Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Mich9 napisał:

mieszańca nie można siać w 3 pokoleniu, ktoś mało rozumny sam sobie problemu narobił

Nie zawsze, ale czasem samosiewy mieszańca w rzepaku bardzo dziwne rosną.

W siewniku co 12,5cm i 40 nasin/m2 wychodzi co 20cm w rzędzie. Co drugą czyli 25cm co 10cm w rzędzie.

• Like 1
Opublikowano

Ale wiadomo też że nie zawsze 3kg/ha oznacza że będzie mniejsza obsada niż 4kg/ha. Więc pisanie w kilogramach że np. Ja sieję tą czy tamtą odmianę 3kg/ha i jest super, może spowodować że ktoś to przeczyta i weźmie to sobie do serca i posieje też 3kg/ha tą odmianę nie patrząc na metkę na worku i sobie może narobić tedy krzywdy bo okaże się że odsady brakuje. 

Opublikowano
ansu napisał:

1 minutę temu, Mich9 napisał:

mieszańca nie można siać w 3 pokoleniu, ktoś mało rozumny sam sobie problemu narobił

Nie zawsze, ale czasem samosiewy mieszańca w rzepaku bardzo dziwne rosną.

W siewniku co 12,5cm i 40 nasin/m2 wychodzi co 20cm w rzędzie. Co drugą czyli 25cm co 10cm w rzędzie.

no bo tak jest w 1 pokoleniu mieszańca porażenie jest 0% w drugim 5% w trzecim już 50 % tworzy się taka choinka która nie ma łuszczyn, siałem mieszańca w drugim pokoleniu i oddał 4 tony w tamtym roku, te samosiewy mogły wyrosnąć nasiać się itd. dlatego niektóre dziwnie wyglądają

Opublikowano

Ja sieje czesć własnych nasion populacje i mieszańce. W pierwszym roku nie ma żadnych zniżki plonu, sypią tak samo jak kupowane, drugi raz nie siałem mieszańca. 

Raz przypadkowo siałem odmianę Mickey 3 razy, ktoś mi ją wcisną za pół ceny, a że nie desykowałem ją to siałem z 5-8 ha rocznie.  Dwa razy sypła normalnie, szału nie było w  3 roku siana ze swoich nasion dała 5,2 t/ha najlepiej ze wszystkich odmian co miałem. Nawet mieszańca przeskoczyła. Dodam ze była siana na średnim polu, a jeszcze bardzo słabo z boku wyglądała. 

Od tej pory sieje w 50% swoje nasiona, wyjątek jest ten rok, bo miałem inwazje mszycy w jesieni a  w czerwcu pogoda spaliła rzepak i jest brązowy, więc strach siać swoje nasiona bo nie wiadomo co wyjdzie.

• Like 1
Opublikowano
galan99 napisał:

5 minut temu, Roxer napisał:

Nie wiem kapec czy z kolei ty sobie też nie żartujesz, bo znam osoby które miały z tym problem w przypadku pszenicy

Gospodarstwo powyżej 10 ha jak kupuje materiał siewny z centrali powinno zapłacić daninę .

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/oplata-za-wykorzystanie-materialu-siewnego/

https://www.prawo.pl/akty/dz-u-2015-88,18159213.html

Przeczytaj jeszcze raz ten materiał i nie powielaj bzdur 😋

Opublikowano

ja bede dawał 4-5l/ha żeby skasować trochę perz i inne chwasty głównie przy rowach i miedzach. Od żniw ściernia nie ruszana i już fajnie się zazieleniło od samosiewów. Będzie pryskane w przyszłym tygodniu żeby postało do gruberowania przed siewem pszenicy czyli koniec września, pierwsza połowa października.

Opublikowano (edytowane)

W ubiegłym roku u znajomego opryskany 3l glfosatu i siew pszenicy agregatem uprawowo-siewnym / brona aktywna Amazone KG + siewnik talerzowy.

Edytowane przez ansu
Opublikowano
1 godzinę temu, derek2223 napisał:

A jeśli nie ma perzu itp. to warto kasować samosiewy glifosatem czy lepiej przyorać jako poplon?

Jak nie ma jakiegoś syfu n polu to ja bym wolał zruszyc talerzowka , gruberem niż lać glifosat. Zawsze to więcej rzepaku wzejdzie 

Opublikowano

Napisze ktoś więcej o zabiegu na ślimaka? 

Podobno niektórzy mieszają granulat  z azotem na jesień.

Mam zamiar dać 350kg polifoski na ha pod pług i 500kg nordkalk na orkę.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mecha napisał:

Napisze ktoś więcej o zabiegu na ślimaka? 

Podobno niektórzy mieszają granulat  z azotem na jesień.

Mam zamiar dać 350kg polifoski na ha pod pług i 500kg nordkalk na orkę.

Daj odwrotnie bo wapno może szkodzić wschodzącemu rzepakowi

• Thanks 1
Opublikowano

nordkalk raczej nie zaszkodzi rzepakowi, gorzej jakby to był oxyfertil. Chociaż raz widziałem gdy rzepak był fazie liścieni i duże gospodarstwo sypało po 300kg/ha tego wapna, niby po to żeby coś tam załatwić ślimaki, ale jaki był tego efekt to nie wiem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v