Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wedlug tabelki:

Linuron (Afalon Dyspersyjny 450 SC) nie ma zadnych przeciwwskazań. 

Metrybuzyna (Sencor Liquid 600 SC) podają że według praktyki niemieckich rolników po uprawie na minimum 20cm nie ma przeciwwskazań.

Opublikowano (edytowane)

bardziej chodziło o doświadczenia rolników z sencorem:) po Command 480EC stosowanym wiosną 12 miesięcy wcześniej tam gdzie się nałożyło we wczesnych fazach rozwoju buraki robią się białe ale bez wpływu na wzrost 

Edytowane przez pala92
Opublikowano

wszystko zależy od pogody ,jeśli mokry rok to środek się zdąży rozłożyć ,osobiście miałem awarię opryskiwacza i poszło chyba 6l/ha affalonu ziemniaki były czyste do jesieni plon nie odbiegał od normy natomiast poszły buraki w następnym roku to były 2 razy przesiewane i słabiutko. Z praktyki wiem że dając normalne dawki afalonu czy sencoru buraki spokojnie są ,gorzej z comand ten może przytrzymać na samym starcie ,napewno buraki będą tylko może im brakować wigoru

Opublikowano

Tylko jesień 2017 była rekordowo mokra, natomiast można powiedzieć że cały rok 2018 przynajmiej u nas sahara dopiero teraz braki wody powoli się uzupełniają. Także w tym roku po tych mocno nie wskazanych środkach może być różnie, aczkolwiek nie jest powiedziane że na pewno coś wyjdzie. Ziemia oraz uprawa też ma znaczenie. 

Opublikowano

To chyba nie ksc... Niech sobie wsadzą to dorzucanie do cukru jak na 100t nadwyżki jesteśmy 6tys w plecy, ciekawe ile cukru by za to dali? Niech pomyślę, jak oddawałem pierwsze buraki we wrześniu cukier brałem po 1,38zl/kg brutto w dużym worku, czyli wyszłoby jakieś 5t cukru... Teraz jak jest blisko 2zl to by coś zarobił na targu 🤣

Opublikowano

Niech rezygnują to przynajmniej dopłata byłaby wyższa.. ja jak większość pewnie coś tam będę sial ten i następny rok, później zobaczymy co będzie z dopłatą/ceną, aczkolwiek byłoby mi na rękę zejść trochę z buraka bo póki co to mocno pole eksploatuje przez to..

Opublikowano

Witam
Wszyscy różnie piszą o opłacalności buraka, nowi pytają o koszty, zysk i tak dalej.
Ja uprawiam buraka wiele lat i wychodzi mi to coraz lepiej.
Znalazłem w końcu czas i dokładnie podsumowałem2018 rok. Zrobiłem w miarę dokładną analizę kosztów uprawy, mam na wszystko faktury, są faktury za buraki więc podam moją kalkulację. Dodam że uprawiam buraka na glebach 3b/4a od wielu lat bez obornika. Wszystkie ceny podaję z ubiegłego sezonu a ceny czynności na polu wykonanych własnym sprzętem podaję "mniej więcej". Ceny dotyczą wydatków na 1 ha i podane są kwoty brutto. Miałem w tym roku 8 ha buraków.
1. uprawa pożniwna ścierniska 100 zł
2. Orka zimowa 230 zł
3. Polifoska 6 700 kg 1000 zł
4. Kalinit z sodem 200 kg 250 zł
5. Saletrzak z borem 300 kg 315 zł
6. saletra amonowa 300 kg  330 zł
7. Yara mila probeta 150 kg 220 zł
7. Siew nawozu w sumie 6 razy 6 * 30 zł = 180zł 
8. Uprawa przedsiewna 60 zł
9. Siew 100 zł
10. Nasiona (droższe) 838 zł
11. Zabieg przedwschodowy glifosatem 29 zł
12. Goltix+beetup  190 zł
13. betanal+safari (20gr)  265 zł
14. Betanal+safari+cliophar  340 zł
15. grammanicyd 30 zł
16. Odżywki różne (2 zabiegi) 130 zł
17. Zabieg na śmietkę 10 zł
18. Pierwszy zabieg na chwościka optan  116 zł
19 Drugi zabieg na grzyba tebukonazol 42 zł
20. łącznie 9 zabiegów opryskiwaczem 9*30 zł=270 zł
21. Kopanie z odwozem 900 zł
22. Obsługa (ładowanie z wywozem do cukrowni) 326 zł
Łącznie koszty: 6271
Nie liczyłem tu ewentualnych kosztów dodatkowego ręczniego pielenia które raz występują a raz nie.
Teraz przychody.
W tym roku miałem kontraktację 67t/ha a plon 89t/ha przy cukrze 16.9%. Buraki po 123 brutto (liczę cenę kontraktacji 16%) a nadwyżka po 42.8 brutto.
Z faktury przychód to 10161 zł brutto/ha
Do tego za wysłodki wziąłem 625 zł/ha
Razem 10786 zł
Kooszty 6271
Dochód 4515 zł/ha plus dopłaty zwykła i buraczana.
Może o czymś zapomniałem, może spotka mnie zaraz krytyka za nadmierne ilości nawozów czy oprysków ale tak uprawiam, takie mam efekty, dochodziłem do tego wiele lat i liczę ewentualnie na rzeczową dyskusję.
Mój zysk nawet przy obecnej cenie uważam mimo wszystko za satysfakcjonujący pomimo że bywało lepiej we wcześniejszych latach.
Nowym chętnym do uprawy chciałem też pokazać jak pracochłonną uprawą jest burak.

