Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, waldeko napisał:

Czy może ktoś się może podzielić opinią na temat rzepaku Chrobry mam chęć zasiać.  Klasa ziemi 3, 

Ja miałem na borowinie 3klasa ziemi jak na ten rok jestem zadowolony 3,7 z ha.

Opublikowano

Ja odpószczam pod pług, praktykowałem tak z 3 razy,  i efekty dużo gorsze. Chodzi o to że zanim korzenie dotrą do nawozu to bardzo dużo tracą.i jest bardzo duża różnica miedzy pod pług a  pod siew na korzyść  tego drugiego.

Opublikowano

Sam praktykuje siew pod pług już z 5 lat.Potas i fosfor tak szybko nie wyparują.Siejąc nawóz w tym roku bedzie on wykorzystany w małym stopniu przez rośline dopiero roślina następcza bedzie z niego korzystała.

• Thanks 1
Opublikowano

Przy siewie Stip Still siali  nawóz na 25 cm i 12 i tam gdzie był posiany na 12 była niesamowita różnica. W drugim roku wszystko było posiane na 12.

Po drugie sam pomyśl ile trzeba czasu zeby rzepak wytworzył korzenie 25 cm a ile zeby miał 5 cm.Nawóz do góry nie podejdzie sam, a jak jest w wierzchiej warstwie to nie musi. 

Opublikowano
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1161030114001051 Tu taka okrojona wersja doświadczenia z wplywu głębokości nawożenia na rozwój rzepaku (stety/niestety po angielsku). W skrócie - czym płycej tym nadziemna cześć rośliny rozwija się szybciej/lepiej (do momentu wystapienia np. niedoboru wody). Czym głębiej tym więcej masy korzeniowej rozwija się głębiej. Przy średniej zasobności gleby bezpieczniej w naszym klimacie będzie przyorać PK.
Opublikowano
7 godzin temu, tomek73 napisał:

Przy siewie Stip Still siali  nawóz na 25 cm i 12 i tam gdzie był posiany na 12 była niesamowita różnica. W drugim roku wszystko było posiane na 12.

Po drugie sam pomyśl ile trzeba czasu zeby rzepak wytworzył korzenie 25 cm a ile zeby miał 5 cm.Nawóz do góry nie podejdzie sam, a jak jest w wierzchiej warstwie to nie musi. 

TOMEK wiedzę posiadasz niby nie małą, a taką pierdołę gadasz. Pomyśl, przez to że masz głębiej nawóz nie rozleniwiasz korzenia który penetruje głębsze warstwy. Zalet poźniejszych chyba nie muszę pisać? 

Opublikowano

Jest chyba taka zasada, jak się rozwija bardziej korzeń to część nadziemna mniej, jak korzeń rozwija się wolniej (czyli ma składniki pokarmowe pod nosem) to część nadziemna pięknie się rozwija. Tylko wydaje mi się, że ta pierwsza opcja jest lepsza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v