Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W pomorskim lipa, pada cały dzień, przymrozki zapowiadają co chwilę, ale żaden nie przyszedł. U mnie w gminie widziałem dopiero jedną osobę, która wysiała nawozy, koleiny jak cholera. A byłem dziś na rzepaku, głodny biedak. :)

Opublikowano

Czyli jesli rzepak skracałem na jesień tebu + ccc to nie ma  przeciwskazań żeby zastosować caryx+tebu . Chętnie bym wzioł toprex ale rzepaku mam 3ha i 0,5l by mi zostało a dość drogi jest bo około  250zł za litr . 

Opublikowano

W pomorskim lipa, pada cały dzień, przymrozki zapowiadają co chwilę, ale żaden nie przyszedł. U mnie w gminie widziałem dopiero jedną osobę, która wysiała nawozy, koleiny jak cholera. A byłem dziś na rzepaku, głodny biedak. :)

Skąd wiesz że głodny mówił Ci na razie jest zimno i wegetacja nie ruszyła jeszcze

Opublikowano (edytowane)

A skąd wiesz że nie ruszyła? Byłeś na polu? Już w zeszłym tygodni u nas (pomorskie) zarówno pszenica jak i rzepak puściły nowe korzenie.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano (edytowane)

Napisałem wyżej. Difenokonazol jest w Toprexie a solo występuje w Porterze bodajrze. Dawka 100g s.a./ha.

Zrobię tak jak mówisz caryx te 0,7+0,7 tebu lub zwiększe do 0,8 zobaczę ile mi dokładnie tego zostało. Dam to na lepiej rozwinięte plantacje, a tam gdzie gorzej jednak tebu +ccc i chyba dołożę prochloraz tylko jakie dawki proponujesz w tym wypadku? tebu/ccc/prochloraz. porter drogawo wychodzi dawka 0,4 koło 90zł. Czy może 0,4 poreteru lepiej zadziała niż tebu+prochloraz?

Edytowane przez Artis
Opublikowano

Ja dzisiaj podjąlem próbe ale się nie dało. Utonąłem prawie i trzeba się było ewakuować. Akurat tego roku mam na najmokrzejszym polu więc słabo to widze. Duży wpływ na plon będzie miało takie opóźnione nawożenie?

Opublikowano

Na pierwsza dawke dalem 300 kg saletrosanu, planuje dac jeszcze 400 kg saletry i tu Moje pytanie czy lepiej jest dac pod koniec marca te 400kg? Czy dac 200kg kolo 15 marca i kolejne 200kg pod koniec. Jak byscie zrobili?

Opublikowano

Na pierwsza dawke dalem 300 kg saletrosanu, planuje dac jeszcze 400 kg saletry i tu Moje pytanie czy lepiej jest dac pod koniec marca te 400kg? Czy dac 200kg kolo 15 marca i kolejne 200kg pod koniec. Jak byscie zrobili?

Ja bym podzielił tą saletrę

Opublikowano

Jak nie ruszyła wegetacja jeśli u mnie nawet drzewa puszczają pierwsze pąki? Myślę że nawet w województwach północno wschodnich rośliny się już obudziły. Gołym okiem tego nie widać.

To że u Ciebie za stodołą ruszyła nie znaczy że w całym kraju ;)

Opublikowano

Ja dałem tydzień temu polifoske 21 -400 kg,dziś 200 salery ,pod koniec marca będzie kolejne 200 saletry

Opublikowano

Tak na marginesie, to mamy w tym roku jakieś wymarznięcia rzepaku, czy nie...? Bo jeszcze miesiąc temu niektórzy juz wiedzieli, że napewno przesiewać będą i srali w pory

Opublikowano

Zdecydowanie drugie rozwiązanie.

Co do tebukonazolu, to na szkoleniu Chemirolu, pokazywali badania skuteczności substancji aktywnych w zwalczaniu suchej zgnilizny czyli choroby uważanej za najgroźniejszą w rzepaku i najlepie radził sobie z nią difenokonazol.

Jakie źródło podali?, Bo jeszcze 2 lata temu podawali że tebukonazol bo go mieli w formulacji SC, teraz wzięli difenikonazol i mówią co innego.

A to jest s.a znana od wielu wielu lat.

Opublikowano

Ja dziś "na próbę' wjechałem samym ciągnikiem w pole gdzie mają być buraki. Kilkanaście m i siadł. Dobrze że napęd na 4 to dałem radę wyjechać. Dzwonię do znajomego, co się dziś wybierał z RSM w rzepak, żeby go zarzymać ale już za późno. Utonął :) . Tak że w mojej okolicy jeszcze kilka dni...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v