Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z powodu suszy na części plantacji rzepak ma bardzo niska obsadę. Planując sobie wiosnę, zastanawiam sie nad przesianiem tych łat. Jaka jest minimalna obsada hybrydy? 

Opublikowano

U mnie w ubiegłym sezonie z powodu suszy miałem tak słabe wschody, że byłem bliski likwidacji plantacji. Wschody były bardzo nierówne i słabe tak że wahały mi się dosłownie od zera (pasy o szerokości od metra do dwóch długie w ogóle bez obsady) do maksymalnie 20-24 szt na metrze w najlepszych miejscach. Srednio szacowałem 10-12 szt na metrze. Jednak plantację zachowałem i rzepak dostał wszystko co potrzeba. Później wszyscy co go widzieli wiosną czy jesienią przed zbiorem czy podczas kwitnienia nie mogli się nadziwić skąd "to" się wzięło. Plon średni wyszedł 4,45T/ha. Niesamowicie Krzewi się ten Dk Equiste. 

Opublikowano

czym rzepak ma wiecej miejsca do rozwoju tym wiecej z siebie da , na słabej ziemi koncówka siewu troche mi zbrakło i zasiałem rzadziej rozgałezień miał około 14 na dość słabej ziemi odmiana avenir niestety już jej nie ma

Opublikowano

U mnie w ubiegłym sezonie z powodu suszy miałem tak słabe wschody, że byłem bliski likwidacji plantacji. Wschody były bardzo nierówne i słabe tak że wahały mi się dosłownie od zera (pasy o szerokości od metra do dwóch długie w ogóle bez obsady) do maksymalnie 20-24 szt na metrze w najlepszych miejscach. Srednio szacowałem 10-12 szt na metrze. Jednak plantację zachowałem i rzepak dostał wszystko co potrzeba. Później wszyscy co go widzieli wiosną czy jesienią przed zbiorem czy podczas kwitnienia nie mogli się nadziwić skąd "to" się wzięło. Plon średni wyszedł 4,45T/ha. Niesamowicie Krzewi się ten Dk Equiste. 

no ja mam dk exstorm a ten dk equiste to na ziemie takie lepsze czy i takie i takie

Opublikowano

Bo nie można oceniac stany plantacji tylko na podstawie obsady. Pamiętajcie że wszystkie elementy struktury plony w rzepaku (poza MTN) kształtuje się już jesienią! Może obsada być mała ale ile liści jesienią, tyle pędów bocznych, a duże liście bez oznak braku składników są gwarantem odpowiedniej ilości łuszczyn.

Opublikowano

Mój ma 4-6 niewielkie liście w kolorze zielono czerwono żółtym tzn że plon będzie bardzo mizerny czy tylko mizerny?

Polećcie mi jakiś sprawdzony skuteczny dolistny nawóz fosforowy,po którym na prawde będzie widac efekt.Lepszy bedzie w płynie czy proszku?Co sądzicie o MAXIMUS extra PKMg (0-25-20-10+mikro) czy lepiej jakis tańszy,zasobniejszy w P.

nie piszemy posta pod postem

Opublikowano

Polećcie mi jakiś sprawdzony skuteczny dolistny nawóz fosforowy,po którym na prawde będzie widac efekt.Lepszy bedzie w płynie czy proszku?Co sądzicie o MAXIMUS extra PKMg (0-25-20-10+mikro) czy lepiej jakis tańszy,zasobniejszy w P.

Polcecam PHOS 60

Opublikowano

Mój ma 4-6 niewielkie liście w kolorze zielono czerwono żółtym tzn że plon będzie bardzo mizerny czy tylko mizerny?

nie piszemy posta pod postem

Nie wygląda to najlepiej. Trzeba czekać do wiosny, wtedy nawet dać I dawkę N i jak nieciekawie będzie dalej to kasować.

Opublikowano

Dzięki losktos za propozycje,kojarzysz cene?

milanreal-to mnie pocieszyłeś,nie chce juz siac qq nq lepszej ziemi..sprawdze jutro obsade,może zrobie kilka zdjęć i zobaczycie jak to wygląda.

Opublikowano (edytowane)

Doczytałem sie,że dawka tego Phosa 60 na rzepak to 0,75-1l/ha.Opis zachęca i cena nie taka straszna,jak jest w połowie tak skuteczny jak opisuja to musze go zamówić.

Wrzucam zdjęcia mojego rzepaku,za Waszymi radami został dokarmiony późna jesienią odżywkami dosforowymi,siarczanem mg,mocznikiem,borem-przed tem wyglądał zdecydowanie gorzej(był bardziej czerwono fioletowy)

post-52291-0-89361100-1418920467_thumb.jpg

post-52291-0-22734600-1418920503_thumb.jpg

post-52291-0-14078700-1418920535_thumb.jpg

post-52291-0-72958200-1418920565_thumb.jpg

post-52291-0-59161200-1418920614_thumb.jpg

post-52291-0-25033100-1418920649_thumb.jpg

post-52291-0-87568400-1418920696_thumb.jpg

Edytowane przez tomek0808
Opublikowano

czyli wniosek jest taki ze jak jest susza t olepiej nie stosowac sie do zalecen producentow nasion tylko gesciej siac rzepak bo ja zasialem jak trzeba bylo wyszlo idealnie ale rzadkawo powschodzil nie jest zle ale moglo byc duzo lepiej czyli co panowie zawsze gesciej siac lepiej czy nie ?

Opublikowano

Normy wysiewu dostosowujesz do panujących warunków na polu. Jak jest sucho to siej wiecej jak idealne warunki do wschodów to mniej.  Grunt w tym żeby rzepak miał odpowiednia obsadę a będzie prawidłowo się rozwijał.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v