Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie w odmianie marathon na polach do południa sporo roślin zaczeło nieśmiało kwitnąć. Ogólnie bardzo nierówny 1/4 prawie po kolano ( sporo z niego zaczyna kwitnąć) 1/4 troche nad kostke a 1/2 pomiędzy. W tamtym roku też mi tak wystrzelił z kwitnieniem jednak była to mniejsza iloeść roślin i tylko jakiś tydzień przed pozostałymi a nie tak wcześnie jak teraz. Kolor ma mega ciemny, widać że dojedzony, myślałem może że te kwitnące rośliny mają uszkodzone korzenie i dlatego tak wystrzeliły ale w ziemi wszystko ok. Ogólnie dobrego plonu raczej nie bedzie, w dodatku deszcz omija nas ze wszystkich stron a już kilkanaście dni z rzędu powyżej 20.

Opublikowano
12 godzin temu, misio3p napisał:

Tak z tydzień za późno przypomniałeś sobie o saletrze - biorę tu już poprawkę na to, że jesteś z zupełnie innego rejonu niż ja.

12 godzin temu, grzesiekrolnik napisał:

Ostatnia dawka powinna pójść na 4 tygodnie przed rozpoczęciem kwitnienia. Myślę że niewielka dawka tj 100 kg saletry nie powinna zaszkodzić.

2 kwietnia to byl pierwszy dzien kiedy dalo sie wjechac i wyjechac z pola , dalem wtedy 200kg siarczanu amonu , za tydzien 9 kwietnia 200kg saletry i w tym tygodniu mialoby pojsc znow 200 saletry - w poprzednich latach ta taktyka sie sprawdzala a w tym roku pozno ruszyl a wczesnie pąków dostał .

Czy gdy dam za pozno 200 saletry to mogę mu jakos zaszkodzic ? Z drugiej strony podejrzewam ze te 200kg z 9 kwietnia jeszcze nie zaczelo dobrze dzialac bo od tamtej pory nie padalo i jest juz wrecz sucho .

Tak myslę ze jesli mu nie dam tych zakladanych 200kg saletry to moze nie bedzie glodowal bo na jesieni dostal pod korzen okolo 40ton obornika konskiego ?

Opublikowano

Lepiej późno niż wcale. Ja chciałem wczoraj dać drugą dawkę (trochę późno przez zasiewy jarych nie było kiedy) z tym że narazie nie ma szans przez deszcz który znów napadał 22 l/m² przez 16 godzin. 

• Like 1
Opublikowano

W zeszły czwartek pryskałem rzepak Mocznik 10kg, siarczan5kg, bormax 2L, toprex 0,5l, pyrineks 0,6l i delcaps jedno opakowanie . W piątek była mega burza wieczorem i chyba oprysk już nie działa Wczoraj patrzyłem na polu A w pąkach po 2-3 osobniki w niektórych w ogóle nie widać . czym teraz pojechać na 2 raz .?

Opublikowano
12 minut temu, azzadek napisał:

Czy mogę zmieszać ze sobą insektycyd z fungicydem? Dokładnie to: AmmoSuper 0,1l (zeta-cypermetryna) z Oriusem 1l (tebukonazol)?

Tak

Opublikowano

panowie a jak wczoraj w dzien poszla saletra na rzepak a pozniej w nocy porzadnie zlal deszcz wrecz ulewny to nie wymylo tej saletry ? pole niby rowne w miare jest a z poczatku deszczyk maly padał a pozniej zlalo ze az kalurze sa . i pytanie jak by za poznmo zastosowal caryx to co sie stanie ? tzn paka juz ma rzepak to jeszcze mozna caryxem ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, warchest napisał:

panowie a jak wczoraj w dzien poszla saletra na rzepak a pozniej w nocy porzadnie zlal deszcz wrecz ulewny to nie wymylo tej saletry ? pole niby rowne w miare jest a z poczatku deszczyk maly padał a pozniej zlalo ze az kalurze sa . i pytanie jak by za poznmo zastosowal caryx to co sie stanie ? tzn paka juz ma rzepak to jeszcze mozna caryxem ?

to się ciesz że popadało bo u mnie ostatnie to były opady śniegu 28 marca 

co do caryx-u to nic się nie powinno stać poza ubytkiem kasy z portfela bo nie zadziała skracająco

Panowie co planujecie w tym sezonie na opadanie płatka? Musze sie szybko określić bo już końcówki Pictora u przedstawicieli(chyba przyczyna kuponów).  Czy raczej coś namieszać strobiluryna + coś - macie jakieś sprawdzone mieszanki???

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano

caryx i tak kupiony mam od jesieni czeka wiec cos dam ale do doradcy zadzwonic sporbuje rano co powie . a mi rzepaku zostalo tylko 1,5 ha bo reszta skasowana ponad 6 ha poszla sie je... jak caryx nie skracajaco to chociaz grzybobojczo zadziala i do niego dokladac dursban zeby od tych robaczkow bo cos sie kreci tych robakow

Opublikowano
3 godziny temu, Jarek22B napisał:

to się ciesz że popadało bo u mnie ostatnie to były opady śniegu 28 marca 

co do caryx-u to nic się nie powinno stać poza ubytkiem kasy z portfela bo nie zadziała skracająco

Panowie co planujecie w tym sezonie na opadanie płatka? Musze sie szybko określić bo już końcówki Pictora u przedstawicieli(chyba przyczyna kuponów).  Czy raczej coś namieszać strobiluryna + coś - macie jakieś sprawdzone mieszanki???

I dobrze, bo on nie ma za zadanie działać skracająco. 

Opublikowano

Mnie zastanawia czemu rzepak się lekko powyginał, efekt jak by trochę po przymrozku, może jakieś braki ? Chowacz raczej odpada bo pryskane było dursbanem w dawce 0.6 w czwartek 12.04 więc nawet tygodnia nie ma, ale dzisiaj poprawiony. Może się wyprostuje. 

Opublikowano

strasznie sucho, nie padało około 2tyg a że ziemia cięzka to jeszcze się jakoś trzyma

patrząc na te dane to nadzieja jeszcze w maju i w czerwcu

Optymalne dla rzepaku ozimego na glebach średnich ilości opadów* i średnie temperatury wynoszą w:

• kwietniu 50 mm i 8oC
  • maju 70 mm i 13oC
  • czerwcu 75 mm i 16oC
  • lipcu I połowa 30 mm i 18oC

• Like 1
Opublikowano

Górny Śląsk wczoraj 1mm a przedwczoraj jakoś w nocy 2mm przedtem nic, marzec też prawie nic i do tego jakoś 3cm śniegu w lutym a w zimie całej jakos z 10cm może

co do 2. dawki N myślę że zastosowałem w punkt, rozsiałem 2.04 parę dni po tym zabiegu najlepsze rośliny rozpoczęły wybijać w pęd, pod względem rozwoju roślin jak i kalendarza u mnie na Śląsku się zgrywa, zawsze obserwuję rośliny a na kalendarz patrzę przez palce ale też uwzględniam, narazie na zwięźlejszych piaskach jest ok ale lekkie wzniesienia z V klasą to już sucho w zbożach, rzepaku itd podzielcie się tym deszczem z innych regionów, choć z 10mm by się przydało na ozywienie roślin

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v