Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ile miałeś litrów ? Z tego co pamiętam mi za grudzień przy tłuszczu 4,5 i białko 3,3 w przedziale 5001-7500 litrów wyszło chyba 1.02zł a za styczeń 10 gr w górę :lol:

Opublikowano

Do Bamboocha: 1800l bo większość krów nie wycielonych. Mimo podwyżki to cena i tak śmieszna. Przenoszę się do Mlekovity w Baranowie. Płacą trochę lepiej.

Opublikowano

Taki tłuszcz przy takim białku, to coś masz nie tak z bilansem energii do białka w paszy :blink:

A tak wogóle to coś się chyba zaczynać można martwić kiedy zaczną się obniżki na światowych giełdach ciągle wszystko tanieje!!!

Opublikowano

@Ferdek07

białko muszę podgonić ;]

A co do obniżek to wg. mnie nie ma co się martwic. Mój brat cioteczny robi w reklamie( projektory, telebimy itp.) i mówi że u nich już po kryzysie więc powoli zaczyna się kręcić :blink:

Opublikowano

No może i w reklamie zaczyna się kręcić ale już w grudniu ceny przetworów mlecznych zaczęły spadać o około 10 % oczywiście nie chce siać tu czarnowidztwa ale taka jest prawda a jak wiadomo to giełda dyktuje ceny(a raczej przemiany na niej zachodzące)

Co do ceny to Mlekovita oddział Lubawa ma mieć za styczeń taka sama cenę jak w grudniu czyli jakieś 1,20 za litr ale jak mówili ile będzie za luty tego już nikt nie zagwarantuje może być mniej

Opublikowano

A w Polsce pośrednicy postanowią zarobić sobie na wakacje w Australii a właściciele hipermarketów na wybudowanie następnego sklepu w USA-może być różnie z cenami mleka biggrin.gif

Opublikowano

Coś mi się zdaje ze z cenami mleka będzie tak samo jak u Wesołego Romka (oczywiście z filmu Mis ale chyba wszyscy kojaza)i jego prądem woda i gazem w jego domku a ktoś z tłumu skwitowal to trafnie nie boj nie boj i tak ci wyłączą hehe Tu w mleku tez mamy to samo niby ceny troszkę wzrosły co prawda praktycznie tylko przez premie wypłacane na koniec roku i myślę ze obniżki są nieuniknione (chyba każdy sobie zdaje sprawę ze ktoś na tym świecie musi -a najczęściej chce [z fanatycznym uwielbieniem ]zapier...ac a ktoś musi zarabiać [to nie rolnicy :blink:]

Opublikowano

Mlekowita oddział Baranowo, za I połowę tł.3,7 i białko 2,9 1.05zł i za II połowę tł.4,0 i białko 3,13 1,10zł. Parametry mleka słabe ale cena jak na razie nieznacznie spadła, bo wcześniej było 1,15. Litrów nie piszę bo aż wstyd, tak mało.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Na styczeń powinna być premia noworoczna!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v