Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie 30 kwietnia poszedł 1 zabieg na chwasty. 4 maja robiłem zabieg na pchełke. W poniedziałek był inspektor i mówił że gdy się zrobi ciepło, nie będzie padać i wiać to można powtórzyć zabieg na robala.

Opublikowano
12 godzin temu, Jano7711 napisał:

Co to za chwast? Nie mogę go namierzyć w atlasie

IMG-20190508-01053.jpg

Wygląda jak bylica pospolita lub ambrozja bylicowata.Dziadostwo straszne

Opublikowano

jeśli nie duże tak do 10cm wysokości to tak jak kolega pisze lontrel i to pryskać z 6 zabiegów i padnie jeśli większe to przychamuje opali i tak wyrośnie -kuzyn tak miał u siebie zasiał buraki po ugorze wszystko wypryskał ale koszt był

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, rogerr33 napisał:

Mam na plantacji osty pryskac skutecznie jest jakaś możliwość? Safari i betanal wystarczy? 

jak chcesz na raz, to buraki muszą byc większe, a jak po trochę dowalać, to dodawać po 0,1 -0,15 lontrela bądz zamiennika do zabiegów herbicydowych

Dnia 8.05.2019 o 08:14, tomek73 napisał:

JozB to mocne dawki dał wuj. Ja 0,6 kemifarm, 0,15 kermiron , 0,2 veznar,  10 gram safari, i jeszcze 0,1 lontrel, i  0,5 olej. 

Dzisiaj 1 kemifarm i 20 gram safari, 0,2 venzar plus olej

Tomek safari dodajesz, żeby rzepak wyplewić czy może bardziej rdesty. Ja rzepaku nie sieję, a rdestów mam trochę do dobicia. 

Cholera w prognozach tylko sobota będzie bezdeszczowa, więc lepiej pryskać teraz całą dawkę niż rozbijać na części

Edytowane przez JozB
Opublikowano

Witam panów kolegów :) czym zwalczacie bodziszki? 

Póki co wykonane w burakach dwa zabiegi betanalem maxx pro. 

Safari zwalcza bodziszki? Bo na etykiecie nie ma uwzględnionych

Opublikowano (edytowane)

iglica pospolita to rodzaj bodziszka
więcej nie wiem bo nigdy tego ... z tym problemow nie miałem ale czy -difamy nie parzą? bodziszki blisko botanicznie z krzyżowymi ale ja tym razem bardziej pytam niz oznajmiam.
Lontrel (składnik Galery) tego na pewno nie bierze bo w rzepakach pełno jeśli tylko nalistnie chlopyralidem odchwaszczane..
Jak tak popatrzyłem 
https://www.gov.pl/documents/912055/913531/Safari_50_WG.pdf/551d6457-0fe6-a53f-addf-6694cc2799dd?version=1.0
to samosiewy rzepaku a blisko botanicznie. no teoretycznie to wysoce prawdopodobne że i bodziszki ale ja tylko teoretycznie i może kto w praktyce miał styczność z bodziszkowatymi ...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, Broody napisał:

Witam panów kolegów :) czym zwalczacie bodziszki? 

Póki co wykonane w burakach dwa zabiegi betanalem maxx pro. 

Safari zwalcza bodziszki? Bo na etykiecie nie ma uwzględnionych

Mialem dwa lata temu ten problem nic to w buraku nie zwalczy ale to jest nie grozny chwast safari i belweder przypali ale on odbijal dalej 

Opublikowano (edytowane)

No właśnie przypomnialo mi sie , ze w zeszłym roku pryskalem w pozniejszej fazie goltixem z safari i bodziszki  jedynie poparzyło... przy czym rosły sobie dalej 😛 za to motyka sobie z nimi poradzila 😅idget  na razie póki co nie mam z nimi duzego problemu na polu, jednak w pamieci mam zeszły rok, gdzie miałem ich dość sporo :/

Edytowane przez Broody
Opublikowano
6 godzin temu, Andrju65 napisał:

Jak z szarkiem w rejonie Hrubieszowa bo w internecie jest artykuł ale nic konkretnego się nie dowiedziałem?

Nie ma go już, a może jak na razie 🤔. Był przez krótki czas, nie wyrządził jakiś dużych szkód i ku uciesze plantatorów buraka znikł bezpowrotnie, miejmy nadzieję 🙄

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, JozB napisał:

jak chcesz na raz, to buraki muszą byc większe, a jak po trochę dowalać, to dodawać po 0,1 -0,15 lontrela bądz zamiennika do zabiegów herbicydowych

Tomek safari dodajesz, żeby rzepak wyplewić czy może bardziej rdesty. Ja rzepaku nie sieję, a rdestów mam trochę do dobicia. 

Cholera w prognozach tylko sobota będzie bezdeszczowa, więc lepiej pryskać teraz całą dawkę niż rozbijać na części

Rzepak zwalczam. 

Co do perzu to w tamtym roku do każdego oprysku dodawałem po 0,3 zamienniku Targi 0,5 i i ładnie działało. Ale jak były duże ponad 4 liscie to dałem dużą dawke, żeby dobiło, nie pamiętam teraz ile. 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano
23 godziny temu, Krzysiek89 napisał:

Podobno na terenie Cukrowni Kruszwica przesianych jest 600 ha buraków.

A jaki powód szarek? Bo u nas niektórzy musieli przesiewać bo im piaskiem zawaliło. U mnie znów jak i u wieluu znajomych wschody tragiczne bo od 10.03 spadło max 5l....

Opublikowano
2 godziny temu, Broody napisał:

No właśnie przypomnialo mi sie , ze w zeszłym roku pryskalem w pozniejszej fazie goltixem z safari i bodziszki  jedynie poparzyło... przy czym rosły sobie dalej 😛 za to motyka sobie z nimi poradzila 😅idget  na razie póki co nie mam z nimi duzego problemu na polu, jednak w pamieci mam zeszły rok, gdzie miałem ich dość sporo :/

Motykol, gracer  albo hakol z każdym chwastem sobie poradzi na tej samej substancji ( trzonku) oparte

Opublikowano
1 godzinę temu, Skoczek1994 napisał:

A jaki powód szarek? Bo u nas niektórzy musieli przesiewać bo im piaskiem zawaliło. U mnie znów jak i u wieluu znajomych wschody tragiczne bo od 10.03 spadło max 5l....

Raczej mróz i na slabszych ziemiach wiatr wyciął przysypal siewki buraków

Opublikowano
1 godzinę temu, Jasio88 napisał:

czy do goldix 1l + kemiron 0.2 + kemifam 0.8 moge dodac pantery zostalo mi z tamtego roku jesli tak to w jakiej ilosci? pojawiaja mi sie jednoscienne

przecież jednoliścienne kemiron hamuje. Ja nigdy nie mam z nimi zadnego problemu odkąd jadę kemifamem i kemironem. Pózniej poprawka agilem bądz zamiennikami zmniejszoną dawką i jest czyściutko

Opublikowano

ja w tamtym roku miałem problem może było to wywołane suszą ale w tym roku wolałbym profilaktycznie już w pierwszym zabiegach zahamować. Owsika i włośnicy chyba nie bierze. Spróbuję Agilem i ja w tym roku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v