Skocz do zawartości

Rzepak i nawożenie [połączone]

tomek15h

Rekomendowane odpowiedzi

Na larwe śmietki to 2 litry dursbanu i nie ma pewności czy zabije

Jak dalioście NPK na orke to ma działać ,on się ledwo rozpuścił

Rzepak pobiera nawóz od 4 liścia to korzeń jest na 20 cm ( włośniki korzeni) to one ciągną nawóz ,a tam głębiej to jest troche wilgoci

Edytowane przez miwigos

NO panowie już zrobiłem rzepak tebu :D

I teraz mam pytanie czy mogę go jechać jakimiś odżywkami czy mikro???

Pozdrawiam ;)

Wszystko zalezy jak rzepak wygląda. Dobrze by bylo przed zimą dać bor i mangan+ siarczan magnezu, albo jakies NPK+ bor lub 15kg/ha mocznika no i oczywiscie molibden żeby wyciągnąć wode z rzepaku

nie chodziło mi o mocznik tylko o saletrę 100kg na ha a pokazują się niedobory azotu miejscami po drugie chcę, aby miał te 10-12 liści i nie wiem czy go nie rozhartuje tym przed zimą już...

Lepiej dać mocznik dolistnie, a to dlatego, że gdyby przyszly przymrozki a rzepak pobrał by azot od saletry to rozsadziłoby korzeń od środka. Też chciałem dać 100kg saletry na bardzo słaby rzepak, pózno siany lecz zastosowałem nawóz NPK 20-20-20 w dawce 3kg/ha + 1,5l odżywki NPK Beifoliar + Bor+ MangAN +siarczan magnezu. Z saletry MOŻE pobrać azot , lecz nie musi, na to trzeba czasu i odpowiedniej temperatury.

bo tak jak pisałem, pojawiają się miejscami niedobory azotu już i nie jest tak dobrze rozgałęziony jeszcze, a i te 6-7 liści to moim zdaniem troche mało (poźno się wziął za siebie przez susze, później przez niskie temp. i za głęboki siew).
Polecę tym mocznikiem dolistnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez damiandg
      Powiedzcie mi czy macie jakiś sposób na sarny w rzepaku bo jest kilka stad takich po 10 sztuk i wszystkie siedzą w moim rzepaku. Do wiosny chyba nie zostanie nic.
    • Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
    • Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
  • Dodaj nową pozycję...