Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeczytałam ostatnie 20 stron, czytam forum na bieżąco i konkretnej odpowiedzi nie uzyskałam

jest pisane o tym że odliczanie Vat tylko od płodów rolnych

że faktura zw jak od vatowca który był wcześniej na ryczałcie

itp.

Ale spoko, poradzę sobie :)

Opublikowano

Witam.Mam pytanie,jak jest z odliczaniem vatu od paliwa,czy jest jakiś limit paliwa do hektara,podobnie jak np.w przypatku zwrotu akcyzy przez gminy,czy wystarczy zachować tylko zdrowy rozsądek.Przykładowo 10 ha produkcji roślinej,zużyto paliwa 1500-2000 l .Czy przejdzie to w czasie kontroli przez urząd skarbowy,a co w przypadku jesli zakwestionują,jakie są kary.

Opublikowano

@grzesiekkk limitów na ON nie ma wystarczy zachować zdrowy rozsądek nie tak aby na 10 ha kupić 5 tys litrów ON ;) myślę że ten przedział który podałeś będzie oki a jak Ci ktoś zakwestionuje to hmm pryskałeś z 6 razy plantacje siew nawozu 4 razy orka, głęboszowanie, talerzowanie dwa razy rozwożenie wapna itp ;)

Opublikowano
Przeczytałam ostatnie 20 stron, czytam forum na bieżąco i konkretnej odpowiedzi nie uzyskałam...

...Może w weekend wybiorę się oglądać kombajn i może go kupię od ryczałtowca. Spisiujemy wtedy umowę k-s? Czy jakaś faktura? A jak jest umowa k-s to też trzeba te 2% do US odciągnąć?
Jeżeli o to idzie to wg mnie kupujesz go na umowę K-S, od rolnika ryczałtowca wziąć kserokopię decyzji w podatku rolnym (przyda się), wnieść na ewidencję środków trwałych i odliczać części i materiały pędne.

Co do PCC to zacząłbym tutaj szukać: http://www.pit.pl/pcc-podatek-od-czynnosci-cywilnoprawnych/

• Like 1
Opublikowano

Jeżeli o to idzie to wg mnie kupujesz go na umowę K-S, od rolnika ryczałtowca wziąć kserokopię decyzji w podatku rolnym (przyda się), wnieść na ewidencję środków trwałych i odliczać części i materiały pędne.

Co do PCC to zacząłbym tutaj szukać: http://www.pit.pl/pc...ywilnoprawnych/

To dobrze rozumiem, że od każdej kupionej maszyny na umowę kupna-sprzedaży, którą jest środkiem trwałym, a osoba, od której kupujemy nie jest podatnikiem podatku vat - musimy zapłacić PCC?

Opublikowano

witam, mam pytanie dotyczące odliczenia vat-u, czy mogę to zrobić z faktury za którą nie zapłacono zwrot będzie bez przyspieszenia po 60 dniach, czy nie ma takiej możliwości

Opublikowano

Od pierwszego mozna czy trzeba rozliczac faktury dopiero po zaplacie. A jak to jest z fakturami np z cukrowni ktore sie oplaca dopiero po oddaniu burakow czyli niekiedy po 6 miesiciacach. Czy fakture za nasiona z marca bede mogl rozliczyc dopiero w pazdzierniku. Czy tak jak teraz bylo.

Opublikowano

To dobrze rozumiem, że od każdej kupionej maszyny na umowę kupna-sprzedaży, którą jest środkiem trwałym, a osoba, od której kupujemy nie jest podatnikiem podatku vat - musimy zapłacić PCC?

To czyli jesli kupimy od ryczałtowca np kombajn to musimy zapłacić PCC, a jak od Vatowca nawet ze stawką zw to jesteśmy z tego podatku zwolnieni???

Opublikowano

Witam mam mały problem a mianowicie: chce sprzedać prase którą kupiłem jeszcze przed przejściem na vat prasa była kupiona używana chciał bym kupić nową i odliczyć vat ale nie wiem jak udokumentować dochód od tej starej wartość około 30 tys. Podpowie mi ktoś jak zrobić to aby było dobrze.

Opublikowano

Sprzedaj sobię na umowę kupna. Jak sprzedaż na fakturę musisz na fakturze wpisać podstawę prawną na vat zw. Do tego jak sprzedaż na fakturę rolnikowi ryczałtowemu to odrazu idź do sklepu po kasę fiskalną.

