Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas w kujawsko-pomorskim mamy wyjątkowo paskudny rejon. W 2012 i 2016 wypierdo..ło wszystko. Teraz zero śniegu i od kilku dni od -14 do -17. Ręce już opadają. Rozumiem złość niektórych na głupie posty, z pytaniem czy pod 10 cm śniegu oziminy wytrzymają. U nas marzyliśmy o 3 centach, niestety nie ma nic :/

Opublikowano

roztocze środa -20 czwartek -21 piątek -22 dziś -18 mróz powoli odpuszcza o rzepak nikt się nie martwi ,czekamy na ciepło coby śnieg zszedł z pul i trzeba nawóz tachać 

Opublikowano
1 godzinę temu, waldii1 napisał:

I jak oceniasz swój rzepak? Bo moim zdaniem jak mróz puści to dopiero będzie wiadomo co i jak.

Nie ma pojęcia jak go oceniać, ponieważ to mój pierwszy rzepak :D. Nigdy nie siałem jeszcze rzepaku, od jutra niby temperatura na + ma być to w poniedziałek wjeżdżam z nawozami

Opublikowano (edytowane)

Rzepak nawet z przemazniętą szyjką korzeniową będzie zielony. Dopiero jak zacznie rosnąć to widać czy zmarzł czy nie. U mnie już jest -14 i zaczyna wiać wiatr, dobrze że śnieg jest.

Edytowane przez waldii1
Gość lukejro
Opublikowano (edytowane)

Bo to jest tak, jakbyś rzepak dał do zamrażarki z temperaturą -30C. Jak go wyciągniesz nawet po miesiącu będzie nadal zielony. Dopiero po kilku dniach w cieple po prostu zgnije.... To samo na polu, dopiero po kilku dniach (nawet tygodniu) odwilży będzie widać jakie straty spowodowały te mrozy...

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

Można go rozmrozić ale stopniowo np w pomieszczeniu gdzie jest +8 bo to taka optymalna temperatura bez szoku. Tylko teraz wyłupać kawałek ziemi z roślinami o wymiarze 30x30 to pewnie problem by był.

Opublikowano
4 godziny temu, pawel213333 napisał:

Rzepak harry. Najnizsza temp minus 13 bez sniegu. Zdjecia z dzisiaj. Nawoz w formie saletry 300 kg na hektar. Moim zdaniem przezimowal. Ale okaze sie za pare dni od jutra odwilz. 

- 13 i Ty się zastanawiasz czy przezimował ? 

Opublikowano

a ja czekam z nawozem , jutro ma być odwilż ale i opady w nocy obawiam się że przy takim połączeniu część nawozu mogła by spłynąć powierzchniowo , poczekam do  środy  może czwartku i zacznę siać , ziemia i tak mocno wysuszona więc nie powinno być problemów z wjechaniem .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v