Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wrócę jeszcze do numerowania faktur. W jaki sposób numerujecie faktury, tak aby się nie "mieszały". Można używać w numeracji dowolnych cyfr i liter czy jest jakaś zasada. Pytam, bo po telefonie do mleczarni powiedzieli mi żebym numerował faktury 01/2014,02/2114... 05/2014 itd. Jak mam teraz numerować faktury wystawiane za sprzedaż bydła i RR?

Opublikowano

Numeracja twoich faktur sprzedażowych jest dość dowolna byle była w kolejności. Popatrz sobie na faktury zakupowe z rożnych firm, każdy to inaczej robi.

Opublikowano

Dokładnie, każda firma numeruje po swojemu.

Ja wszystkie faktury ze sprzedaży numeruję XX/2014, gdzie XX to kolejny numer.

Mleczarnia przysyła fakturę już ze swoim numerem bo jest podpisane z mleczarnią samofakturowanie i to oni piszą sobie numer

Opublikowano

Witam wszystkich,

Jestem nowy na forum i mam pare pytań odnośnie VAT-u.

Mam zamiar przejść na VAT,lecz nie wiele wiem w tym temacie. Będę kupował w tym roku maszyny,i mógłbym po przejściu odliczyć sobie od nich VAT.

Zajmuje się produkcją truskawek i sprzedaje je danej firmie.

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób będę musiał się rozliczać z US? Może być PW.

Pozdrawiam.

Opublikowano

zapytaj bo może woli kupować od ryczałtowców ;)

Co do VATu - poczytaj ten temat - tak chociaż ostatnie 40-50 stron i znajdź księgową.

Zastanów się czy chcesz rozliczać się kwartalnie czy miesięcznie.

Pomyśl też od czego chcesz odliczać VAT bo da się od wszystkiego ale nie od wszystkiego warto.

Opublikowano

Kupuję od Vatowców i od Ryczałtowców więc dla niego do żaden problem.

Chciałbym odliczać od zakupionych maszyn czy też części do maszyn i paliwa. Ewentualnie jeszcze mogę od nawozów i środków ochrony roślin.

A od czego warto,a od czego nie?

Opublikowano

Komórka - warto wziąć w abo dla firm (mi w play 36brutto za no limit) a odliczać nie warto bo dzwonię gdzie chcę. Jak brałem abonament to oferta dla klienta indywidualnego była droższa o ponad 10zł miesięcznie.

Tel stacjonarny - nikt go nie używa ale potrzebuję linii do internetu - odliczam całość bo ze stacjonarki nikt nie dzwoni więc nawet z bilingów nie wyjdzie że prywatnie dzwoniłem a parę pln rocznie idzie urwać z VATu.

Ubrania, rękawice, mydło, pasta ogólnie BHP oraz środki myjące do maszyn czy auta - ja odliczam choć wielu mówi że nie warto.

Woda - nie odliczam, za mało mi idzie a ilość VATu nie warta gry.

Części do maszyn, oleje, paliwa nawet serwisowanie klimy w aucie odliczam (pickup z VAT-1a), tak samo podbicie przeglądu od pojazdów, kończąc na płynie do spryskiwaczy.

Nawozy i ŚOR mają przeważnie 8% stawkę, stosowanie muszę ewidencjonować, czasem lepiej kupić nie odliczając VATu (paragon) i nie wpisując nigdzie stosowania.

Energia elektryczna - mi się nie opłaci w chwili obecnej choć w niedługiej przyszłości myślę i wrzucić to do VATu.

Jeżeli myślisz pozostać z 10 lat na VAT to budynki warto rozważyć - przejrzyj wstecz te 50 stron to będziesz więcej wiedział.

Opublikowano

"Nawozy i ŚOR mają przeważnie 8% stawkę, stosowanie muszę ewidencjonować..."

Czy to ewidencjonowanie stosujesz na wypadek kontroli, czy mialeś juz konkretny powód zeby to robić

Pierwszy taz słyszę o czyms takim.

Chyba ze masz z 50 ha i bierzesz tego na tony

Opublikowano

skarbowy nie ma nic do tego do czasu.

Kupujesz dla przykładu dużo chemii na pszenicę, więcej niż Ci potrzeba, a sprzedajesz głównie jęczmień i rzepak a pszenicy mało. Nie masz zwierząt.

Dla US albo sprzedałeś pszenicę bez faktur albo odliczyłeś VAT od lewych faktur. Pierwszego Ci nie udowodnią. Drugie - hmm - kontrola z PIORINu może sprawdzić ewidencję stosowanych środków ochrony roślin.

Ogólnie dzieje się to przeważnie gdy sąsiadom się mniej powodzi i zazdroszcząc kablują po urzędach (a jest ich sporo) aby utrudnić nam życie.

Opublikowano

Planuje przejść na vat i niewiem czy mi sie to opłaca.

