Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie z innej beczki. Jak teraz rzucę mocznik to amoniak wydzielający się w procesie hydrolizy nie popali młodych roślin? Planowane 100kg, przedsiewnie nie zdążyłem. Rzepak wychodzi na powierzchnię

Opublikowano

Wczoraj zasiany rzepak, dziś zamierzam lecieć wieczorem doglebowo metazanex+command, niestety albo stety na najbliższe dni zapowiadają deszcze, już od jutra od około 9 dość silne opady, wstrzymać się z zabiegiem? Może jakoś obniżyć dawkowanie herbicydów? Zamierzałem dać 0.2 commandu i 1.5l metazanexu

Opublikowano

Ja teź poleciałem doglebowo z adiuwantem ten sam zestaw, dwa dni po zabiegu wlalo 36 mm, oprysk zadziala po takiej ulewie? Gleba ciezka. Zwykle robilem zabieg po wschodach, dlatego pytam.

Opublikowano

Czemu miałby oprysk nie zadziałać, skoro ziemia wilgotna ? przecież chlomazon to substancja doglebowa, metazachlor także (nalistnie też). Jedynie po silnych opadach rzepak może dostać w d*pę przez jakiś czas, na skutek zbyt silnego wpływu chlomazonu...

Opublikowano

Chodziło mi o zmycie środka. Slyszalem, ze to mozliwe przy duzych opadach.

Możliwe jeśli woda zabrała ci cała glebę w której był środek, a takiego kataklizmu aż raczej u ciebie nie było, więc możesz spać spokojnie zmylo /nie zmylo ważne że chwasty nie będą ci rosły
Opublikowano

Bronował ktoś kiedyś rzepak w celu zredukowania obsady? Bo strasznie dużo mi wylazło samosiewów rzepaku  przez co obsada miejscami ponad 120szt i zastanawiam się czy nie przejechać tego bronami, trochę chyba by się powyrywało. Rzepak w fazie 2-3 liści.

Opublikowano

a kto sieje rZepak po rzepaku jak pszenicy lekko ponad 10 ton da się zebrać przy mniejszych nakładach

Chciałbym żebyś w moich warunkach zebrał te "lekko ponad 10t" przy mniejszych nakładach.

Zresztą po czym wnioskujesz, że jest to stanowisko po rzepaku?

Opublikowano

Chodziło mi generalnie o jakieś niechciane nastepstwa, czyli

1) Słabsza skuteczność zabiegu.
2) Uszkodzenie rzepaku.

Dla Was moga byc to glupie pytania, a pierwszy raz jade doglebowo, zawsze czyściłem po wschodach.

Opublikowano (edytowane)

Te samosiewy mysle ze sa nastepstwem złego podejscia do uprawy scierniska po rzepaku. Trzeba robic wszystko aby jak najwiecej skiełkowało  czyli bardzo płytka uprawa  nie odrazu po wykoszeniu tylko trezba poczekac po uprawie kiełkuje reszta samosiewów, ja wtedy dodatkowow sieje bezorkowo kiełkuja 3 raz ze zbozem i załątwiam to herbicydem zbożowym. Problem jest tedynie na sciezkach i kolinach bo tam siła rzeczy nasiona sa głeboko  i nie skełkuja.

A co do pszenicy to u mnie jest taka ziemia ze rzepaku zbiera sie 4-4,5t a pszenicy przy super warunkach ochronie nawozeniu mój rekord 7,5 srednia z kilkunastu ha, a w ostatnich 2 latach to 5-6t a nakłądy wcale nie duzo mniejsze jak na rzepak.  U nas plon zalezy głownie od opadów a ostatnimi czasy brakuje ich w najbardziej wrazliwym momencie :(

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano

Te samosiewy mysle ze sa nastepstwem złego podejscia do uprawy scierniska po rzepaku. Trzeba robic wszystko aby jak najwiecej skiełkowało  czyli bardzo płytka uprawa  nie odrazu po wykoszeniu tylko trezba poczekac po uprawie kiełkuje reszta samosiewów, ja wtedy dodatkowow sieje bezorkowo kiełkuja 3 raz ze zbozem i załątwiam to herbicydem zbożowym. Problem jest tedynie na sciezkach i kolinach bo tam siła rzeczy nasiona sa głeboko  i nie skełkuja.

A co do pszenicy to u mnie jest taka ziemia ze rzepaku zbiera sie 4-4,5t a pszenicy przy super warunkach ochronie nawozeniu mój rekord 7,5 srednia z kilkunastu ha, a w ostatnich 2 latach to 5-6t a nakłądy wcale nie duzo mniejsze jak na rzepak.  U nas plon zalezy głownie od opadów a ostatnimi czasy brakuje ich w najbardziej wrazliwym momencie :(

Dokładnie, rzepaku zebrać 4 to nie jest wyczyn ale pszenicy 10 na moich ziemiach - nierealne. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v