Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

E chyba jeszcze troszkę za wcześnie choć to zależy od regionu. Jak dużo wilgoci to moze i grzyb wcześniej wchodzić. Choć teraz się ochłodziło to i presja może być większa. Ja zwykle obserwuję buraki siane w miejscu po ubiegłorocznej pryzmie (a mam takie niemal co roku) jak tam są pierwsze plamki to pora i resztę pryskać. Na razie jest czysto. 

Opublikowano

witam koledzy jedziecie już optanem na chwoscika bo mam zasiane buraki i na tych co sa po pszenicy zasiane nie ma oznak a obok jest jeden siewnik zasiany na długości buraki po burakach gdzie były rok temu i juz jest pełno plamek czy to już nie ten moment na pierwszy zabieg lepiej ponoć jechać zapobiegawczo niż interwencyjnie dodam ze od wiosny co tydzień duze opady u nas sa ?

Opublikowano

Ja czekam na sygnał z cukrowni zwykle im się zgadza,raz przedobrzyłem bo uważałem że za wcześnie i to był błąd

ja dzwoniłem do cukrowni dziś i karzą mi już pryskać dzwoniłem do tych ekspertów co łażą po polach i robią próby i doglądają plantacji

Opublikowano

Pierwszy raz w tym wątku szukam odpowiedzi, bo zmuszony jestem pierwszy raz zasiać buraka cukrowego w 2018 roku na I i II klasie, Ph. 6,3 zawartość PiK  - średnia, magnez wysoki. 

Nigdy buraka tam nie było wcześniej. Możliwy do osiągnięcia plon 80 - 90 ton. 

Na polu zostanie w tym roku około 5 ton słomy pszenicznej/ha 

Jaką ilość czystego składnika P+K podać pod orkę a ile przedsiewnie? 

Planuję dać pod pług 180kg czystego potasu (sól)  i 120kg fosforu  (superfosfat)

Przedsiewnie proponują mi dorzucić 200kg polifoski 6-20-30 i saletrzak z borem 

Czy to nie za niskie nawożenie? Sorry, że d*pę zawracam, ale planuję zakupy nawozów i trzeba mi rady praktykantów bo do tej pory tylko pszenica i fasola u mnie rządziła. 

Opublikowano

Ravoj, nie za niskie, tylko za wysokie. To co piszą, mówią eksperci to czasami można między bajki włożyć. Jedni chcą pozbyć się oprysków z magazynów, to każa pryskać, inni chcą zarobić na nawozach, to każą sypać. Jak chcesz wg książki to 2/3 na zimę, reszta na wiosnę. Spokojnie wystarczy 80-90-140-180 pk. 3 rok tak jadę i odpowiednio 72 i 96 t przy 16 % polaryzacji. I daję na wiosnę w marcu. Wszystko. 180 fosforanu, 350 korn kali, 160-180 salmagu z borem, 220-320 saletry. W tym roku 220 saletry na 2 raz i koniec.

W tym roku nawet nie wiem czy nie zmniejszę nawożenia k do 120, bo 3 lata szła kukurydza działce przeznaczonej na buraki w 2018 rokj albo całkowicie zaprzestanę siać jak policzą po 100 zł niemiaszki wespół ze sprzedajnymi polaczkami zatrudnionymi w suedzucker. Jeszcze dorzucą  nam większe koszty transportu przy nadwyżkach i zysk będzie równy kukurydzy, gdzie oprysk idzie 2 razy i nie ma problemu ze składowaniem.

Podejrzewam, że chca tylko większych plantatorów zostawić, tak żeby nie jezdzić po chłopkach co mają po 2-5 ha.

Opublikowano

U nas po jęczmieniu zimowym siejemy gorczyce na to 40 ton gnoju i orka na zimę i sypiemy cały wieloskladnik pod siew u nas jest albo 400 kg polifoski 6 lub cukrovitu i jakiś azot raczej przed siewnie choć w tym roku w 2 dawkach poglownie wysialismy 700 kg saletry a tak poza tym to tak u nas przekropnie że buraki kapitalne

Opublikowano

Jak chcą wykończyć śrdnich i małych producentów, to odpadnie mi jedna z roślin do zmianowania, a to byłoby głupie. Ale myślę, że wielkie gospodarstwa też muszą dywersyfikować uprawy, więc buraka będą musieli brać od mniejszych. Ale to się dopiero okaże za kilka lat. Ja muszę coś zmienić i wypada mi najlepiej na buraka, żeby co trzy lata  od innych upraw pole odpoczęło.

