Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

przemek28_28 napisał:

A wygrywałeś te z fioletowym liściem? Bo u mnie okazało sie ze śmietka w korzeniu.

Wyrywałem i nie ma śladu po smietce. Poszedł Dr green Quality, mam nadzieję że się poprawi bo ogólnie w tym roku na rzepaki nie mogę narzekać.

Opublikowano
Robiłem wczoraj skracanie toprexem plus odżywki, temp podczas zabiegu 9 stp o 23 2stp a nad ranem był przymrozek gdzieś do minus 2 , patrzyłem na pogodę nad ranem miało spaść do 4 stp aby... Zadziała coś czy trzeba będzie jeszcze raz jechać?
Opublikowano
33 minuty temu, Anetka1 napisał:

Ja czekam na temperaturę srednią dobowa powyżej 12 stopni bo poniżej i tak nie rośnie

To chyba sobie poczekasz do 2019 ......

A tak dla ścisłości rzepak intensywnie rośnie do temperatury  5 stopni więc cała jesień przed nim .....

Opublikowano
Bor - Plonvit Z -> 0.18, Plonvit R -> 6.2. Miedź - PZ -> 11.7, PR -> 1.2. Żelazo - PZ -> 10.4, PR -> 6.2. Mangan - PZ -> 14.2, PR -> 6.2. Molibden - PZ -> 0.065, PR -> 0.06. Cynk - PZ -> 13, PR -> 6.2. Plonvit rzepak jest droższy (w mojej okolicy), wszystkiego oprócz boru ma mniej. Jeśli musi być mix z intermagu, to lepiej dać Plonvit Z + Bor. Te gotowe mixy wychodza EKSTREMALNIE drogo za czysty składnik, + dostarczenie +-120g boru na hektar rzepaku = 20l plonvitu rzepak na hektar.
Opublikowano
7 minut temu, Music napisał:

W jakiej ilości siarczan? Tak jak na zboża 12kg?

Tak. 

6 minut temu, Ist napisał:

Bor - Plonvit Z -> 0.18, Plonvit R -> 6.2. Miedź - PZ -> 11.7, PR -> 1.2. Żelazo - PZ -> 10.4, PR -> 6.2. Mangan - PZ -> 14.2, PR -> 6.2. Molibden - PZ -> 0.065, PR -> 0.06. Cynk - PZ -> 13, PR -> 6.2. Plonvit rzepak jest droższy (w mojej okolicy), wszystkiego oprócz boru ma mniej. Jeśli musi być mix z intermagu, to lepiej dać Plonvit Z + Bor. Te gotowe mixy wychodza EKSTREMALNIE drogo za czysty składnik, + dostarczenie +-120g boru na hektar rzepaku = 20l plonvitu rzepak na hektar.

I tak daję czyste składniki plonvitu dałem tylko 2l.

Opublikowano

Jakbyście podeszli do skracania rzepaku którym ma rozrzut od liścieni do 5 liści właściwych, gdzie większość jest w fazie 3-5 liści właściwych? Chyba jeszcze poczekać? I co najlepiej  zastosować  z trójki caryx, toprex, tebukonazol?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.09.2018 o 16:47, 000do000 napisał:

Panowie co to za choroba?15382320817891823234948.thumb.jpg.cc6407310519ebc377b13c10dba38fa6.jpg

Przed siewem dane było 100 l rsm 32. Czy to może być sucha zgnilizna?

