Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie w tym toku planuję 1 działkę zasiac co 2 lejkę, tylko nie wiem na jakiej klasie ziemi to zrobić? Sianie co 2 lejkę lepiej się sprawdza na lekkiej ziemi czy cięższej (mam wybór od 2 do 5 klasy). 

Sianie co 2 lejkę lepiej sie sprawdza w odmianach mieszancowych czy liniowych czy może jest to bez różnicy?

Opublikowano (edytowane)

Z moich obliczeń jakie robiłem to wychodzi takie coś:
Actara 25WG 13g na 1kg 
Nuprid 200SC 11ml na 1kg
ProAgro 125SL 40ml na 1kg
+ Chloropyrifos 450EC 5ml na 1kg
Jakby ktoś miał uwagi to pisać. 
Są to wartości leciutko zaokrąglone do góry. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano
9 godzin temu, knoro93 napisał:

Nie pisz ze Navigator bo on nie bierze tych chwastów o których pisałem.  Metazanex co prawda powinien wziąść ale z tego co wiem i widziałem u siebie na polu to słabo sobie z nimi daje rade.  Jedyne co to chlomazon albo pendimentalina.  Odnośnie warunków to jak się pryska tak jak koledzy piszą wieczorem albo zaraz za siewnikiem to doglebowka powinna dać radę.  

Zgadza sie. Nawigator w dawce 0,3 na bodziszka nie pomógł. Poprawka kerbem nie pomogła. Zostaje chlomazon...

Opublikowano
polifoska 6, 8, amofoska, lubofoska, npk? który, wybrać? ceny są różne, duży wybór, mała nasza wiedza, ktoś coś może poradzić?. 6ha rzepaku, potem pszenice i jęczmień.
Opublikowano
6 minut temu, Młody916 napisał:

Polifoska 6 najlepszy wybór. Kiedy zaczynacie orkę? 

Nie orzemy, siernisko 2 razy talerzujemy, aż słoma zniknie z resztkami po zniwnymi, nawóz (polifoska 6 :) talerzowka żeby wymieszać, zakryć, ok 15 sierpnia siew rzepaku.

Macie jakieś swoje techniki, walec, czy cokolwiek?

Siewnik zakrywa dokładnie mamy kverneland accord z dmuchawa ma redlicach talerzowych.

Opublikowano
4 minuty temu, ejczbio napisał:

To siej póki nie przesuszylo gleby. Ja już posialem

W jakiej obsadzie siejesz i co ile cm? jaka czesc polski?. Narazie ziemia jest wilgotna, na jutro i sobote deszcze nadaja.

Opublikowano

Jarek22B napisał:

Panowie w tym toku planuję 1 działkę zasiac co 2 lejkę, tylko nie wiem na jakiej klasie ziemi to zrobić? Sianie co 2 lejkę lepiej się sprawdza na lekkiej ziemi czy cięższej (mam wybór od 2 do 5 klasy). 

Sianie co 2 lejkę lepiej sie sprawdza w odmianach mieszancowych czy liniowych czy może jest to bez różnicy?

Ja od 5 lat wszystko sieje co 2 lejke w tym roku będzie próba w co 3 lejke

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v