Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo dobry w tamtym roku zawiozlem do niego i cene dal najlepsza ze wszystkich w okolicy nawet w Trawnikach czy Siedliszczu tyle nie dawali i kasa na koncie w ciagu 7 dni.
Moze dlatego tak jest bo skupuje on dla KOMAGRY.

Opublikowano

Rzucał ktoś NPK pod uprawkę ścierniska?? Chcem w tym roku RSM i NPK pod gruber, a ostatnie lata NPK leciało pod pług. 

Co roku daję NPK przed gruberem pod wszystkie oziminy i jest okey. Fajnie bo jeździ się równo po ścieżkach. Zastanawiam się czy pod jare nie dawać też NPK przed orką zimową.

Opublikowano

I potem orka pod rzepak?

Co ma na celu nawożenie w ten sposób?

Najlepsze wymieszanie nawozu w warstwie ornej, no i piekna jazda w ściezkach

Opublikowano

Panowie zamierzam dac pod rzepak 500kg superfosfatu prostego + 350 Korn Kali i tu rodzi sie pytanie.. Wprowadze ponad 80kg S wiec czy jest jeszcze sens na wiosne bawic sie z siarka czy sama saletra juz wystarczy?? Dodan ze Korn kali pojdzie 200kg jesienia i 150 wiosna

Opublikowano

U mnie obszarowiec napalił sie dwa sezony temu na ten wynalazek Timaca. Juz na skupie u niego kazdemu kto odstawiał rzepak, proponowali "korzystny zakup" nasion do siewu + Pinkstart. Wiem tyle, ze ten obszarowiec u siebie więcej tego nie stosował :D

Opublikowano

Jak najdalej od tych Timaków i innych cudów. Stosowałem różne i nie chce ich widzieć, owszem jest różnica, ale kasa nawet w 40% nie wraca się.po ich zastosowaniu.

Stosuję 2-3  biostymulatory które działają i  można polecić.Ale żadne cudowne nawozy.

Opublikowano (edytowane)

Pochwal się tymi biostymulatormi... :)

PK na ściernisko myślę, że bardzo dobry pomysł. Rzepak ma długi korzeń a dając głębiej PK "zmuszamy go do wzrostu korzeni w dół. Tylko ten azot czy on nie zostanie wypłukany do wód gruntowych czy głębiej do ziemi gdzie korzenie już nie sięgną ?

Edytowane przez rudinho11
Opublikowano

Plontar, bio stymulator do nasienny, kelpak, asachi. te działąją i można polecić, teraz może aminokwasy wchodzą.

To zmuszanie  rzepaku  żeby szukał PK to nie zbyt jest prawda, on szuka wody i to norma że korzenie idą w dół.A mogą dojść spokojnie z  2 metry.

Opublikowano (edytowane)

Pochwal się tymi biostymulatormi... :)

PK na ściernisko myślę, że bardzo dobry pomysł. Rzepak ma długi korzeń a dając głębiej PK "zmuszamy go do wzrostu korzeni w dół. Tylko ten azot czy on nie zostanie wypłukany do wód gruntowych czy głębiej do ziemi gdzie korzenie już nie sięgną ?

Jaki N? Nigdy nie przejmowałem się wypłukiwaniem i nie będę chodź cześć gleb mam słabych. Jeden zrobił bum i każdy płacze że wypłucze.

Azot na mineralizację. 

Edytowane przez Tomek90
Gość STIG0013
Opublikowano (edytowane)

Pierwszy raz będę siał rzepak, myślałem o nawożeniu przedsiewnym 200kg polidap + 400-500kg korn kali, co o tym myślicie ? Ziema 2,3a, zasobność na pograniczu średniej i niskiej

Edytowane przez STIG0013
Opublikowano

Pierwszy raz będę siał rzepak, myślałem o nawożeniu przedsiewnym 200kg polidap + 400-500kg korn kali, co o tym myślicie ? Ziema 2,3a, zasobność na pograniczu średniej i niskiej

Za wartość tych nawozów kupisz nie m,niej jak 750 kg Tarnogranu r , ktorym obsłużysz  areał  przynajmniej o 1/3 większy .

Polidap  to najdroższa forma fosforu uboga w siarkę , ważną dla rzepaku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v