Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siedlce - podwyżka, mleko przy moich parametrach wyjdzie 0,96zł

:) Aż nie wierzę. Hochland jak na razie nic nie podnosi ale jak podniesie to trzyma cenę do końca. Lukasz5714 może to potwierdzić :) Wczoraj w TV podobno był jakiś program o facecie który kupił jałówki z zachodu zarażone i mleko oddaje do Radzynia Podlaskiego :)

znalazłem

Opublikowano

Ja się tylko ze SPOMLEKU śmieję że facet niezłą reklamę im zrobił :) Właśnie przed chwilą się dowiedziałem od taty że pierwsze 2 lata to on nam qq siał. 8km ode mnie. Nie raz przejeżdżałem koło jego podwórka. W sianokiszonkach to dziury że talerze by włożył :) Największy dostawca mleka ze wsi Jakusze

Opublikowano

A ja dodam że nie daleko pada jabłko od jabłoni. Niby Pan Bajko miał zaprowadzić porządek (tak się tym szczycił że będzie płacił lepiej rolnikom-a jest tak samo, na samym początku wymogi od razu podnieśli że niby mleko które było wcześniej to gnój) po Panu Skomrze, a sam tak umoczył :) . Jeden kręcił to ten drugi mu zazdrościł i go wykopali i sam zaczął kręcić- a niby taki uczciwy

W spomleku to jedna wielka ściema niby badania robią ale jeśli mleko ma ponad normę komórek lub bakterii i tak idzie do jednej cysterny tylko że rolnikowi obetną te 10gr do litra a swoje produkty i tak zrobią za tą samą kasę i z tego mleka- ale pewnie tak jest w innych spółdzielniach też :)

Jedno mnie zastanawia co Spomlek zrobił temu gospodarzowi że posuną się do tak radykalnego kroku?! Przecież mleko i tak od niego brali

P.S najlepiej moja mama jak widziała reportaż to od razu powiedziała że ale te krowy usr.... nic dziwnego że maja komórki (a w szczególności ta co ja przeddajał na posadzkę- ta to miała zapalenie)

Opublikowano

SPOMLEK to druga zaraz po Hochlandzie a nawet firma konkurencyjna jeśli chodzi o oferowane ceny w naszym regionie. Mnie to tylko dziwi trochę że rolnikowi obetną za komórki ale mleko bez komórek im nie zakiśnie :) . Tylko jakoś sztucznie zrobią z tego ser. Oni powinni dopłacać za komórki :)

Opublikowano

Cennik mleka w OSM Łowicz obowiązujący od 1 sierpnia dla członków mleczarni (dla nie członków ceny są niższe o kilka groszy)

za jednostkę białka 0,17 zł

za jednostkę tłuszczu 0,05 zł

Dopłaty do litra za wielkość dostawy

do 3 tys. litrów - 0,12 zł

od 3 do 5 tys. litró - 0,13 zł

od 5 do 7 tys. litrów - 0,14 zł

od 7 do 10 tys. litrów - 0,15 zł

od 10 do 20 tys. litrów - 0,18 zł

od 20 do 30 tys. litrów - 0,23 zł

powyżej 30 tys. litrów miesięcznie - 0,26 zł

Dopłaty do litra mleka za:

schłodzenie we własnym gospodarstwie powyżej 40 litrów dziennie w miesiącu XI-IV - 0,06 zł

schłodzenie we własnym gospodarstwie powyżej 60 litrów dziennie w miesiącu V-X - 0,06 zł

za kontrolę użytkowości 0,02 zł

dopłata miesięczna 0,15 zł

Potracenie za fałszowanie mleka wodą lub substancjami stymulującymi lub hamujacymi - 0,50 zł do litra

Co ceny mlek adolicza się 6% VAT lub 3% jeśli ktoś jest na opodatkowaniu na zasadach ogólnych

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v