Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, miwigos napisał:

nie wiesz jak-dziwne ,nie było tej sprzedaży

pytam w razie co, jakby taka sprzedaż nastąpiła. Bo wcześniej jeżeli tak się zdarzało, to w ewidencji sprzedaży (książeczka Vu-3u) była rubryka "NIEUDOKUMENTOWANA sprzedaż brutto", a w programie, który posiadam tego nie zauważyłem. Dlatego pytam jak, czy ma to być faktura bez danych i NIP, Rachunek, czy jakoś inaczej to ew. ewidencjonować, żeby wyliczyć należny w rejestrze Vat potrzebny do sporządzenia Vat7 i do JPK

Opublikowano

Witam . Panowie  w 2014 roku kupiłem nowy motocykl i odliczyłem 50% vatu .Teraz zostanie sprzedany a moje pytanie to jak mam to rozliczyć i jaka stawka vatu ma być na fakturze.Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Opublikowano

Witam,

Panowie jak wygląda sprawa z samochodem prywatnym - czy jeśli składam o zwrot VAT w ilości 50 % (wtedy nie muszę prowadzić kilometrówki) i samochód ten był zakupiony przed przejściem na VAT to muszę go wprowadzić do ewidencji środków trwałych?

Pozdrawiam,

Opublikowano
Dnia 20.03.2018 o 11:22, romet737 napisał:

czy będąc na vacie  jest możliwość odliczenia vatu  za materiały budowlane ( styropian ,kleje , blacha ,pustaki ) z remontowanego  domu ?

Nie

Opublikowano
7 godzin temu, damaxyz napisał:

Witam,

Panowie jak wygląda sprawa z samochodem prywatnym - czy jeśli składam o zwrot VAT w ilości 50 % (wtedy nie muszę prowadzić kilometrówki) i samochód ten był zakupiony przed przejściem na VAT to muszę go wprowadzić do ewidencji środków trwałych?

Pozdrawiam,

mi księgowa wprowadziła auto taty do EŚT na podstawie umowy użyczenia.
Odliczam 50% od wszystkiego co z tym autem związane, kilometrówki nie prowadzę przy 50% odliczenia (przy 100% się prowadzi).

Opublikowano
1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

mi księgowa wprowadziła auto taty do EŚT na podstawie umowy użyczenia.
Odliczam 50% od wszystkiego co z tym autem związane, kilometrówki nie prowadzę przy 50% odliczenia (przy 100% się prowadzi).

Czyli odliczasz 50% wartości faktury np. za paliwo?

A jesli jest się współwłaścicielem to umowa jest potrzebna?

Opublikowano
4 godziny temu, Arek napisał:

A po co sobie komplikować życie z tą EŚT? Przecież nie mamy prawnego obowiązku prowadzenia tego dla US.

EŚT było mi potrzebne do MGR/PROW i tak zostało.

4 godziny temu, jackowski11 napisał:

Czyli odliczasz 50% wartości faktury np. za paliwo?

A jesli jest się współwłaścicielem to umowa jest potrzebna?

Tak, 50% z PB i LPG bo autko tak jest zasilane.
Nie, jeżeli jesteś współwłaścicielem to wg mnie umowa nie potrzebna - tak mam jeden ciągnik, w razie kontroli i pytań ze strony US ta druga osoba oświadczy ze nie użytkuje go a z dowodu nie jest wykreślona bo tańsze OC, bo nie chce się stać w kolejce w wydziale komunikacji a zrobi się to przy wymianie Dowodu Rejestracyjnego.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Arek napisał:

A po co sobie komplikować życie z tą EŚT? Przecież nie mamy prawnego obowiązku prowadzenia tego dla US.

Rozumiem, że nie prowadzisz EŚT. Co z odliczaniem VAT w przypadku gdy kupujesz części zamienne - jak udowadniasz US, do czego one Ci służyły?

Do tej pory wydawało mi się, że aby móc odliczać rzeczy związane z eksploatacją samochodu/maszyny/ ciągnika powinien on znaleźć się w EŚT.

Edytowane przez damaxyz
Opublikowano

EŚT jak ktoś ma dla arimr to niech dla nich ma ale po co tam wprowadzać samochód? US nie nakłada na rolników obowiązku prowadzenia EŚT.

Skoro nie wymagają takiej ewidencji to po co sobie utrudniać ?

Opublikowano

ja mam osobówkę  kupioną na umowę kupna-sprzedaży wciągniętą do eśt i odliczam pół vat z części i z paliwa. ostatnio brałem wyciąg do wniosku na modernizacje i tam był samochód, laptok no i maszyny oczywiście

Opublikowano
14 godzin temu, Arek napisał:

Nie wiesz że część ludzi lubi wychodzić przed szereg?

Opublikowano
1 godzinę temu, damaxyz napisał:

Rozumiem, że nie prowadzisz EŚT. Co z odliczaniem VAT w przypadku gdy kupujesz części zamienne - jak udowadniasz US, do czego one Ci służyły?

Do tej pory wydawało mi się, że aby móc odliczać rzeczy związane z eksploatacją samochodu/maszyny/ ciągnika powinien on znaleźć się w EŚT.

na fakturach masz często części opisane lub nr katalogowe - jakby pracownikowi US chciało się sprawdzić to wklepie je w necie i będzie widział od czego ta część.

Opublikowano
23 minuty temu, Sadek napisał:

Nie wiesz że część ludzi lubi wychodzić przed szereg?

Wiem tylko pytam po co to robią...

Przy składaniu wniosku na mgr też pisałem oświadczenie, że nie prowadzę eśt bo nie muszę ale później dla świętego spokoju założyłem eśt dla arimr, wpisane są tam tylko maszyny z mgr. Z US miałem kilka kontroli i nigdy nie pytali o eśt.

Opublikowano

Na vat jestem od ok.10lat, nigdy nie miałem i obecnie też nie mam eśt, bo nie ma takiego wymogu dla rolnika, co potwierdził us w czasie kontroli. Co do arimr oświadczenie o nieprowadzeniu załatwia sprawę.

Opublikowano

gdy przepisy nie zobowiązują do prowadzenia EŚT, w prow-ie nie jest ona wymagana - wystarczy napisac oswiadczenie, to samo tyczy się księgi przychodów i rozchodów. po co komplikować sobie życie, w którymś momencie może się okazać, że ta ewidencja nie gra z czymś innym, szczególnie jak korzystacie z kilku programów, więc lepiej jej nie prowadzić.