Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeśli zastosuje pewną dawkę fosforu ponad wymagania danego plonu buraków na wiosnę to kiedy zwiększy się zawartość w glebie tego składnika ?

Edytowane przez e2visionamd
Opublikowano

Kiedys rozmawałem z gosciem z grupy azoty i mowil ze gdy jest niska zasobnosc to stosujesz 1.2-1.4 zapotrzebowania rosliny a przy sredniej zasobnosci wystarczy 1.2.  Wtedy częsc bedzie sie odkladala w glebie i po jakims czasie zawartosc sie ureguluje.

Opublikowano

Czyli choćbym "tone" polidapu dał  na wiosnę przed siewem to ten fosfor nie będzie dostępny jeszcze w żadnym stopniu dla buraków dopiero po roku w uprawie następczej? Ma ktoś publikacje albo wykresy jak długo trwa "przetwarzanie" składnika z nawozu ?

Opublikowano

w takich sytuacjach, najbardziej kierowałbym się rodzajem nawozu, a konkretniej mówiąc przyswajalnością fosforu. Nie tyle dawka nie wiadomo jaka co jak najwięcej fosforu rozpuszczalnego w wodzie. Różnica pomiędzy jakąś amofoską a polidapem jest kolosalna

• Like 1
Opublikowano

Wysoka przyswajalność plus wczesna aplikacja plus dawka i masz nawożenie na dwa sezony. Nadmiar fosforu nikomu nie zaszkodził, a straty przez zablokowanie są odwracalne.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście tona polidapu to przesada tylko dla zobrazowania sytuacji. Pozostaje sypać i co roku kontrolować przez badanie. Jak mam na jednym polu 7.5 pH to jak to zbić ? siarką ? podejrzewam , że przy takim pH fosfor się blokuje..

Edytowane przez e2visionamd
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, e2visionamd napisał:

Oczywiście tona polidapu to przesada tylko dla zobrazowania sytuacji. Pozostaje sypać i co roku kontrolować przez badanie. Jak mam na jednym polu 7.5 pH to jak to zbić ? siarką ? podejrzewam , że przy takim pH fosfor się blokuje..

Blokowanie fosforu to sprawa drugorzędna. Z tego co ja mam informacje również od pracownika grupy azoty fosfor jest najmniej mobilnym pierwiastkiem plonotwórczym ze wszystkich. Szacują, że w ciagu sezonu (roku) przemieszcza się w glebie 1-2 cm. Poza tym pobieranie fosforu jest silnie związane z temperaturą i wilgotnością. Teraz sobie odpowiedz co będzie jeśli dasz całą dawkę fosforu wiosną i broną czy agregatem wymieszasz go z glebą na głębokość 2-3 cm jak to się standardowo robi a za kilka chwil pojawią się upały i wierzchnia warstwa gleby się wysuszy? 

Nawożenie fosforem tylko i wyłącznie jesienią i to przed głęboką orką. Sianie wiosną to jak pisali koledzy nawożenie roślin na następne lata ale nie na bieżący. Chyba że wiosną wykonasz orkę ale wtedy co ze wschodami?

Edytowane przez Alio
Opublikowano

wszystko to prawda ale uważam że lepiej sypnąć już na wiosnę jak wogóle ,nie będzie teraz wykorzystany to zostanie pod następną roślinę

• Like 1
Opublikowano

Kilka lat wstecz siałem całość P i K wczesną wiosną. Na ostatnim kawałku na ok 3 ary zabrakło mi w rozsiewaczu i nie chciało mi się tam drugi raz jechać, pomyślałem, że zostawię na próbę. Do końca czerwca nie było różnicy, potem w tym miejscu po prostu przestały rosnąć. W czasie wykopków w tym miejscu do zbiornika leciała "pietruszka" , a tam gdzie było posypane to normalne buraki. Teraz PK daję jesienią, ale jeśli nie byłoby dawane, to bez wachania posypałbym jak najwcześniej wiosną.

Opublikowano (edytowane)

Sorki . Post usunąłem , bo pomyliłem tytuł tematu .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Jesli planujesz orkę to syp i fosfor ale przed orką jak pisałem wcześniej. Spróbuj jedynie wybrać nawozy z tzw "miękkim" fosforem, który się szybko rozkłada. 

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś zabrakło NPK bo za bogato ustawiłem i na części nic nie poleciało żadnej różnicy nie zauważyłem. Dawno temu gdy zbierałem 50t i stosowałem ponad 200N/ha na części pola poszło połowe azotu. Tam gdzie pełna dawka liście po pas podczas zbioru, tam gdzie połowa N to ziemię widać było podczas wykopków między rzędami i plon korzeni znacznie lepszy.

KSC Krasnystaw wymienia dyfuzor na o 20% większy. Obecny ma wydajność 5tys a pracował na 10tysnowy nominalnie ma mieć 12tys ton. W tym toku bardzo słaba jakość z późnych dostaw.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Jakby fosfor na wiosnę nic nie dawał, to fosforan amonu dawany do dozownika pod kukurydzę byłby zbyteczny. A jednak działa. Także polidap pod buraki zawsze coś da.  Wystarczy 120-150 kg i buraki będą przy odpowiedniej pogodzie. Ja raz dawałem zaraz przed siewem, bodajże w 2014 roku  i plon blisko 100 ton/ha. Ale to był mokry rok

Opublikowano

To nie można normalnie po żniwach jak sucho równo wysiać spokojnie w wolnym czasie NPK zamiast męczyć wiosną? Tylko po to by coś udowodnić, że urosną? Jak nic przez rok nie zastosuje przy dobrej zasobności różnicy w plonie nie będzie.

• Like 1
Opublikowano

Co do fosforu w kukurydzy to trzeba pamiętać że jej korzenie mają najwyższą silę ssąca  kilka razy więcej jak burak przez co wykorzystanie  będzie lepsze,

Odnośnie buraków jak zasobność przyzwoita to jak wielu pisało nawożenie nieważne kiedy tylko aby wyrównać czy też podnieść zasobność po buraku

Opublikowano

Ja mysle dac 200 kg soli i150 kg polidapu na wiosne 

Opublikowano

22 godziny temu, JozB napisał:

Jakby fosfor na wiosnę nic nie dawał, to fosforan amonu dawany do dozownika pod kukurydzę byłby zbyteczny. A jednak działa. Także polidap pod buraki zawsze coś da.  Wystarczy 120-150 kg i buraki będą przy odpowiedniej pogodzie. Ja raz dawałem zaraz przed siewem, bodajże w 2014 roku  i plon blisko 100 ton/ha. Ale to był mokry rok

Kuku trochę inaczej sie korzeni i bardzo lubi fosfor . Burak czerpie z głebokich warstw i właśnie tam musisz mieć zasobność a nie w warstwie 5 cm na wierzchu . 

Opublikowano (edytowane)

Trwa kontraktacja w KSC cukrownia Werbkowice. Wie ktoś jak przebiega? W sensie limity, chęci plantatorów itp

Edytowane przez lajkzxc
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v