Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

WItam ponownie. Mam pytanie odnosnie faktur otrzymanych od cukrowni. W 2014 roku otrzymałem fakturę korygującą do faktury z 2013 roku, z której wynika że zmniejszył się podatek o 20zł. Jak wy rozliczacie takie faktury?

Edytowane przez piotrekzajaczkowski
Opublikowano

WItam

Kupiłem pole od siostry rodzonej, akt notarialny sporządzony przez notariusza jest, kwota jest rozbita na kilka rat przez 5 lat (wszystko jest opisane w akcie) .

Czy ja jako VATowiec mam coś odprowadzać/zgłaszać do US czy tez siostra ma zgłaszać/płacić jakiś podatek ? jak tak to ile dni mamy ?

Opublikowano

nic nie musisz zgłaszać - notariusz pobrał wszystkie opłaty, trzeba było poprosic o fakturę za usługę odliczyłbyś sobie VAT.

co do siostry to zależy ile czasu miała ziemię na siebie - jak sprzedała przed upływem 5lat to chyba trzeba zapłacic podatek - nic notariusz nie mówił?

Opublikowano (edytowane)

chcieć to móc :), ale faktycznie jak sobie przypomnę moje pytania jak zaczynałam swoją przygodę z podatkami to mi się od razu humor poprawił...

Edytowane przez ONA77
Opublikowano

Jestem zielony z tego tematu. Chciałbym przejść na vat bo planuję kupić trochę sprzętu, trochę remontów przeprowadzić, ale zastanawia mnie czy nie przeszkadza że pracuję poza gospodarstwem i do Urzędu Skarbowego składam Pit 37, nie zaznaczam tam nigdzie że mam jeszcze gospodarstwo rolne. Czy to jest ok. I mam jeszcze pytania czy pieniądze zarobione poza gospodarstwem mogę inwestować w gospodarswto i odliczać od tego vat, czy jest limit na np nawozy, paliwo - czy to sprawdzają że np na 1 ha 86 litrów ON przysługuje czy uwzględniają że jest w gospodarstwie produkcja zwięrzęca. Czy składa się po przejściu na vat zaznanie podatkowe i czy jest jakiś program który sam by księgował ????

Przeczytałem kilkadziesiąt stron tego wąta, ale chyba będę musiał chyba całość 331 luknąć:)

Opublikowano

dzisiaj dostałem list z hurtowni stali z wezwaniem do odbioru korekt i pieniędzy w związku z nieprawidłowym naliczeniem podatku - w październiku wystawili mi kilka faktur z naliczonym 23% vat z czego się ucieszyłem, gdyż nie musiałem sam tego rozliczać, czy teraz to ja muszę za nimi biegać czy to jest ich obowiązek, aby dostarczyć mi korekty faktur? vat już zasadniczo raz zapłaciłem

Opublikowano

Jestem zielony z tego tematu. Chciałbym przejść na vat bo planuję kupić trochę sprzętu, trochę remontów przeprowadzić, ale zastanawia mnie czy nie przeszkadza że pracuję poza gospodarstwem i do Urzędu Skarbowego składam Pit 37, nie zaznaczam tam nigdzie że mam jeszcze gospodarstwo rolne. Czy to jest ok. I mam jeszcze pytania czy pieniądze zarobione poza gospodarstwem mogę inwestować w gospodarswto i odliczać od tego vat, czy jest limit na np nawozy, paliwo - czy to sprawdzają że np na 1 ha 86 litrów ON przysługuje czy uwzględniają że jest w gospodarstwie produkcja zwięrzęca. Czy składa się po przejściu na vat zaznanie podatkowe i czy jest jakiś program który sam by księgował ????

Przeczytałem kilkadziesiąt stron tego wąta, ale chyba będę musiał chyba całość 331 luknąć :)

Jeżeli czytałeś to wiesz że praca poza rolnictwem i złożenie PIT nie koliduje z gospodarowaniem i byciem VATowcem - tylko wtedy w PIT posługujesz się NIPem a nie PESELem.

Pieniądze zarobione poza gospodarstwem możesz inwestować w co chcesz, nawet w gospodarstwo które wg wyliczeń z VATu będzie "przynosić straty".

Limity - zdrowy rozsądek, jak przesadzisz to napewno dojdą że wpisałeś parę lewych faktur od sąsiada ryczałtowca.

Co do reszty - za mnie robi księgowa papierologię.

Opublikowano

Proste pytanie,

Czy płatnikiem może być osoba inna, niż wpisany nabywca na fakturze VAT?

Faktura jest wystawiona na mojego wujka (który jest VAT-owcem), natomiast ja ze swojego konta chciałbym dokonać zapłatę przelewem za niego.Czy jeśli wujek będzie starał się o zwrot VAT, nie będzie miał problemów z tego tytułu, że dane płatnika na potwierdzeniu przelewu są inne niż nabywcy?

Opublikowano

odwrócony vat....... niestety będziesz musiał zrobić korektę deklaracji.

no tak, ale czy teraz to ja muszę drałować po korekty czy to hurtownia musi mi je dostarczyć i kogo US może pociągnąć do odpowiedzialności mnie czy ich?

