Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W niektórych bankach możesz zachować numer konta, aby dołożą ci drugie subkonto to split-payment. W BS jak kiedyś miałem, to aby dołożyli mi drugie konto do split-u.

Najlepiej przejdź się do swojego banku i tam ci wszystko powiedzą.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano

Dzięki bardzo za odpowiedź tylko czy napewno muszę coś robić bo księgowy tłumaczył mi że wystarczy podać swoje dotychczasowe konto do US i nie otwierać żadnego subkonta. Mamy wspólne konto z żoną a gospodarstwo jest tylko na żonę to może chyba kolidować czy nie?

Opublikowano
5 godzin temu, Sadek napisał:

Pytanie odnośnie odliczenia VAT-u z instalacji fotowoltaicznej odliczacie 100% czy względem zużycia?

A jaka masz taryfe obecnie zwykla czy przemyslowa?, Zasnatnow sie czy jak zaczniesz robic fotowoltaike na fvat, to zara znie wrzuca Cie na taryfe przemyslowa

Opublikowano
6 godzin temu, Sadek napisał:

Pytanie odnośnie odliczenia VAT-u z instalacji fotowoltaicznej odliczacie 100% czy względem zużycia?

Też miałem z.tym dylemat jak to rozliczać . Ale że czasu nie było bo jeszcze na starych zasadach w tamtym roku . A księgowy też za bardzo nie wiedział , poszło bez rozliczenia na prywatne użytkowanie z vatem 8 % zamiast 23 %

Opublikowano
4 godziny temu, ahten napisał:

A jaka masz taryfe obecnie zwykla czy przemyslowa?, Zasnatnow sie czy jak zaczniesz robic fotowoltaike na fvat, to zara znie wrzuca Cie na taryfe przemyslowa

Ale co interesuje zakład energetyczny jak rozlicze VAT z instalacji, taryfa pozostaje bez zmian.

3 godziny temu, sebe1033 napisał:

Też miałem z.tym dylemat jak to rozliczać . Ale że czasu nie było bo jeszcze na starych zasadach w tamtym roku . A księgowy też za bardzo nie wiedział , poszło bez rozliczenia na prywatne użytkowanie z vatem 8 % zamiast 23 %

To i z ulgi w podatku nie korzystałeś?

Opublikowano

Czasu nie było na przemyślenia , bo mało czasu zostało żeby załapać się na stare zasady .

Jedni mówili że dwie faktury robić a z tym ciężko bo musiały by być dwie instalacje , drudzy że podzielić ale znów vatu z domowej nie odzyskam a 23 % na całość .

To jakoś przeliczyłem że zostanę na prywatnej instalacji z 8 % vatem i jakoś to wyjdzie .

A z gminy normalnie mam ulge w podatku rolnym ale nie pamiętam czy netto czy brutto kwota. 

Przy okazji panele na gruncie czy dachu ?

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, sebe1033 napisał:

Czasu nie było na przemyślenia , bo mało czasu zostało żeby załapać się na stare zasady .

Jedni mówili że dwie faktury robić a z tym ciężko bo musiały by być dwie instalacje , drudzy że podzielić ale znów vatu z domowej nie odzyskam a 23 % na całość .

To jakoś przeliczyłem że zostanę na prywatnej instalacji z 8 % vatem i jakoś to wyjdzie .

A z gminy normalnie mam ulge w podatku rolnym ale nie pamiętam czy netto czy brutto kwota. 

Przy okazji panele na gruncie czy dachu ?

Grunt.

I nie z obawy pożarowej tylko nie podobają mi się panele na dachu abym cały czas na nie patrzył (jakby była możliwość na dachu od zewnątrz gospodarstwa to pewnie bym tam założył) a jest możliwość na gruncie to korzystam z tego.

Ogólnie grunt jest bardziej efektywny niż dach.

5 godzin temu, Taurus83 napisał:

Ja bym stawiał na gruncie, słyszałem już kilka razy o pożarach instalacji fotowoltaicznych. 

@poosa21

Szczerze nie słyszałem o pożarze gdzie spłonęły panele.

Czy to jest takie zagrożenie pożarowe to bym nie powiedział.

Edytowane przez Sadek
Edycja
Opublikowano
Dnia 1.04.2023 o 14:30, Sadek napisał:

A od fv za prąd ile odliczasz? Ja bym tyle samo odliczył co za prąd. Lub nawet 100% jeśli instalacja nie pokrywa całego rocznego zapotrzebowania na prąd.

Opublikowano

Co do pożarów to gorszy problem w okolicy się obora z panelami spaliła . Niby nie od paneli tylko co innego , ale panele nie ubezpieczone od tego typu pożaru ...

Właśnie jak pytałem to w gospodarstwie problem jest z instalacją na dachu bo się zakurza od drogi/podwórza i ze śruty .

Ja mam na gruncie rok , niedaleko budynków i puki co czyste . 

A na gruncie jest lepsze ustawienie , polecam postawić dwa oddzielne stelarze . Ja mam na dwóch z różnicą 20 stopni,  nie w jednej lini .

Coś tam daje bo jeden wcześniej łapie drugi później i to samo przy zachodzie słońca .

Bo jest tak że przy max nasłonecznieniu tym samym mocy paneli one się wyłączają . Potem takie skoki są włączone wyłączone .