Sprzedaje w ciągu roku:

1.Mleko za około 80-90tyś zł

2.Cielaki za około 10-15tyś zł

3.Jakąś krowe lub byka do ubojni lub rolnikowi za około 5tyś zł

Kupuje:

1.Nawozy i inne SOR za około 12tys zł

2.Materiał siewny za około 2-3tys zł

3.Paliwo za około 5-10tys zł

4.Folie do bel za około 4tyś zł

5.Jakąś jałówke czy byka od rolnika za około 5-10tyś zł

6.Jakieś maszyny za min 5tys zł rocznie

Jesli by mi sie opłacało byc vat-owcem to kupił bym na prow ciagnik za około 150-200tys zł

Prosiłbym o obliczenie tego wszystkiego.

Opublikowano

Mam pytanie jestem na Vacie budowałem budynek i zostało mi się trochę cegły i chciałem ją sprzedać to muszę wystawić fakturę Vat?? i jeszcze jedno chcę sprzedać ok 50 sosen ze swojego lasu czy muzę kupującemu wystawić faktur Vat czy wystarczy zwykła umowa kupa-sprzedaży?

Opublikowano

skarbowy nie ma nic do tego do czasu.

Kupujesz dla przykładu dużo chemii na pszenicę, więcej niż Ci potrzeba, a sprzedajesz głównie jęczmień i rzepak a pszenicy mało. Nie masz zwierząt.

Dla US albo sprzedałeś pszenicę bez faktur albo odliczyłeś VAT od lewych faktur. Pierwszego Ci nie udowodnią. Drugie - hmm - kontrola z PIORINu może sprawdzić ewidencję stosowanych środków ochrony roślin.

Ogólnie dzieje się to przeważnie gdy sąsiadom się mniej powodzi i zazdroszcząc kablują po urzędach (a jest ich sporo) aby utrudnić nam życie.

Ewidencje zabiegów trzeba prowadzic - to fakt. A z tymi zabiegami tez roznie jest, jeden pryszcze tylko T1 na zboże, a drugi od T1 do T3 i jeszcze w miedzy czasie powtarza zabieg. I kto mi udowodni ze za bardzo szaleje? A pomimo całej ochrony i tak pszenice moze zjesc grzyb itp, i zamiast 6ton zbierze sie 2,5.

I urząd tez moze powiedziec ze sprzedałem na lewo

Ale taki scenariusz ze U.S. + PIORIN w zmowie kontorlnej, hm.. pewnie mozna i do tego dodać wizyte CBA itp.

A z sąsiadami.... no tu bywa różnie.....

Opublikowano

Dostaliście już zwrot VAT z US? Pytam, bo ostatnio przelewali 17 kwietnia a dzisiaj jeszcze nic nie było.

Opublikowano

Mam takie pytanie.

Jakto wychodzi z Waszej praktyki, jesli dzierżawicie/uprawiacie role nie należącą notarialnie do Was to papierowo poswiadczacie to jakoś np. w gminie w formie akty dzierżawy (tak podobno można) czy tylko wypełniacie po miedzy sobą tzw. Umowy użyczenia i prawnie U.S. czy inna instytucja nie moza tego zakwestionować?

Opublikowano

A jak to jest w rzeczywistości. Ile czasu musi upłynąć od założenia gospodarstwa abym mogł przejść na vat. Słyszałem od jednych osób, że od razu mogę, a od innych, że rok muszę być najpierw na ryczałcie.

Opublikowano

Nie ma prawnego wymogu wersji spisanej umów dzierżawy, czy użyczenia. Rolniczy VAT jest trochę chory, bo dostaję 100% zwrotu za środki do produkcji, czego nie mają inne podmioty gospodarcze i jest tylko kwestią czasu, kiedy to zostanie zmienione. Rozliczam się kwartalnie i deklaracje robi mi biuro rachunkowe (10 zł/deklaracja). Przeszedłem na VAT miesiąc przed zakupem maszyn i miałem kontrol, ale nie byłem wcześniej na ryczałcie. Rzecz, o której wciąż nie wszyscy wiedzą, to obowiązek prowadzenia księgi środków trwałych. Nie warto kombinować, tym bardziej, że US wprowadził premie dla windykatorów.

Opublikowano

Proszę podaj podstawę z której wynika obowiązek ewidencji środków trwałych...

A poza tym prośba do wszystkich którym moja wiedza kiedykolwiek pomogła na tym forum... w środę ciężki dzień - trzymajcie kciuki za koleżankę ;) Z góry dziękuję

Opublikowano
....o której wciąż nie wszyscy wiedzą, to obowiązek prowadzenia księgi środków trwałych. Nie warto kombinować, tym bardziej, że US wprowadził premie dla windykatorów.
Księgi Środków Trwałych

czy

Ewidencji Środków Trwałych

?

... w środę ciężki dzień - trzymajcie kciuki za koleżankę ;) Z góry dziękuję

egz?