Opublikowano

no niestety w tym roku limit "kasowy" został obniżony do 20 tys. zł, najbezpieczniej sprzedać ją vatowcowi i wystawić fv ze stawką zw, jeśli nabywcą będzie ryczałtowiec, to sprzedawcą również lepiej, aby był ryczałtowiec, masz tę prasę w EŚT?

Opublikowano

Kontroli nie miałam ale odliczyłam sobie Vat od nowej pilarki spalinowej i wcześniej tez o to pytałam to chłopacy pisali że spokojnie można odliczyć bo koło pola nieraz też trzeba krzaki ścinać

Opublikowano

Ja jutro będę miał kontrolę. Pani z US dziś zadzwoniła, powiedziała że przyjadą zobaczyć nowy nabytak

i proszę przygotować dokument:

- rejastry vat sprzedaży i zakupów

- faktury

- ewidencje środków trwałych

- umowy dzierżawy gruntów ornych

- nakazy podatkowe

- wyciągi z kont bankowych

- umowy kredytowe

Ktoś tu na forum pisał że ewidencja środków trwałych jest nie potrzebna. Urzędniczka powiedziała mi że jeżeli jestem płatnikiem podatku vat mam obowiązek prowadzić taką ewidęcję.

Po kotroli napiszę co i jak.

Opublikowano

Zrobię tak jak mówisz. Prowadzić taką ewidencję nie jest wielkim problemem, zrogiłem ją w 15 minut, wpisałem do niej nawet maszyny zakupione przed przejściem na VAT o wartości powyżej 3500zł (niewiem czy dobrze).

Ale dziwne że jadna urzędniczka muwi że nie trzeba a druga że trzeba

Opublikowano (edytowane)

Ja jutro będę miał kontrolę. Pani z US dziś zadzwoniła, powiedziała że przyjadą zobaczyć nowy nabytak

i proszę przygotować dokument:

- rejastry vat sprzedaży i zakupów

- faktury

- ewidencje środków trwałych

- umowy dzierżawy gruntów ornych

- nakazy podatkowe

- wyciągi z kont bankowych

- umowy kredytowe

Ktoś tu na forum pisał że ewidencja środków trwałych jest nie potrzebna. Urzędniczka powiedziała mi że jeżeli jestem płatnikiem podatku vat mam obowiązek prowadzić taką ewidęcję.

Po kotroli napiszę co i jak.

Z tą EŚT to ciekawa sprawa bo niby nie trzeba prowadzić, a jest wymagana. Inna sprawa, że jak wprowadzą rolnikom podatek dochodowy to i tak trzeba będzie to mieć. A do ewidencji wprowadzacie tylko maszyny, czy budynki też? A wyciągi z kont bankowych to na konkretną datę chcieli czy za jakiś okres? I jeszcze pytanie - jakiś duży zwrot miałeś vatu, że kontrolę masz?

Edytowane przez socha
Opublikowano

dlatego skoro żądają to niech podają podstawę prawną, nie znają to przestaną o to wołać.

Urzędnika trzeba sobie wychować. Mi zawracali głowę pierdołami. Parę razy spytałem o coś i mam spokój. Fakt nie przepadają za mną ale nie są od tego aby mnie lubić czy nie ale robić to za co im płacą i co jest wymagane przepisami prawa a nie tym co oni myślą że jest konieczne czy potrzebne.

Opublikowano

mam pytanko nie dawno weszlismy w gospodarstwie na vat natomiast jakies 3 lata temu zakupilismy ciagnik czy jest mozliwos zwrotu z us vat-u za tan ciagnik ??? bylem na szkoleniu o vat i prowadzacy mowil ze jest taka mozliwosc czy ktos moze mial podobne doswiadczenia ???

Opublikowano

za ciągnik już raczej będzie ciężko coś odzyskać (zakup można rozliczyć maksymalnie w ciągu danego lub dwóch kolejnych okresów rozliczeniowych, czyli przy kwartalnym rozliczaniu można by zrobić to teoretycznie max 9 miesięcy wstecz), pozostaje rozliczać vat od materiałów eksploatacyjnych i paliwa ale za to na ciągnik jeszcze będzie stawka zw (ale nie mam pewności czy nowelizacja nie wprowadza już 23% stawki, bo w tym zakresie były zapowiadane zmiany, nie zapoznawałem się z ostatnimi zmianami w ustawie)