Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Fugeo napisał:

Dziś na rzepaki poszła I dawka azotu w postaci Saletrosanu 26. Po południu z pola zaczynało się błoto wyciągać.

Też posiałem saletrosan dzisiaj tyle że umiem sucho aż ziemia spękana.😀

Opublikowano
Przed chwilą, pawel213333 napisał:

Robilem testy rzepaku woj lubuskie przezimowaly. 

Jak go wykopałeś i przez dobe już wiesz,chyba miałeś śnieg

U was też rzepaki takie watowate ,jakby bez wody

Opublikowano

Na działce 3 ha na jesieni tak dla doświadczenia na 2/3 obszaru posiałem późną jesienią 120kg/ha saletry i różnica po zimie widoczna gołym okiem. Tam gdzie nie było posiane to ciężko będzie mu się pozbierać. 

Opublikowano (edytowane)

Przetnij całą roślinę wzdłuż i będziesz widział co jest w środku. Czy żyje czy szyjka korzeniowa przemarzła.

Też ciekawy jestem co jest warty ten rzepak z 40kg N, bo widziałem takie które skoro wiosny wyglądały ładnie a później pług bo nie był zahartowany.

Edytowane przez waldii1
Opublikowano

byłem wczoraj i próbowałem cos wykopać al. ziema ostro zmarznieta i pare cm śniegu zalega który napadał dopiero po mrozach :/  ale już widze ze na słabychplantacjach będzie orka bo powypierało i wymarzł na lepszych stożki zielone i w dobrej kondycji ale pierwsza dawka jeszcze czeka pare ha do przesiania.

Opublikowano
17 godzin temu, waldii1 napisał:

Przetnij całą roślinę wzdłuż i będziesz widział co jest w środku. Czy żyje czy szyjka korzeniowa przemarzła.

Też ciekawy jestem co jest warty ten rzepak z 40kg N, bo widziałem takie które skoro wiosny wyglądały ładnie a później pług bo nie był zahartowany.

ja co roku daje w połowie października 40kg/N tylko na jesień trzeba go jeszcze porządnie skrócić i nie miałem jeszcze problemu z przezimowaniem.

Opublikowano
4 godziny temu, BENNY82 napisał:

byłem wczoraj i próbowałem cos wykopać al. ziema ostro zmarznieta i pare cm śniegu zalega który napadał dopiero po mrozach :/  ale już widze ze na słabychplantacjach będzie orka bo powypierało i wymarzł na lepszych stożki zielone i w dobrej kondycji ale pierwsza dawka jeszcze czeka pare ha do przesiania.

Kiedy planujesz z azotem? U mnie wymarzł tylko tam gdzie mokro było z wiosny, bo normalnie korzeń się urywa i brązowy. 

Opublikowano

a u mnie na jednym polu jelenie przepieprzyły ze 3ha rzepaku, może coś z niego będzie ale widać, że przed nowym roku już tam były bo jest dużo gorszy, tak jakby zżarty na jesieni już

Opublikowano (edytowane)

U mnie kizeryt 150kg/ha plus troche soli potasowej rozsiane w sobote,dziś poszła saletra 200kg+salerzak z borem ok 100kg,nie wiem poleciałem z tematem choć nie ciekawie wygląda mój rzepak,a z drugiej strony jakos w tamtym tygodniu w po najgorszych mrozach wykułem z najgorszych kawałków najgorsze rośliny,tam gdzie nawet woda stała 6 szt,wsadziłem z ziemią i do domu i wszystkie puszczają dziś jest jeszcze lepiej

tmp-cam--1934589320.jpg

tmp-cam--299504375.jpg

Edytowane przez Mari82
Błąd
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Kiedy planujesz z azotem? U mnie wymarzł tylko tam gdzie mokro było z wiosny, bo normalnie korzeń się urywa i brązowy. 

musi śnieg stopnieć i zobaczyć jaka obsada mniej więcej zostanie pare pół już dzisiaj do kasacji. tam gdzie stała woda też lipa czasami to 1/3 kawałka i nie wiem kasować nie kasować. azot jeszcze poczeka na rzepaki pszeniczka pszenżto jak tylko snieg zejdzie i  trochę ziemia odpuści bo spłynie wszystko.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v