Czyli nieco zmniejszę nawożenie, ale do poziomu takiego, żeby zasobność gleby wzrosła mi do średniej bliżej wysokiej, bo obecnie mam średnie wartości, ale ledwo nad niskimi. Kilka lat mi to zajmie.

Fajny ten Korn-Kali, jaki jest jego koszt? bo mój dostawca jego nie ma.

Opublikowano (edytowane)

@ravoj nie martw się o nawozy, 70-80 ton bywało po 400 kg NPK, 200 saletrzak i 200 saletry, fakt że ziemie znośne. Dla początkującego najtrudniejsza będzie walka z chwastami, skup się na tym.

Edytowane przez koczas
Opublikowano

Teoria mówi w ogromnym skrocie ze 3 razy betanal z goltixem i będzie czysto a praktyka niestety co innego. Warunki pogodowe odgrywaja ogromną rolę a dwa początkujący zawsze boi się ze przypali itp itd-zobaczysz;)

Opublikowano

Rozumiem, że do tego jeszcze graminicyd powschodowo, ale jednoliścienne to nie problem. 

Poznałem już nieco swoje pola i wiem, że będę miał komosę, rdest plamisty, powój polny, ostrożeń, psiankę czarną, a z jednoliściennych na pewno nieco wyczyńca i wiechlin. Widzę, że spektrum zwalczania chwastów te środki mają dość duże.  Do czerwca utrzymam buraki czyste, a później zobaczymy. 

Opublikowano

Jak masz rumian i oset to musisz dodatkowo pryskać lontrlem.Koszt na ha to ok 150zł.Do tego n ie polecam dodawać gramicydu.

W tym roku dodałem i liście przypaliłem.

Jak w zbiorniku masz więcej niż 4 substancje aktywne to to nie radzę dodawać gramicydu.

Samym betanalem z agilem czy targą nie ma prtolemu.

Jak się mylę to proszę mnie poprawić.

Opublikowano

ravoj, lepiej jedz kemifam z kemironem, ktory hamuje jednoliścienne, a na koniec dasz jakiś zamiennik agilu i jednolisciennych nei ma w ogóle. Jeżeli nawet po 2-4 zabiegach pojawi sie wtórne zachwaszczenie dwuliściennych, to sie tym nei martw za bardzo, bo wiele z tych chwastów burak przykryje i przebiją się tylko te najsilniejsze. Kombajn wszystko przetrawi. Ważne, żeby powój zwalczać jak jest mały, a ostrożeń trochę pózniej i większą dawką. Nie miałeś rzepaku na polach, to goltix omijaj, bo drogi. ZObacz za jakimś zamiennikiem np domino. To samo z lontrelem-cliophar. Daj te 300 polifoski na jesień i na wiosnę 100-150 i nic więcej nie trzeba. Korn kali ma w sobie sód i magnez. W tym roku płaciłem 1040 netto za tone. Poczytaj o nim. W tym roku stosuje go 2 raz. Jak w tym roku powtórzę 90 t/ha, to przy nim zostaję, jeżeli nie, to powracam do polifoski. W dokarmianiu dolistnym super efekty daje krzem. Bor w mniejszych ilościach a częściej, bo lubi przypalić. W tym roku się przekonałem.

Piotr buraki mogą być kapitalne, tylko zastanawiam się czy jest sens osiągać rekordy jak nam za nie nie zapłacą. A z większym plonem wynosisz więcej skłądników pokarmowych. Cieszą się tylko niemiaszki, bo z cukrem z nadwyżki zrobią tak że zapłacą nam ochłapy, a go upchną tak że zarobią 2 razy. Z tego względu nie dawałem 3 dawki na buraki jak zwykle, tylko poprzestałem na 140 n. 100 kg saletry lepiej zachować na następny sezon.

Opublikowano

no właśnie tak mi kolega mówi, że kemifam z kemironem zrobi dobrą robotę. Trzeba słuchać praktyków. Nie chcę chwastów, bo później w fasoli będę miał problem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v