Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

uprawiac kolegoa co masz robić, zrób orkę i siej

a pytanie mam takie znajomy chce pożyczyć moj głebosz i wykonać u siebie taki zabieg jego ciągnik i jego czas wiec ile mam od niego wziasć nie chcem na tym zarobić ale też nie chce być stratny

Opublikowano

A ile ty masz lat, ze takie głupie pytania zadajesz? Masz tyle hektaró a nie wiesz jak sobie dać rade z ugorem :blink: Co za porażka, i jeszcze zboże teraz siać- powodzenia w plonie...

Opublikowano

mam pytanie czy ktoś stosował pod ziemniaki głęboszowanie i w którym roku po tym zabiegu sadziliście pyrę od razu na wiosnę czy w następnym sezonie?

była różnica w roślinach przed zabiegiem i po?

Opublikowano

Witam chciałbym usłyszeć poradę od was na temat głebosza do maxuma 125 km interesuje mnie głębosz 3łapowy oraz z wałem ponadto chciałbym by był wyposażony w kule drenażowe macie jakieś firmy które wykonuja głębosze w takim zestawieniu ? jeśli nie no to po prostu sam dorobił bym te kule. Podoba mi się mandam co o nim sądzicie ? macie jeszcze jakieś inne firmy które wykonują coś podobnego ?

pozdrawiam

Opublikowano

A ja mam trochę inne pytanie, chciałbym wykonać głęboszowanie pod rzepak, i zastanawiam się nad kolejnością prac, czy lepiej jest z gruberować, z głęboszować i po odleżeniu gleby zaorać czy może z głęboszować po odleżeniu z gruberować i zaorac. Skłaniam się ku pierwszej opcji .

I jak koledzy głęboszujecie, prostopadle do kierunku orki czy równolegle a może ukośnie.

Dodam ze to mój pierwszy rok z głęboszem a mam trójzębnego kreta Krukowiaka, dorobię mu kule drenarskie i w pole

Opublikowano (edytowane)

a ja zrobiłem tak i nie wiem czy to za dobrze niech ktoś sie wypowie.

głebosz

gruber z siewnikiem do poplonu (gorczyca)

na wiosne gnój

orka

a ja głeboszuje na ukos raz na godzine 13 a drugi raz (za pare lat) na 11

Edytowane przez bocecek087
Opublikowano

Witam. nie wiem czy  warto ale mam zaorane we wrzesniu pole pod ziemniaki przed orka dany był obornik a pozniej poplon rolnosrodowiskowy. zastanamiawm sie czy jest sens głęboszować pole na wiosne bo jesienią nie zdążyłem czy może zbyt mocno ten zabieg wysuszy mi pole? co myślicie? pozdrawiam

Opublikowano

a czy warto głęboszować na V i VI klasie, ostatnio głęboszowałem pole po kukurydzy na III -V klasie, to na III ciągnik 85 KM miał co robić z 2 zębami z dłutami, na głębokośc ok 50-60 cm.  Zastanawiam się czy głęboszować wszystkie pola czy tylko te co są zastoiska wodne? 

Opublikowano

Przekop szpadlem i sprawdź co jest 30cm w dół jeśli jest tam twarto to należy to zerwać aż do przepuszczalnej warstwy. Jeśli jest to 5cm to 40cm wystarczy później są już duże opory.

Opublikowano

Witam :) Wrócę do wcześniejszych postów na temat głęboszowania wiosennego. Nie widzę żadnych odpowiedz a bardzo interesuje się tym tematem. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Od razu mówie że wiosną zamierzam na tych polach siać warzywa korzeniowe np: pietruszkę. Pole niestety orane przed 15 września i poplon także ziemia już trochę leży. Z góry dzięki za odpowiedz.