Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zostało mi trochę nasion DEMO - dobre odmiany populacyjne i mieszańcowe. Oddam "dobrym ludziom"  :) Chętni proszę pisać. Mam nadzieję, że za to nie dostanę znów bana ale jakby tak się stało i nie odpiszę w ciągu 24h to szukajcie mnie inaczej ;)

Opublikowano

Zostało mi trochę nasion DEMO - dobre odmiany populacyjne i mieszańcowe. Oddam "dobrym ludziom" :) Chętni proszę pisać. Mam nadzieję, że za to nie dostanę znów bana ale jakby tak się stało i nie odpiszę w ciągu 24h to szukajcie mnie inaczej ;)[/

Skąd jesteś ?

Daj kontakt
Opublikowano

Ja mam Sherlocka co jednostka waży 9,1kg czyli dziele na trzy i tak posiac skoro jednostka jest na 3ha to czemu siejesz to jednostka na prawie 4,5ha?

Przecież pisałem już dlaczego. Nie interesuje mnie ile producent chce sprzedać jednostek, tylko jaką obsadę ja chce osiągnąć. Chciałem mieć te 40 i 45 roślin na metrze, to taki wysiew ustawiłem, 60 i więcej roślin na m2 mnie nie urządza. Tak poza tym nigdy na worku ani etykiecie z KWS nie widziałem, żeby było napisane że worek ma iść na 3 ha, albo zawiera tyle i tyle nasion.

Opublikowano

Żadna szczotka ;) Odmiana populacyjna, wychodzi chyba około 65 żywych /m2. Przykładowo u nas na Mazurach robi się już późno plus jak mam mega wypas zwierzyny to trzeba posiać 70-80 i na wiosnę jest OK :)

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli jednostka ważyła 9,5 kg a w jednostce jest 1,5 miliona nasion to mtn = 6.3, jeśli mtn 4,5 to zawartość opakowania powinna ważyć 6.7 kg plus ew. siła kiełkowania i czystość. W powyższej sytuacji jednostka do policzenia... lub reklamacji.

u mnie Dk Exalte na metce ma wagę 6,5 kg, zaś z parametrów, a więc siły kiełkowania 96% oraz z mtn. 4,61 wychodzi zupełnie inna wartość jednostki. 

Edytowane przez tripad
Opublikowano

ludzie co roku to samo. Nie potrafią co niektórzy czytać etykiet. Tam jest prawie wszystko. Czasem jednak brakuje masy worka. Worek trzeba zważyć i podzielić na ilość deklarowanych hektarów. Najczęstszym błędem jest branie masy tysiąca ziaren z masę worka. Potem czytam o tym jak jednostka waży 5 albo 6kg. U mnie jednostka hybrydy Atora na 3ha ważyła 14kg! deklarowane 1,5 mln żywych nasion, MTZ=8,2g! Siejąc 50 ziaren na metr wychodzi 4,66kg/ha! zszedłem do około 40 nasion co i tak daje bardzo wysoki jak na mieszańca wynik 4kg/ha.

Opublikowano

Dokładnie, jednostki są różne. Atora była  w tym roku m.in. 13,8 / 13,95 / 6,6 / 7,96. Na workach Rapoola zawsze jest wszystko napisane, a na innych niekoniecznie i trzeba zważyć worek, a w miarę warunków / potrzeb etc. zmienić / ustalić optymalną liczbę nasion na m2 :)

Opublikowano

No a u mnie atora wazy 7.6kg ale jak kolega wyzej wspomnial wszystko opisane co ile i jak wazy i dzieki tym informacja staram sie ustawic kg wysiewyna ha. Bo np.mtn rzepaku z tegorocznych zbiorow mam 12g a z worka 4.77g jezeli ktos ustawia siewniki podwzgledem innych nasion iz te co bedzie sial moze sie zdziwidzic wczasie siewu.

Opublikowano

Niedobór azotu u mnie to sprawa wręcz coroczna mimo że podaje ok 100 kg mocznika i przeważnie sieje bardzo późno- ostatnie dwa lata złapał mnie wrzesień i niedobory były więc nie wyobrażam sobie nie podać azotu jesienią zwłaszcza siejąc wcześnie. W dodatku ma to ogromne znaczenie na przezimowanie, nie rozpisując sie zbytnio ustawiałem na jednej działce rozsiewacz z mocznikiem i zatrzymałem dwa razy tarcze nie zamykając zasuwy po uruchomieniu zasypanych tarcz w tych miejscach rzuciło duzo grubiej nawozu. BYło to 2 lata temu i akurat na tej działce pół rośłin wymarzła drugie pół masakra wydawało sie ze do zaorania plantacja a te dwa półksiezyce jakby mrozu nie widziały nawet listek nie umrazł.

Opublikowano

Rocco z tym azotem na przezimowanie to ciekawa sprawa w Twoim przypadku...

Co do słomy... ja akurat zbieram i wraca w oborniku więc nie potrzeba tyle azotu... aczkolwiek w tym roku dałem bactim i fosforan amonu, po czym wymieszanie talerzówką i orka. Moim zdaniem bardzo złą praktyką jest od razu orka ścierniska z pozostawioną słomą (w sensie oczywiście sieczka) i jeszcze bez azotu... wszystko idzie w jeden poziom i jest na nim lipa.

Opublikowano

Panowie a sial ktoś rzepak bez nawozu pod korzeń? Ma to jakiś sens?

Jeśli masz bardzo wysoką zawartość składników w glebie to możesz siać ja tak jednego roku zasiałem i dał 4 tony z ha

Opublikowano

Sieje 2 raz rzepak i mam problem rzepak posiany tydzień temu i 3ha ładnie schodzi a 1ha byle jak siane swoim nasienie. Pryskany po Siewie metazanex plus comand. Czy mogę pogruberowac i posiac teraz jeszcze raz? ?

Opublikowano

panowie w tamtym roku nie dalem azotu na jesień  byly przebarwienia i w tym roku chce dac 100 kg mocznika tylko czy przed siewem czy pozniej go rozsiac jak mowicie ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v