Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mateusz44 napisał:

Ja miałem , plon koło 70t stanowisko nie zaspecjalne i za płytko posiałem nie równe wschody były , a co do odmiany to duże ulistnienie  szerokie kolor ciemny zielony sporo wystawały ponad ziemie problem był z oglowieniem  bo wywracaly się przy scinaczu. Cukier 16.5 ale odrazu mówię że chwoscik mi wlazł na pewno wpływ jakiś tam miał .  

Dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj dostałem tą odmianę w Kruszwicy i zastanawiam się co z niej wyrośnie 😀

Opublikowano

Jeden z dystrybutorów proponuje takie mieszaniny na pierwsze 3 zabiegi

fenmedifam  desmedifan  etofumesat  metamitron
200 40 150 700
160 80 150 700
120 120 150 700

Ziemia próchniczna ciepła , problemy z przytulią rdestem powojowym, komosa ,szarłat  trochę psianki. Jako opcje proponują dolewke lenacylu na poziomie 0,25l  Venzaru 

Ma to według was sens?

Opublikowano

Wszystko jest zawyzone w dawkach ? Zastanawiam się czy ten metamitron tam 3x konieczny  bo to cene winduje. Może w którymś zabiegu warto byłoby dać pyramin?

Opublikowano (edytowane)

Fenmedifam30+desmedifam30+etofumesat 30+ triflusulfuron 5g+ chlopyralid 30 + lenacyl 160+ adiuwant z buforem pH (4x)/ w czystym składniku. Pierwszy zabieg glifosat.

Edytowane przez ansu
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

200 40 150 700
160 80 150 700
120 120 150 700

Ziemia próchniczna ciepła , problemy z przytulią rdestem powojowym, komosa ,szarłat  trochę psianki. Jako opcje proponują dolewke lenacylu na poziomie 0,25l  Venzaru 

Ma to według was sens?

Jak nie siejesz rzepaku to metamitron jest zbędny. No i zdecydowanie najdroższy, pyramin zdecydowanie lepiej wychodzi, ale jest go mało na rynku

Czyli z tego co piszecie glifosat można zapodać nawet dzień przed wschodami, etykiety etykietami. Ważne są oszczędności w opryskach. 

Opublikowano

Ulman - nie daj się naciągnąć jak chcesz metamitron zastosować to tylko w pierwszym zabiegu. Ja z niego zrezygnowałem szkoda pieniędzy. Zrób tak jak pisze ansu. Choć ja pryska 3 razy A większymi dawkami

Opublikowano
12 godzin temu, Ulman napisał:

200 40 150 700
160 80 150 700
120 120 150 700

Ma to według was sens?

trochę nie rozumiem zmniejszania dawki fenmedifamu. Ja bym to raczej odwrócił, czyli od 120 do 200. i ogólnie bardziej bym wyrównał proporcje fenmedifamu z demedifanem - po 100 g w każdym zabiegu jednego i drugiego. Venzar bym odpuścił.

Metamitron może pomóc przy komosie, ale dawki 3 x 700 to minimum. W drugim i trzecim zabiegu śmiało mógłbyś dać po 1,5 l Goltixu. A to już niestety majątek.

Nie wiem jak będzie z szarłatem, ale dodatek safari może być konieczny.

Opublikowano (edytowane)

Dodatek Venzaru znacząco podnosi skuteczność mieszanki przeciwko komosie i niszczy wschodzące jednoliścienne, choć sam średno sobie radzi i również podrożał (o 20%).

Przy dawkach dzielonych ilość wody ma duże znaczenie 200l/ha to już za dużo. Przy Safari dodatkowo woda nie może być kwaśna.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Mi na 6,5 ha buraka  za środki w tym roku wyszło 3200 zl za całość. Kemifarm, Kemiron, Safari i Venzar i olej obowiązkowo. 

Metamitornu nic nie stosuję od 7 lat,  szkoda kasy.

Ty

Opublikowano

A ja dzisiaj rsm wylałem pod buraki a po niedzieli siać będę . i nas już zaczęli siać ci co mają dużo do siania ale stary gospodarz co buraki siał od zawsze można powiedzieć to u nas nie ma się srac bo za duże ryzyko przymrozków jest

Opublikowano
10 godzin temu, tomek73 napisał:

Mi na 6,5 ha buraka  za środki w tym roku wyszło 3200 zl za całość. Kemifarm, Kemiron, Safari i Venzar i olej obowiązkowo. 

Metamitornu nic nie stosuję od 7 lat,  szkoda kasy.

Ty

W tym roku ceny mocno się zmieniły +30%.

Opublikowano (edytowane)

Tydzień temu worek Salmagu, wczoraj Chloropiryfos przeciw dzikom, dzisiaj siew.

Taka mała modernizacja siewnika. Rozstaw kół w ciągniku 180cm. Testy wczoraj pozytywne.

20190328_150504_crop_801x421.jpg

Edytowane przez ansu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v