• Like 1
Opublikowano

A jakim cudem jest tyle na fakturze. Przy 16.9 polaryzacji schodzi Ci tonaz jak się nie mylę 7t na 100zakontraktowanych. Czyli masz około 63 po 123 tak jak piszesz 7750 i około 26 t nadwyżki po 42.8 wyjdzie 1120 A gdzie reszta . Najwyżej pare groszy za wczesną dostawę. Liczę na szybko z głowy te tony

Opublikowano

Masz rację. Tego nie napisałem. Miałem w tym roku dziwną odstawę bo 470 ton pojechało 17 września a reszta 12 grudnia. Do jednych była dopłata za wczesne dostawy a za drugie za późne. Na tą chwilę nie pamiętam ile to było ale kwota z ha jaką podałem prawdziwa.

3 minuty temu, monix napisał:

Kalinit z sodem    jaka to ma zawartosc składników

http://www.kali-gmbh.com/plpl/fertiliser/products/magnesia_kainit.html    Stosuję od 6 lat zamiast soli drogowej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Alio napisał:

Witam
Wszyscy różnie piszą o opłacalności buraka, nowi pytają o koszty, zysk i tak dalej.
Ja uprawiam buraka wiele lat i wychodzi mi to coraz lepiej.
Znalazłem w końcu czas i dokładnie podsumowałem2018 rok. Zrobiłem w miarę dokładną analizę kosztów uprawy, mam na wszystko faktury, są faktury za buraki więc podam moją kalkulację. Dodam że uprawiam buraka na glebach 3b/4a od wielu lat bez obornika. Wszystkie ceny podaję z ubiegłego sezonu a ceny czynności na polu wykonanych własnym sprzętem podaję "mniej więcej". Ceny dotyczą wydatków na 1 ha i podane są kwoty brutto. Miałem w tym roku 8 ha buraków.
1. uprawa pożniwna ścierniska 100 zł
2. Orka zimowa 230 zł
7. Siew nawozu w sumie 6 razy 6 * 30 zł = 180zł 
8. Uprawa przedsiewna 60 zł
9. Siew 100 zł
10. Nasiona (droższe) 838 zł
11. Zabieg przedwschodowy glifosatem 29 zł
12. Goltix+beetup  190 zł
13. betanal+safari (20gr)  265 zł
14. Betanal+safari+cliophar  340 zł
15. grammanicyd 30 zł
16. Odżywki różne (2 zabiegi) 130 zł
17. Zabieg na śmietkę 10 zł
18. Pierwszy zabieg na chwościka optan  116 zł
19 Drugi zabieg na grzyba tebukonazol 42 zł
20. łącznie 9 zabiegów opryskiwaczem 9*30 zł=270 zł
21. Kopanie z odwozem 900 zł
22. Obsługa (ładowanie z wywozem do cukrowni) 326 zł
Łącznie koszty: 6271
Nie liczyłem tu ewentualnych kosztów dodatkowego ręczniego pielenia które raz występują a raz nie.
Teraz przychody.
W tym roku miałem kontraktację 67t/ha a plon 89t/ha przy cukrze 16.9%. Buraki po 123 brutto (liczę cenę kontraktacji 16%) a nadwyżka po 42.8 brutto.
Z faktury przychód to 10161 zł brutto/ha
Do tego za wysłodki wziąłem 625 zł/ha
Razem 10786 zł
Kooszty 6271
Dochód 4515 zł/ha plus dopłaty zwykła i buraczana.
Może o czymś zapomniałem, może spotka mnie zaraz krytyka za nadmierne ilości nawozów czy oprysków ale tak uprawiam, takie mam efekty, dochodziłem do tego wiele lat i liczę ewentualnie na rzeczową dyskusję.
Mój zysk nawet przy obecnej cenie uważam mimo wszystko za satysfakcjonujący pomimo że bywało lepiej we wcześniejszych latach.
Nowym chętnym do uprawy chciałem też pokazać jak pracochłonną uprawą jest burak.

dzieki za info a do jakiej cukrowni masz kontraktacje ? i zazwyczaj po czym siejesz buraki ? a poplony pod buraki siejesz typu gorczyca ? 

Opublikowano

Alio napisał:

http://www.kali-gmbh.com/plpl/fertiliser/products/magnesia_kainit.html    Stosuję od 6 lat zamiast soli drogowej.

ile dajesz na1 ha w buraki i jak cenowo to wychodzi ?

Opublikowano
4 godziny temu, Alio napisał:

...
7. Siew nawozu w sumie 6 razy

...

Myślę, że za dużo tego nawozu. Gdyby było mniej 100t/ha by pękło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v