Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

KSC Kruszwica w tej chwili zeby sie dostac to tylko znajomosci, 2 sezony temu gdy uwolniono kwoty u mnie brali wszystkich chetnych- znajomy tak dostal4ha i w zeszlym roku tez bez problemu sial 4ha ale juz doplate dostal do buraka

Opublikowano

Dzisiaj byłem w Banku i Pani kierowniczka  zdradziła że dopłaty do buraka na ten rok mają być większe!!!!!!!! Zaglądałem do neta ale takiej informacji nigdzie nie ma. Może WY coś słyszeliście?

Opublikowano
1 godzinę temu, mano napisał:

Dzisiaj byłem w Banku i Pani kierowniczka  zdradziła że dopłaty do buraka na ten rok mają być większe!!!!!!!! Zaglądałem do neta ale takiej informacji nigdzie nie ma. Może WY coś słyszeliście?

Tu masz projekt dopłat na 2018 r dopłat burak w duł .

1. Jednolita płatność obszarowa – 461,55 zł/ha

2. Płatność za zazielenienie – 309,77 zł/ha

3. Płatność dla młodego rolnika – 214,82 zł/ha

4. Płatność dodatkowa – 177,02 zł/ha

5. Płatność do bydła – 291,03 zł/szt.

6. Płatność do krów – 371,46 zł/szt.

7. Płatność do owiec – 101,85 zł/szt.

8. Płatność do kóz – 60,08 zł/szt.

9. Płatność do roślin strączkowych na ziarno (do 75 ha) – 606,52 zł/ha

10. Płatność do roślin strączkowych na ziarno (powyżej 75 ha) – 303,26 zł/ha

11. Płatność do roślin pastewnych – 386,46 zł/ha

12. Płatność do chmielu – 2 198,06 zł/ha

13. Płatność do ziemniaków skrobiowych – 1 163,02 zł/ha

14. Płatność do buraków cukrowych – 1 563,46 zł/ha

15. Płatność do pomidorów – 1 654,30 zł/ha

16. Płatność do truskawek – 1 118,75 zł/ha

17. Płatność do lnu – 374,86 zł/ha

18. Płatność do konopi włóknistych – 303,06 zł/ha

19. Płatność do tytoniu – Virginia – 3,82 zł/kg

20. Płatność do tytoniu – pozostały tytoń – 2,68 zł/kg

Opublikowano

Mam pytanie, mam zamiar w lutym jesli warunki na polu pozwola rozrzucic siarczan magnezu na rzepak, czy jest sens w tym samym czasie rozsiac pod buraka jak i sol potasowa? Czy w takich warunkach te pierwiastki jak rozsiele to moze byc strata? Gleba bardzo ciezka

Opublikowano

JA od kilku lat sieję połowę K jak najwcześniej wiosną.  Efekty bardzo zadowalające. Zdąży się rozpuścić i chlor wypłukać. Jak możesz to siej pod buraki śmiało. Ale chyba lepiej na nie zamarzniętą glebę bo wtedy część może z wodą spływać. A tak szybko się rozpuści i wchłonie w profil glebowy.

Opublikowano (edytowane)

Mysle ze jesli gleba jest ciezka a pole dosc rowne i nie istnieje mozliwosc zmycia nawozu z powierzchni to mozna smialo walic

Edytowane przez pala92
Opublikowano

Chlor zakluca wschody roslin? Pole jest dosc równe, tylko jak bedzie zamarznięte to niewiem czy malym ciągnikiem pojedzie z rozsiewaczem po ostrej skibie:)

Opublikowano
21 minut temu, Cradle napisał:

Nawożenie PK pod buraki cukrowe już jesienią. Wiosną to sobie nawozimy, ale pod rośliny następcze!!!

Tak mówiło się dotąd. Teraz nowe trendy nawożenia pod buraki to całość P i 2/3 K jesienią i 1/3 K wczesną wiosną. Zabawy jest ale ja widzę i efekty takiego nawożenia. Na wypłukanie chloru z soli potasowej wystarcza ponoć 3-4 tyg. Burak wyrośnięty potrafi wyciągać składniki z głębokich warstw gleby ale po wschodach gdy ma jeszcze płytkie korzenie musi mieć składniki blisko. Wg tego co wiem fosfor w ciągu sezonu może się w glebie przemieścić ok 1 cm, Potas od jesieni do wiosny może przejść do 15-20 cm. 

Opublikowano
18 godzin temu, Cradle napisał:

Nawożenie PK pod buraki cukrowe już jesienią. Wiosną to sobie nawozimy, ale pod rośliny następcze!!!

wszystko sie zgadza ale skoro ktos pyta o obecny sezon i przedstawia zaistniałą sytuacje to w czasie sie nie cofnie, trzeba iść dalej

Opublikowano

wszystko zależy od systemu. Jeżeli macie zasobne gleby to nie widać różnic, ale przy niższych zawartościach lepiej jest podawać nawóz jesienią

Kolejna rzecz jaka jak dla mnie przemawia za jesiennym nawożeniem to spiętrzenie prac na wiosne, nie zawsze da się odpowiednio wcześnie wjechać w pole (te 2-3 tyg przed siewem) a tak mam sprawę "z głowy"

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v