TAK to sucha zgnilizna kapustnych

4 godziny temu, derek2223 napisał:

Jakbyście podeszli do skracania rzepaku którym ma rozrzut od liścieni do 5 liści właściwych, gdzie większość jest w fazie 3-5 liści właściwych? Chyba jeszcze poczekać? I co najlepiej  zastosować  z trójki caryx, toprex, tebukonazol?

zależy czy wyrośnięty ten rzepak czy raczej nisko się trzyma?

myślę że obecnie po przymrozkach rzepak już nie będzie tak przyrastał więc pewnie tebukonazol by wystarczył, ale z kolei on potrzebuje wyższych temp. stosowania niż caryx - więc zależy jaka pogodę u Ciebie prognozują 

dobrym rozwiązaniem jest też mieszanka tebukonazol/caryx

z toprexem nie mam doswiadczenia

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano

Proszę o pomoc i poradę. Mój rzepak jest w 70 % powierzchni w fazie 4-6 liści właściwych, a w 30 % dopiero po deszczu (ok. tydzień temu) powschodził. Czy można teraz pryskać na chwasty nawigatorem i metazanexem oraz zwalczać samosiewy zbóż? Czy nie zahamuje to wzrostu i rozwoju tego małego rzepaku? Nie wiem czy juz pryskać czy jeszcze kilka dni poczekać na ten mały rzepak. Z góry dziękuje za pomoc 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rafi1979 napisał:

Proszę o pomoc i poradę. Mój rzepak jest w 70 % powierzchni w fazie 4-6 liści właściwych, a w 30 % dopiero po deszczu (ok. tydzień temu) powschodził. Czy można teraz pryskać na chwasty nawigatorem i metazanexem oraz zwalczać samosiewy zbóż? Czy nie zahamuje to wzrostu i rozwoju tego małego rzepaku? Nie wiem czy juz pryskać czy jeszcze kilka dni poczekać na ten mały rzepak. Z góry dziękuje za pomoc 

Ja niestety nie mam doświadczenia w rzepaku ale sytuacja u mnie wygląda bardzo podobnie jak u Ciebie. Ostecznnie odpuściłem dwuliścienne, bo po oględzinach stwierdziłem że jest ich tak mało, że stosowanie Navigatora o działaniu dolistnym chyba mija się z celem a dodatkowo też bałem się o ten mniejszy rzepak.  Na samosiewy opryskalem środkiem Perenal 104 bo w etykiecie podane jest że może być stosowany bez względu na fazę rozwojową rzepaku. Wyszedł trochę drożej niż np. Leopard ale Leopard chyba jest dopiero od którejś tam pary liści właściwych więc bezpieczniejszy wydawal mi się ten Perenal.

Opublikowano

Pierwszy raz jechałem w tym roku tym peneralem i powiem że piękne wykosilo samosiewy jęczmienia i pszenicy a presją duża była, na jednej działce miałem sporo perzu i dawka x2 i też już nic nie ma. U mnie zdecydowanie na plus ten środek 

Opublikowano

Witam, siejąc rzepak wykonałem małe doświadczenie i chciałem się podzielić z wami swoimi spostrzezeniami. Roślina po lewej str „dostała” nawóz przed orka a roślina z prawej po orce bezpośrednio przed siewem.  Jak można zaobserwować roślina z lewej str wykształciła nieco dłuższy i bardziej palowy korzeń. Może komuś przyda się taka ciekawostka. Pozdrawiam 

964BDC48-9D14-4EFF-B39C-62B139E3B359.jpeg

Opublikowano

Biały a jak siejesz bezorkowo to nawóz (rozsiany po ściernisku) pójdzie na taka głębokość jak po orce? 

czy trzeba pomyśleć o aplikacji nawozu za zębami agregatu?

Damian chyba robił jakieś doświadczenia z przemieszczaniem składników pokarmowych w głąb profilu glebowego

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Padykilos napisał:

Witam, siejąc rzepak wykonałem małe doświadczenie i chciałem się podzielić z wami swoimi spostrzezeniami. Roślina po lewej str „dostała” nawóz przed orka a roślina z prawej po orce bezpośrednio przed siewem.  Jak można zaobserwować roślina z lewej str wykształciła nieco dłuższy i bardziej palowy korzeń. Może komuś przyda się taka ciekawostka. Pozdrawiam 

964BDC48-9D14-4EFF-B39C-62B139E3B359.jpeg

Na podstawie ilu roślin była robiona ocena?

Edytowane przez derek2223
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v