Opublikowano

Generalnie za wystawioną fakturę odpowiada wystawca , ale zwróć uwagę na art. 88 par 3a pkt 7 ustawy vat.

Podejrzewam że odliczyłeś vat z tej faktury a to było wbrew temu art. , skoryguj deklaracje zanim us rozpocznie jakieś postępowanie ...

Ale faktycznie mogliby korekty przesłać pocztą , kasę na konto i po problemie ....

Opublikowano

dzięki bardzo, troszeczkę mnie zdenerwowało, iż ogarnęli się dopiero po 5 miesiącach, chociaż z drugiej strony im współczuję, gdyż zapewne narobili błędów w tysiącach faktur, ale odświeżcie mi proszę pamięć - muszę skorygować ten vat naliczony i następnie odprowadzić należny wyznaczony na podstawie tych faktur korygujących, czy też nie ma żadnych przepływów finansowych i vatu nie płaci nikt?

Opublikowano (edytowane)

dla ciebie jako podatnika vat czynnego naliczony=należny. Wykazujesz go 2 razy w deklaracji i tym sposobem jest neutralny.

Jeśli jednak odliczyłeś taki vat a miałeś sprzedaż w tej deklaracji , to zmieni się kwota vat do zapłaty

Edytowane przez ONA77
Opublikowano

W tym roku będe przejmował gospodarstwo po tacie, myśle nad przejściem na vat i ciekawi mnie czy wyjde na tym na plusie bo z tego co wiem to trzeba dużo inwestować czy to prawda?

Opublikowano

Przechodzę na vat od 1 kwietnia tego roku i czy już 3 czy 4 kwietnia mogę kupić ciagnik, czy muszę jakiś czas odczekać żeby bez problemów odzyskać vat?

Opublikowano

możesz kupić , nie ma znaczenia czy to będzie 1 czy 30 kwietnia ,ważne żebyś w kwietniu miał jakąkolwiek (nawet za 10 zł :)) sprzedaż bo jeśli nie będziesz miał sprzedaży to czekasz na zwrot 180 dni

Opublikowano

Witam wszystkich. Od 01.04.2014r. mój mąż będzie rolnikiem VAT-owcem na zasadach ogólnych.

Problem dotyczy mleka, które odbiera od nas mleczarnia, konkretnie za miesiąc marzec. W marcu mąż jest ryczałtowcem. W kwietniu vatowcem.

Opcja nr 1 - fakturę za mleko odebrane w marcu wystawia mleczarnia w kwietniu i w ogóle nie rozliczamy z niej VAT-u

Opcja nr 2 - fakturę za mleko odebrane w marcu wystawia mąż w kwietniu i rozlicza VAT w swojej pierwszej deklaracji

Co się tutaj liczy - data sprzedaży czy wystawienia? Może ktoś wie?

Opublikowano

Za mleko sprzedane w marcu dostaję fakturę z mleczarni ok 10 kwietnia jednak mam wystawiać ją z datą na koniec poprzedniego miesiąca czyli 31 marzec. Nasz mleczarnia Mlekovita wystawia drukuje fakturę a ja tylko podbijam pieczątkę, że to ja wstawiałem. W waszym przypadku odpowiednia jest opcja 3 czyli za mleko sprzedane w kwietniu wystawiacie fakturę na koniec kwietnia, bo w końcu od kwietnia maż będzie na Vat. Fakturę przedstawiacie dopiero w deklaracji majowej.

Dobrze piszę? U mnie tak to było przynajmniej jak przeszedłem 1 stycznia to I fakturę przedstawiłem w lutym.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :) . Faktycznie jest tak jak robisz. Byłam dziś w mleczarni (także Mlekovita) zaktualizować dane. Pani dała wybór - albo samodzielnie wystawiamy fakturę; albo tak jak u Ciebie - kierowca przywiezie do podpisania i podbicia na ostatni dzień miesiąca. VAT rozliczamy w miesiącu następnym. Oczywiście wybraliśmy sposób drugi poprzez kierowcę. Chociaż jedno się wyjaśniło.

Jeszcze zaktualizowałam dane w Wodociągach - wystarczyło zadzwonić. Do Orange trzeba było się wybrać z pieczątką i papierami z US. Najgorzej wyszło z Energą, trzeba podpisać nową umowę, chyba nawet trzeba jechać do siedziby w tym celu z dokumentami i odpisami notarialnymi na ziemię.

A jak już dostanę faktury od tych dostawców, spytam w US jak odliczyć VAT na gospodarstwo, pewnie proporcjonalnie.

I przy okazji jak nie zapomnę - jak odliczać VAT z paliwa, czy na fakturach muszą być nr rejestracyjne pojazdów, czy jak sobie życzą.

mrc1005 ładne druczki, może też skorzystam w przyszłości. Póki co mam kupione: Ewidencja nabycia, Ewidencja sprzedaży, Ewidencja środków trwałych, Faktura, Faktura VAT RR, Książka Kontroli. Ściągnęłam program darmowy (do 15 faktur miesięcznie) ELISOFT Faktury 2014, ale nie ma opcji na wystawienie fa VAT RR. Producent napisał: "Faktury dla rolników ryczałtowych są w przygotowaniu i pojawią się w programie w którejś z kolejnych aktualizacji."