Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

WIdzialem ze rzepak z 2 tyg temu a dzis to stozek znacznie wyskoczyl w gore , jak bedzie taka pogoda jak teraz to ok. 1 marca trzeba bedzie zucic N

Opublikowano

Co na pierwszy rzut? Saletrosan z 250 kg/ha i poźniej z 200 saletry? Jeśli sól była dawana na jesien pod korzeń to czy teraz też posypać?

Opublikowano

A co sie może stać nie przesadzajcie z tym wymywaniem ulewy nie zapowiadają a jak troche popada to jeszcze lepiej ,sól to już końiecznie czas ja dałem pierwszą dawke azotu i siarki nie ma co czekać, o wymywaniu wiekszym to można mówić na ViVI KL..MF 25 jak będzie taka pogoda to 1 marca bede miał wysiana II dawke a po 10 dniach reszta

Opublikowano

Oj już nie przesadzajcie... Ja sól i kizeryt sialem 30 stycznia... Zimy prawie nie ma i na powrót się nie zanosi... Rzepak powoli zaczYna ruszać czy tego chcemy czy nie... Na sobotę planuję saletrosan... W zeszłym roku sialem 28 lutego a uważam że zima była bardziej sroga...

Opublikowano

JUż posiany w sobote dziś sieją ele wiatr taki zę strach ja bym nie siał

Opublikowano

Nie za wcześnie? U mnie jest pięknie i słonecznie, ale poczucie zimna przez mroźny wiatr niesamowite... Jakieś -2 do słońca, ale przez szybę daje mocno. Boje się że jak ruszy to go wysmali po tym azocie.

Opublikowano

U mnie w lubelskim nawet jeszcze nie myślę o azocie . Dziś w nocy było -9 brzy braku śniegu i dość silnym wietrze. Przypomina mi się wiosna sprzed 2 lat...

A mam pytanie.

Nikt nie pisze o stosowaniu RSM w rzepaku a ja tak właśnie robiłem i w tym roku planuję robić. Czy błędem jest stosowanie go na pierwszą dawkę? Jak dotąd nie zauważyłem jakichś negatywnych oznak jego stosowania. Poza tym PK wiosną? Ja całą dawkę (solidną) stosuję od zawsze przedsiewnie. Czy to też błąd? Podobnie z siarką, wszystko przed siewem w NPK. Na wiosnę tylko azot w stosownych ilościach, bor kiedy trzeba i duuużo odżywek. Efekty dla mnie zadowalające ale może coś robię nie tak?

Opublikowano

RSM na pierwszy najlepszy bo nie parzy a siarka powinna być na wiosne w pierwszym rzucie ,przedsiewnie siarke stosujesz to w jakim nawozie i jakie dawki

Opublikowano

Zwykle idzie jakiś wieloskładnik czasem uzupełniany solą potasową w razie potrzeby. W ubiegłym roku pod rzepak poszła lubofoska 3.5-10-20 zawierająca wg etykiety 25% SO3. Dawki w tej chwili nie pamętam dokładnie ale chyba była to 800 czy 900 kg/ha więc konkretna uzupełniona właśnie solą potasową.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v