Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

zgodza się, ja u siebie zrobiłem badania i wyszła niska zawartość fosforu, a duża potasu i magnezu i gotowe nawozy mi nie pasują bo wszędzie jest dużo potasu. Niestety żaden skład w całej okolicy nie ma fosforanu i soli potasowej tylko te gotowe mieszanki Lubofoskę albo Polifoskę. Zawsze stosowałem Lubofoskę pod rzepak ale jesienią rzepak robił mi sie filoletowy i chyba spróbuje dać tą Polifoskę 6 jak nie dostanę osobno fosforu

Jednak udało mi się znaleźć skład gdzie mają polidap i sól wiec co lepiej wybrać i jakie dawki sypnąć jeśli dałbym polidap + sól? Czy ten polidap dać przed orką czy po orce?

Edytowane przez grego
Opublikowano

zgodza się, ja u siebie zrobiłem badania i wyszła niska zawartość fosforu, a duża potasu i magnezu i gotowe nawozy mi nie pasują bo wszędzie jest dużo potasu. Niestety żaden skład w całej okolicy nie ma fosforanu i soli potasowej tylko te gotowe mieszanki Lubofoskę albo Polifoskę. Zawsze stosowałem Lubofoskę pod rzepak ale jesienią rzepak robił mi sie filoletowy i chyba spróbuje dać tą Polifoskę 6 jak nie dostanę osobno fosforu

Jednak udało mi się znaleźć skład gdzie mają polidap i sól wiec co lepiej wybrać i jakie dawki sypnąć jeśli dałbym polidap + sól? Czy ten polidap dać przed orką czy po orce?

Zależy na jaki plon liczysz, jak niska zawartość P to zwiększyłbym jego dawkę o 30-50%. Na Twoim miejscu dałbym przed orką, fosfor nigdzie nie ucieknie. Forma amonowa N również szybko nie ucieknie.

Opublikowano (edytowane)

wydaje mi się coś mało tego fosforanu mi przy takim nawożeniu rzepak robił sie fioletowy jesienią , a czy przy niskiej zasobności w fosfor i wysokiej w potas (efekt wielu lat siekania słomy) można by zastosować Polifoskę 8 jakieś 350kg na ha pod rzepak i ewentualnie potem pod pszenice? Jednak chciałbym uniknąć 2 przejazdów juz nawet nie o paliwo chodzi, a o czas bo mi to akurat dość długo schodzi.

Edytowane przez grego
Opublikowano

oczywiście, że od razu nie zacznie brakować fosforu. Takie nawożenie może być przez kilka lat bez większych problemów tak zresztą było i u mnie ale prędzej czy później fosforu zacznie brakować w glebie chyba, że masz bardzo dużą zasobność. Rzepak przy średnim plonie powinien dostać min 80-90kg P na ha aby był bilans. Ale trzeba przyznać, że wyglądał ładnie. Sąsiad aby osiągnąć plon 4t daje 200kg polidapu i jakieś 200 soli potasowej.

Opublikowano (edytowane)

panowie zamierzam zasiac rzepak na stanowisku po jeczmieniu jarym,jak najlepiej przygotowac stanowisko pod rzepaczek....dyspomuje obornikiem,ale nie wiem czy wczesniej wapna nie podac potem talerzowka po czasie obornik i orka co o tym sadzicie?

mowa o 7 h (ziemie na tych kawalkach ta redziny)

Edytowane przez seba87
Opublikowano

Jak plonował w tym roku i czy nadaje się na IV klasę?

sypał słabo.. Dużą część położyło puścił zielone odrosty z których praktycznie nic nie było, moim błędem było jeszcze to że nie dosuszyłem

Opublikowano

no to możemy podać sobie ręce...:)

u mnie rzepak po zimie, wiosną i jeszcze w czerwcu wyglądał na 5 ton... położyło ponad połowę pola i uciułałem niecałe 4t/ha... jestem zły bo apetytu tylko narobił (Monolit)

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj zakupiłem rzepak mieszańcowy jednostka waży 9.5 kg MTN 5.8, Siła kiełkowania 94% zamierzam to wysiać na 2.5 ha nie wyjdzie za gęsto ? i dam po 350 kg/ha NPK 7-20-30 czy to wystarczy? pytam bo nigdy wcześniej nie siałem :) sieje głownie ze wzgledu na płodozmian ;)

Edytowane przez Renault9514
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj zakupiłem rzepak mieszańcowy jednostka waży 9.5 kg MTN 5.8, Siła kiełkowania 94% zamierzam to wysiać na 2.5 ha nie wyjdzie za gęsto ? i dam po 350 kg/ha NPK 7-20-30 czy to wystarczy? pytam bo nigdy wcześniej nie siałem :) sieje głownie ze wzgledu na płodozmian ;)

wystarczy NPK

Edytowane przez aro1975
Opublikowano

A jaką odmianę Kamil będziesz siał w tym roku i kiedy zaczynacie.

najprawdopodobniej Xenon F1,miałem go jednego roku i całkiem fajnie wyglądał. Zastanawiam się jeszcze nad jakąś liniówką albo posieje wszystko Xenonem. A zaczne gdzieś po 20

norma wysiewu za bogata. Taką jednostką możesz spokojnie obsiać niespełna 4 ha. Co do nawożenia to jeżeli zasobność gleby jest na średnio-wysokim poziomie to wystarczy

Opublikowano (edytowane)

na 4 ha??? nie było by wtedy za rzadko? to jednak wysieje to na pełnych 3 ha ;) ? to warto jeszcze dodać 100 soli potasowej na ha? :)

Jaka odmiana tego mieszańca

Visby

Edytowane przez Renault9514
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v