Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@zetorki12 miszczu, Twoj lekarz do wymiany. Jak zależy Ci na sztuce bardzo to sciagnij weta z USG, niech zobaczy co na jajnikach słychać. Dla takich sztuk to może dopiero krycie na hormomach. Receptal, Oestrophan, receptal i krycie, ale to musi zrobić lekarz, ktory wie o co chodzi. A dać PG i za trzy dni kryc to sobie mozna takie krycie w tylek wsadzic. 

Jeśli to jedna sztuka na 30sztuk to nie kwestia żywienia.

Opublikowano

No i zacząłem sczepić auto szczepionką ale narazie jest paciorkowiec i gronkowiec tylko to wszystko podkliniczne teraz muszę zawieść próbkę z klinicznego zapalenia i dołoże do autoszczepionki i zobaczymy 

Opublikowano
zetorki12 napisał:

Ty taka mądra . to weź mi powiedź czemu moja krowa się nie bydłuje . Dwa razy z zastrzykiem i nic ,a zwykłej rui ni hu .

A próbki porobiłeś 😆 pewnie za mało mleka daje😀

Opublikowano

sznurki muchowe mamy, kręcimy do pol godziny pełne 🤣 robią robotę jakąś tam.

U mnie jeszcze poki co działa Agita i teraz czekam.az przywiozą mi na larwy coś tam Radikal zdaje się.

Opublikowano

Ten Radikal na larwy można sypać mozna pryskac, ale ja bede chyba sypała, chociaz zdaje sobie sprawę,ze z larwami za pozno zaczymam zabawę 😓

Opublikowano

Nie zawsze , tylko co jakiś czas ,. Ok zgadzam się . Tylko jak ją zauważyć i krowie powiedzieć że to tylko bysio ?

Opublikowano
łorawiok napisał:

Pszepraszam, że się wtrącę, ale co mają jajniki, czy cokolwiek innego z rują. Zacielenie tak, ale sama ruja ??. Ruja zawsze jest, tylko cicha.

może rui nie być jak sa torbiele lub niedobory i wtedy mówi się że krowa stoi

Opublikowano
3 minuty temu, łorawiok napisał:

Pszepraszam, że się wtrącę, ale co mają jajniki, czy cokolwiek innego z rują. Zacielenie tak, ale sama ruja ??. Ruja zawsze jest, tylko cicha.

g...prawda :)

Opublikowano
Przed chwilą, zetorki12 napisał:

Tylko jak ją zauważyć i krowie powiedzieć że to tylko bysio ?

Trzeba czasem odejść od komputera i zobaczyć co tam w obejściu.

Zetorki sprawdzam Twoją czujność... nic nie podkreśliło ? O.o

Opublikowano (edytowane)

Tak szczerze to nie zawsze zwracam uwagę . Podkreśla to jak sam byka rypnę , a nie ktoś .Także do d*py ta Twoja dedukcja prawdę mówiąc . :D

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Spadaj pan ... dzisiaj .

1 minutę temu, łorawiok napisał:

Miszcz.:D

Opublikowano (edytowane)

@zetorki12 ile Ty tych ogonów masz ??? chociaz jest przy czym chodzić??

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

Chłopie zainwestuj w higienę przedudojową i poudojową. Higienę stanowisk. Liczysz na jakis cud? czym pryskasz stanowiska? sypiesz jakims dezynfekantem?chociaz wapnem? muchy w oborze są? Z racicami porob porządek, bakterie w racicach =bakterie w wymieniu. Sorry, ale szukasz jakies zlotego srodka a podstaw jeszcze nie masz opanowanych. To, ze ZAWSZE bylo dobrze, a teraz się spierniczyło nie znaczy, ze zawsze robiles prawidlowo. Myślisz, że dasz trochę inne zarcie i nagle wszystkie problemy znikają? jak masz syf to i mozesz im kupować cały TMR gotowy, a i tak somatyka powali na kolana. Dywagujesz nad DDGS, a nie stosowales nigdy dippingu jak mówisz. PODSTAWY. Jak bedziesz wiedział, że higiena odpowiednia to się dalej zastanawiaj nad tym co poprawiać. Ile Twoje krowy dają?? po 60litrow na dobe? 50? takie krowy podejrzewam o niedobory, szybkie podkwaszenia,ketozy. 

Badałeś probki mleka od kazdej sztuki? jak nie to zbadaj, tam masz jak na tacy co w zywieniu piszczy, ale na boga zwróć uwagę na warunki zoohigieniczne, inaczej najlepszy internetowy żywieniowiec nie pomoże 😒

Święta słowa 

1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

Chłopie zainwestuj w higienę przedudojową i poudojową. Higienę stanowisk. Liczysz na jakis cud? czym pryskasz stanowiska? sypiesz jakims dezynfekantem?chociaz wapnem? muchy w oborze są? Z racicami porob porządek, bakterie w racicach =bakterie w wymieniu. Sorry, ale szukasz jakies zlotego srodka a podstaw jeszcze nie masz opanowanych. To, ze ZAWSZE bylo dobrze, a teraz się spierniczyło nie znaczy, ze zawsze robiles prawidlowo. Myślisz, że dasz trochę inne zarcie i nagle wszystkie problemy znikają? jak masz syf to i mozesz im kupować cały TMR gotowy, a i tak somatyka powali na kolana. Dywagujesz nad DDGS, a nie stosowales nigdy dippingu jak mówisz. PODSTAWY. Jak bedziesz wiedział, że higiena odpowiednia to się dalej zastanawiaj nad tym co poprawiać. Ile Twoje krowy dają?? po 60litrow na dobe? 50? takie krowy podejrzewam o niedobory, szybkie podkwaszenia,ketozy. 

Badałeś probki mleka od kazdej sztuki? jak nie to zbadaj, tam masz jak na tacy co w zywieniu piszczy, ale na boga zwróć uwagę na warunki zoohigieniczne, inaczej najlepszy internetowy żywieniowiec nie pomoże 😒

Święta słowa 

Opublikowano

Na muchy od dwóch lat stosuje środek do malowania o nazwie ALBA z agroloku rozcieńczam sobie to co przysyłaja maluje po płytkach metalowych elementach konstrukcji ramy w oknach i co dwa tyg pryskam te pomalowane zwykła woda  nic lepiej nie działa u mnie niż to 

Opublikowano

U mnie też działa, ale K O L B A. Ta sama substancja czynna (clotianidyna). Na razie posmarowane kilka miejsc w pomieszczeniach socjalnych. Codziennie pełno leży na podłodze. Na oborę jeszcze nie kupowałem.