Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
22 minuty temu, miwigos napisał:

Ma wade za dużo ton trzeba rozsiać

dokładnie. Wysiać 350kg a 600kg to jest różnica. Nie wiem jak teraz cenowo wychodzi np. Ultra 8-20-30 a jak jakaś lubofoska. Gadanie że ze wschodu to nie to samo itp to sobie w buty mozna wsadzić. Z 7 lat sypiemy nawozy ze wschodu i zawartości składników w glebie ciagle na bardzo wysokim poziomie.

Opublikowano

Fosfor ruski jest bardzo dobry,lepszy niż ze złóż afrykańskich

Opublikowano

mam pytanie na jesien dałem 1 tone wapna magnezowo wapniowe i 200 kilo Nawóz NPK 8-20-30 +S pod korzen i pryskałem odrzywka z borem magnezem i cała resztateraz planowałem dac 150 kilo sulfanu z yary i 300 saletry czy takie dawkowanie  po

wino byc dobre czy jeszcze prysnac rsm albo jakimis odżywkami

Opublikowano (edytowane)

Zależy w jaki plon celujesz. Na pierwszy rzut oka mało siarki masz. Na wiosnę przynajmniej daj jeszcze bor, najlepiej 2 dawki, jak celujesz w wyższy plon to jeszcze mikro.

Edytowane przez Elektryk
Opublikowano

Na jesień wapno granulowane 400kg/ha , lubofos 380kg/ha.

I teraz na wiosne chce dać 150kg/ha Kizerytu i na poczatku marca 300 kg saletry.

Będzie taki układ dobry?? Wiadomo pozniej odzywki z borem obowiązkowo i 2 dawka.

Opublikowano

Jaki lubofos? ten pod rzepak?  jak tak to mało fosforu tak ze wiosną nie ma sensu przesadzać z nawożeniem i odzywkami, no chyba ze zawartosc fosforu w glebie wysoka. jaki plon chcesz osiagnąć?

Opublikowano

jak dasz 150 kg sulfanu to masz jedynie 22,5kg SO3 (w 100kg jest 15 SO3).

Teraz zobacz rzepak potrzebuje ok 20-30kg na 1 tone,,,więc przy 4 tonach potrzeba nawet 120kg SO3! porównaj ile ty masz zamiar dać. Dla przykładu ja stosuje ok 100kg SO3 wiosną i ponad 80kg jesienią. Druga sprawa dając niecałe 140kg azotu na wiosne zapomnij o takim plonie. W drugim roku zabawy z rzepakiem troche sie pieprznąłem i dałem 158N sypnął średnio 3,8t to był mój najsłabszy rok,,choć zgrało sie to z suszą więc miałem niezłego farta bo podanie wiekszej ilości N wtedy i tak byłoby bezproduktywne-nieświadomie zaoszczędziłem.

Opublikowano

150 kg kizerytu to 30 kg siarki i z sulfanu 9 kg to razem 39 kg. Ja dam 400 sulfanu i 100 kg kornkali to da mi 29 kg siarki i siarczan magnezu do 3 oprysków i jak tylko przezimuje to spokojnie starczy na 4 tony a powinno być lepiej. Nie wszędzie tej siarki brakuje, u mnie rzepaki na samej saletrze ponad 4 sypią, każdy rejon inny. Na zboże nigdy siarki nie daję i ostatnie 2 lata spokojnie koło 8 ton, a w tym roku to powinno 9 przebić z ha.

Opublikowano
120 kg S03 to 48 kg S, więc rzepak na wydanie plonu nasion na poziomie 4t/ha "potrzebuje" ok. 120 kg S, czyli 300 kg SO3
Opublikowano

źle,,, 120 już tlenku a nie czystego pierwiastka,,, więc na 4 tony 120kg SO3 czyli 48 S....według tego co naisałes dla zobrazowania żeby podać 300 SO3 musiałbys dać około tone saletrosanu lub np 2 tony sulfanu na hektar.

Opublikowano
19 godzin temu, rocco0987 napisał:

Jaki lubofos? ten pod rzepak?  jak tak to mało fosforu tak ze wiosną nie ma sensu przesadzać z nawożeniem i odzywkami, no chyba ze zawartosc fosforu w glebie wysoka. jaki plon chcesz osiagnąć?

Tak ten pod rzepak..Wiem,że mogłbym coś lepszego dać pod korzeń np Ultra 8 lub jakiś inny NPK no ale już poszedł lubofos.

Zawartość na poziomie średnim się trzyma,a chciałbym wycisnąć te 4 tony, ale wszystko bedzie zależeć od zimy bo są rośliny bardzo mocne,a są też z 8 liścmi z korzeniem 4mm.Zresztą zobacz w galerii czy jest sens dawania tak duzego nawozu.

Opublikowano
22 minuty temu, grzesiekrolnik napisał:

Witam forumowiczów jak wyglądają rzepaki siane w technologii bezorkowej? Lepiej, gorzej od tradycyjnych? 

No wiesz u nas na ogół wyglądają lepiej te co były siane najwcześniej,  u kumpla to dobitnie było widać na 60 hektarowej działce gdzie widać każdy dzień siewu, a na moje w tym roku przy tych opadach bezorkowo na+ i sam się zastanawiam czy na przyszły rok nie wynająć mzuri 

Opublikowano

W tym roku najważniejsze było trafić z terminem siewu. Późne rzepaki są krótko mówiąc do bani. Po drugie zminimalizować ilość zabiegów. Tam gdzie ktoś zjeździł i ubił ziemię to rzepak też kiepsko rośnie. Widać to najlepiej na poprzeczniakach.  Jest u nas jeden rzepak po mzuri, późno siany - wygląda kiepsko.

Opublikowano

Prawie w każdym sezonie na przełomie roku sialem sól po rzepaku a w tym roku wydaje mi się to szczególnie  zasadne ze względu na częste i odbite opady deszczu  jednak w tym sezonie mam korn-kali, można to już teraz rozsiac czy jakoś inaczej (później)? <żona zamawiała sól potasową i nie powiedziała,  że chce 60% no i przyjechało korn kali > a że syn rozladowywał ciężarówkę to dopiero kilka dni temu się zorientowałem > no i teraz zastanawiam się kiedy rozsiać to ustrojstwo? 

Opublikowano

To podziękuj żonie. Zawsze kilka kg siarki i magnezu sypniesz które też mogry się wypłukać. Siej tak jak sol, żeby nie orka na przymrozkach to ja bym zasial kolo 20.12.

Opublikowano
1 godzinę temu, koczas napisał:

To podziękuj żonie. Zawsze kilka kg siarki i magnezu sypniesz które też mogry się wypłukać. Siej tak jak sol, żeby nie orka na przymrozkach to ja bym zasial kolo 20.12.

Czyli jak rozumiem to i siarka i magnez zostaną pobrane przez rzepak siejac go teraz? 

Opublikowano

Ja bym siał na pierwszym przymrozku ,bo pózniej niewiadomo czy się wjedzie,albo może być śnieg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v