jak zwykle bredzisz

Chyba Ty

37 minut temu, Anetka1 napisał:

Jak na sniadanie jada pokrzywę i rzeżuchę to tego są efekty

Nie mierz swoją miarą

Opublikowano

Nie wiem w jakim lubelskim wy mieszkacie że macie snieg, bo u mnie powiat łęczyński dokładnie 45km od lublina na wschód sniegu tyle co nic może z 1cm. Posiałbym może siarczan mg z solą ale zimno i nie chce mi się siewnika w takie mrozy naprawiać.

Opublikowano

U mnie w okolicach Parczewa sobota i niedziele to ostatnie dni z mrozem. Od następnego tygodnia ma być odwilż i temperatury w okolicy 8 stopni. Jutro Prawdopodobnie na niższe działki wysieję saletrosan na rzepak i pszenicę.

Opublikowano
2 godziny temu, jacek472 napisał:

Nie wiem w jakim lubelskim wy mieszkacie że macie snieg, bo u mnie powiat łęczyński dokładnie 45km od lublina na wschód sniegu tyle co nic może z 1cm. Posiałbym może siarczan mg z solą ale zimno i nie chce mi się siewnika w takie mrozy naprawiać.

powiat zamojski, hrubieszowski z 10 cm sniegu jak nic. nawozy to co najwyżej w następnym tygodniu, jak snieg sie rozpuści.

Opublikowano
13 minut temu, robercikj100 napisał:

powiat zamojski, hrubieszowski z 10 cm sniegu jak nic. nawozy to co najwyżej w następnym tygodniu, jak snieg sie rozpuści.

Jak myslisz mrozy -24°C  mogac w jakis sposob zaszkodzic  pszenicy i rzepakowi pod taka warstwa sniegu. 

Opublikowano

No nie wszystkie przetrwają tym bardziej te siane w połowie września

Opublikowano

Od tygodnia w nocy ok. -15,-16 a w ciągu dnia około -8, śniegu na rzepaku mam jakieś 3-5 cm. 

Pamiętam rok 2016, ponad tydzień siedział mróz -20 stopni z silnym wschodnim wiatrem. Śniegu nie było nawet milimetra. Rzepaki plonowały 2-2,5 t/ha. Niektórzy przesiewali i zbyt dobrze nie wyszli na tym bo w kluczowym momencie zabrakło deszczu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v