Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

0,8-1 plochrolazu 0,7-0,8 strobi, 0,5 250 tebu(0,5 litra 500 już prędzej) i 0,5 strobi ci tego nie utrzyma, tak jak wcześniej napisałem strobiluryny trzeba dać minimum 0,7

Opublikowano (edytowane)

W zachwalanym pod niebiosy pictorze jest tylko 100g strobi, są tacy co idą po 0,4 pictora co daje 80g i każdy jest zadowolony 

W zeszłym roku na zielony pąk poszło 0,4 strobi+0,5 prochlorazu, nie było za bardzo co czyścić przy zabiegu na łuszczyny 

Strobiluryny schodzą na psy wg różnych badań a i tak pakują je gdzie się da...

Edytowane przez Artis
Opublikowano

Boskalid jest też w emot i to w wyższej dawce z dodatkiem metkonazolu. Boskalid jest też w w Bellis 38wg gdzie występuję 252g tej s.a na kilogram kto odważniejszy stosuje za dużo taniej, nie dawno czytałem badanie gdzie wcale boskalid nie jest super na zgnilizne, dużo lepiej zachowują się tiofant i prochloraz.. ale co mnie tam, pisze co wiem a nie co reklamują. O propulse nie wspomnę co kosi pictora na łeb  

Opublikowano

wtrąciłem dwa zdania o substancjach, nie każdy kto kupił pictora dostał go za 135zł netto, mówię tylko że są inne rozwiązania godne wyboru  

Jedynie co dodam to w markowych produktach to wypełnienie oleje, adiuwanty robią robotę.   

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja podam azostobiluryne, 0,6 prochloraz 0,6 i  difenokonazol 0,5. koszt jakieś 105 zł.

Raz przejechałem sie na Pictorze i nie chcę go więcej widzieć.

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

Witam kolegow i kolezanki dzialka to nowa dzierzawa 20 ha wystepuja samosiewy rzepaku z przed dwoch lat w tamtym roku bylo pszenzyto na calej dzialce ok 70 % jest rzepak jak na zdjeciu .pytanie zostawiac to i kosic . Nie dostalo zadnego nawozu oprysku nic. Albo talerzowanie i siew lubinu na ziarno gdyz mam go kilka przyczep a fajnie mi wyrobi pole . Czy dostane doplate do rzepaku jezeli  umowa podpisalem w tym tygodniu a rzepak rosnie w scierni od jesieni ? Czy na takiej powoerzchni zasiac lubin i dostac 800 do hektara i spac spokojnie ? Czy ten rzepak wydalby jakis plon ? Pozdrawiam 

IMAG0543.jpg

IMAG0542.jpg

IMAG0541.jpg

IMAG0545.jpg

IMAG0544.jpg

Opublikowano
9 minut temu, tomek73 napisał:

Ja podam azostobiluryne, 0,6 prochloraz 0,6 i diflufenikan 0,5. koszt jakieś 105 zł.

Raz przejechałem sie na Pictorze i nie chcę go więcej widzieć.

Tomku,  chyba literówka bo raczej powinno być difenokonazol. 

Opublikowano
Przed chwilą, emtezecik napisał:

Witam kolegow i kolezanki dzialka to nowa dzierzawa 20 ha wystepuja samosiewy rzepaku z przed dwoch lat w tamtym roku bylo pszenzyto na calej dzialce ok 70 % jest rzepak jak na zdjeciu .pytanie zostawiac to i kosic . Nie dostalo zadnego nawozu oprysku nic. Albo talerzowanie i siew lubinu na ziarno gdyz mam go kilka przyczep a fajnie mi wyrobi pole . Czy dostane doplate do rzepaku jezeli  umowa podpisalem w tym tygodniu a rzepak rosnie w scierni od jesieni ? Czy na takiej powoerzchni zasiac lubin i dostac 800 do hektara i spac spokojnie ? Czy ten rzepak wydalby jakis plon ? Pozdrawiam 

IMAG0543.jpg

IMAG0542.jpg

IMAG0541.jpg

IMAG0545.jpg

IMAG0544.jpg

Miejscamim lepszy ,majscami gorszy ja bym zostawił bez kosztów tona naleci ,chyba że robak zeżarł ,dopłate dostaniesz ,nie ważne kto siał 

Opublikowano

A nie da się wpisać tego we wniosku jako ugór? Potem go najwyżej skosisz :P 
Ile działa mospilan? Pryskałem w środę bo było trochę słodyszka, czwartek-piątek czysto, a wczoraj byłem na polu i znowu był nalot...

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, emtezecik napisał:

ale tam jest sciern z pszenzyta wiec jak przyjedzie kontrol to nie wiem czy doplata bedzie za samosiewy chyba do odr musze zadzwonic zapytac

zastosuj oprysk na samosiewy dodaj coś, zdjęcie nie oddaje całego pola sam widzisz czy rozgałęziony ile łuszczyn .. jak dobry to zostaw 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

@emtezecik Przeciez możesz pojechac ciągnikiem w pole i zrobić slady jakbys pryskał opryskiwaczem np: co 21 metrów. Wygnieść  nieco i juz sa " pozory użytkowania" rolniczego. A ze są miejsca gdzie braki rzepaku. No sucho było i nie poschodził... Sciernisko może być - powiesz, ze siałes w uprawie uproszczonej... Ale jesli się boisz kontroli to po prostu zniszcz uprawe i zasiej coś od nowa... Kto nie ryzykuje to szampana nie pije... :) 

Edytowane przez Marl
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v