Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dokladnie ja vat rodzice ryczałt. Rodzice juz starsi i co sobie zarobią z mleka to dają w darowiznie ukochanemu synowi który pragnie się rozwijać. ;)

Opublikowano
11 godzin temu, karino25 napisał:

Tylko wtedy wchodzisz na vat "10 letni"

Jak zrobi troche posadzki to nie wpisuje w środki trwałe chyba że  kwota  10 tyś netto, jak niższa to idzie na bieżące koszty , nie znam nikogo kto wchodząc na vat ,wrócił do RR ,to nie takie proste

Opublikowano

Rozumiem, że od czasu, kiedy kupię ostatni sprzęt na VAT musi upłynąć  5 lat żeby przejść na RR. Tylko nie chcę się wkopać cementem, czy blachą na ściany wiaty. Oczywiście nie mam w planie wydać jednorazowo 10 tysi na to, tylko co jakiś czas. 

Np. w następnym  roku planuję zakup bramy uchylnej do wiaty koszt - 6-9tys. zł i pytanie czy to nie obciąży mnie na 10 lat. Bo jeżeli nie, to luzik. 

W tym roku tylko ŚOR i nawozy, części, serwis i nowy traktor. Zwrot VAT będzie spory, więc na ten rok basta. 

Opublikowano

Witam, dziś dzwoniłem do agencji w sprawie zakupu tego laptopa z dofinansowania 1500zl to powiedziano mi że faktura ma być imienna na osobę która składała wniosek a w tytule musi być wyszczególnione laptop z oprogramowaniem i ładowarką. To co mogę od tego vat odliczyć czy nie skoro nie będę miał w tytule gospodarstwo rolne?

Opublikowano

witam, dostalem zwrot vatu z urzedu skarbowego, tym razem nie przyszedl na moje normalne konto a na to pod konto vatowskie i teraz mam pytanie czy tymi pieniedzmi z pod konta vatowskiego moge w calosci oplacic zakupy dotyczace dzialaosci gospodarczej np paliwo? czy tylko moge z niego placic sam vat w ramach zakupow a kwote netto musze placic z swojego zwyklego konta? pozdr

Opublikowano

zawsze mialem na normlane, tym razem doszedl przelew na normalne i odrazu automatycznie wygenerowalo mi przelew na to drugie konto. Wchodze na konto a tam przelew juz zrobiony na vatowskie, bez mojej ingerencji, mysle ze takzdy tak bd mial od tego roku

Opublikowano

Dziwne jaki bank ja miałem zwrot i było na normalny i jest dalej .

Dziwne jaki bank ja miałem zwrot i było na normalny i jest dalej . A jeżeli masz mieć z US na prywatne to prywatne A bank nie ma prawa zrobić tak że na vat ci to przelewa bez twojej wiedzy co inne jak dostajesz za jakoś Fakturę .

Opublikowano

Niekoniecznie nawozy ,paliwo zakupione tylko chemia ,dopiero w maju NPK

Opublikowano (edytowane)

czekaj czekaj, ja chce te pieniądze z Vatu przeznaczyć na spłatę kredytu, o czym Ty do mnie rozmawiasz?? :ph34r:

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
13 minut temu, miwigos napisał:

Niekoniecznie nawozy ,paliwo zakupione tylko chemia ,dopiero w maju NPK

Faktycznie przy roślinnej zakupy są sezonowo, przy zwierzęcej całym rokiem.

Opublikowano

Panowie musze opłacić zamówienie handlowe z Bina za silos  i teraz tak kwota to 30 tys brutto a od 15 tys brutto trzeba z podzielona płatnością ale Pan od Bina powiedział mi że jeśli montaż jest na osobnym zamówieniu to nie trzeba płacić mechanizmem podzielonej płatności

Opublikowano

Mam zamówienie tylko. Przysłali zamówienie ja musze opłacić 50 % czyki ok 30tys brutto i resztę przed samym dostarczeniem elementów silosa okolice kwietnia. Ja tez mam niby tak napisane ale dzwoniłem do Pana a on powiedział ze jeśli montaż jest na osobnym zamówieniu to nie trzeba płacić MPP

Opublikowano
3 godziny temu, KamilBernard napisał:

witam, dostalem zwrot vatu z urzedu skarbowego, tym razem nie przyszedl na moje normalne konto a na to pod konto vatowskie i teraz mam pytanie czy tymi pieniedzmi z pod konta vatowskiego moge w calosci oplacic zakupy dotyczace dzialaosci gospodarczej np paliwo? czy tylko moge z niego placic sam vat w ramach zakupow a kwote netto musze placic z swojego zwyklego konta? pozdr

Tylko vat możesz płacić , chyba , że Zus i podatek dochodowy płacisz . Termin zwrotu miałeś zaznaczony 60 dni ?   Miałeś sprzedaż ? Zakładam , że nie było pomyłki na deklaracji z zaznaczeniem konta .

Opublikowano

Za montaż zapłacisz normalnie ,teraz płać z podzieloną płatnością ,jak mam na vatowskim koncie kasę to nawet 300 zł płace z podzielną płatnością 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ravoj napisał:

czekaj czekaj, ja chce te pieniądze z Vatu przeznaczyć na spłatę kredytu, o czym Ty do mnie rozmawiasz?? :ph34r:

Na wniosek do naczelnika us będziesz.mogl ruszyć te pieniądze do takich celów jak planujesz - jeśli oczywiście naczelnik wyrazi zgodę, przy czym.mysle ze i tak będziesz.mial kontrole z racji takiego.zakupu. Jeśli nie to pozostaje Ci opłacanie z tych pieniędzy vatu z nabyć i wpłaty do us.

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
39 minut temu, miwigos napisał:

Za montaż zapłacisz normalnie ,teraz płać z podzieloną płatnością ,jak mam na vatowskim koncie kasę to nawet 300 zł płace z podzielną płatnością 

Czyki gosc się pomylil? Wydaje mi się ze tak , tylko on zasugerował ze jeśli montaż na osobnym zamówieniu to nie musze za sikos i elementy wyposażenia płacić MPP . 

Opublikowano
Dnia 8.02.2021 o 08:22, miwigos napisał:

Jak zrobi troche posadzki to nie wpisuje w środki trwałe chyba że  kwota  10 tyś netto, jak niższa to idzie na bieżące koszty , nie znam nikogo kto wchodząc na vat ,wrócił do RR ,to nie takie proste

Kuzyn z pół roku temu wrócił do rr bez żadnych problemów . Składasz oświadczenie że z dniem tym i tym przestajesz się rozliczać na zasadach ogólnych i tyle

Opublikowano

Ravoj Raczej dostaniesz na normalne kolega musiał się po mylić i zaznaczył że na konto vat ma dostać i dostał pierw kasa idzie na normalne potem dopiero na vat Ale musi być zaznaczone że ma na nie iść