Najlepiej jak na 70 % mocy pracują to nom stop. 

Opublikowano

@Sadek 

Polsce zdarza się nawet 700 pożarów instalacji fotowoltaicznych rocznie - o wiele więcej, niż w innych krajach. W o wiele większych Niemczech jest ich prawie dwukrotnie mniej. Powód? Zbyt pospieszna i niedbała instalacja - pisze portal InnPoland.pl.

Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał:

Mam na dachu  ale będę jeszcze jedne robił ale już na gruncie z dwóch  powodów bardziej efektywnie no i mycie bez problemu .

Tylko do mycia musi być specjalna chemia i nie wodą z chlorem, a grunt a dach postawione w tym samym miejscu to różnice dochodziły do 10% z korzyścią dla gruntu oczywiście.

Zadałem pytanie czy się myję to tylko ktoś mył bo pył z rzepaku się osiadł a tak poza tym to nikt nie myje (powyżej 10⁰ i do xx⁰ producent twierdzi że są samoczyszczące).

1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

Co do pożarów to gorszy problem w okolicy się obora z panelami spaliła . Niby nie od paneli tylko co innego , ale panele nie ubezpieczone od tego typu pożaru ...

Właśnie jak pytałem to w gospodarstwie problem jest z instalacją na dachu bo się zakurza od drogi/podwórza i ze śruty .

Ja mam na gruncie rok , niedaleko budynków i puki co czyste . 

A na gruncie jest lepsze ustawienie , polecam postawić dwa oddzielne stelarze . Ja mam na dwóch z różnicą 20 stopni,  nie w jednej lini .

Coś tam daje bo jeden wcześniej łapie drugi później i to samo przy zachodzie słońca .

Bo jest tak że przy max nasłonecznieniu tym samym mocy paneli one się wyłączają . Potem takie skoki są włączone wyłączone .

Najlepiej jak na 70 % mocy pracują to nom stop. 

Wyłączanie zależy od konfiguracji jak i ilości fotowoltaiki w otoczeniu.

W moim przypadku czym słońce wyżej tym zużycie większe więc problemów nie powinno być a czas pokaże.

Odbiegliśmy od tematu.

Opublikowano
3 minuty temu, Sadek napisał:

Tylko do mycia musi być specjalna chemia i nie wodą z chlorem, a grunt a dach postawione w tym samym miejscu to różnice dochodziły do 10% z korzyścią dla gruntu oczywiście. 

Ja mam na dachu ale na konstrukcji wsporczej, bo dach miał za mały spadek, wentylacja dobra i produkcja nie gorsza niż na gruncie, ryzyko pożarowe też dużo mniejsze niż jak kładzione bezpośrednio na dachu. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, poosa21 napisał:

@Sadek 

Polsce zdarza się nawet 700 pożarów instalacji fotowoltaicznych rocznie - o wiele więcej, niż w innych krajach. W o wiele większych Niemczech jest ich prawie dwukrotnie mniej. Powód? Zbyt pospieszna i niedbała instalacja - pisze portal InnPoland.pl.

Zastanawiam się co tam może wywołać pożar, jedynie niedbale zaciśnięte połączenia.

https://www.gov.pl/web/kppsp-olawa/panele-fotowoltaiczne--czy-bac-sie-pozaru

Edytowane przez Sadek
Edycja
Opublikowano
8 minut temu, Sadek napisał:

Zadałem pytanie czy się myję to tylko ktoś mył bo pył z rzepaku się osiadł a tak poza tym to nikt nie myje (powyżej 10⁰ i do xx⁰ producent twierdzi że są samoczyszczące).

Wyłączanie zależy od konfiguracji jak i ilości fotowoltaiki w otoczeniu.

W moim przypadku czym słońce wyżej tym zużycie większe więc problemów nie powinno być a czas pokaże.

Odbiegliśmy od tematu.

Nie był bym taki pewien wszędzie słyszę że przy max mocy się wyłącza.

Ale zauważyłem że rzeczywiście jak zużycie jest to i produkcja lepsza . Tzn pobór prądu . Jest jeszcze kwestia podobno przegrzania przy max moc się wyłącza i jak schłodzi włącza 

Opublikowano

Tak przy 253 się wyłączają tylko że jak pisałem przy pełnej mocy to wyłączy się do zera potem załącza produkcję do max i znów wyłącza . I tak pół dnia .

A gdy slońce słabsze pracuje prawie nieustannie na 70 % z wachnięciami do 30% albo cały czas równomiernie na 70 % . 

Opublikowano

Widziałem kilkanaście wykresów pracy paneli i tylko w 1 przypadku były takie wyłącznia jak piszesz ale to tylko z powodu że falownik był na granicy mocy z panelami.

Czas wszystko zweryfikuje.

Opublikowano

O Widzisz zawsze można coś się dowiedzieć . U mnie to prąd (krowy) potrzebny rano i wieczorem . Gdy słońce jest mocne to prąd nie potrzebny . 

A z tym co Mówisz może być, falownik ma z  2 % zapasu tylko względem mocy paneli . 

Uwzględniając sprawność falownika -98 % (zajrzałem aż w kartę jego ) .

To wcale nie ma zapasu