Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Na ryczałcie masz zwrotu 7 % , jak rozliczenia nie ogarniesz sam to na ZERO  wyjdziesz przy 10 % zwrocie , a żeby się tobie to opłacało to by pasowało mieć tego zrotu conajmniej 13 % 

Do 100 000 sprzedaży będąc na ryczałcie masz zwrotu  7000 zł , księgowa na rok około 2000 + zawieść papiery załużmy 3000 zł. jest już 10 000 zł. i to jest dopiero ZERO KORZYŚCI  jak byś uciułał tego zwrotu 13 000 to by ci zostało na cukierki 3000 zł. 

Każda używana maszyna żeby ją odliczyć musi być na nią wystawiona faktura wat  , często taką fakturę sprzedający ma obowiązek wystawić i to robi , ale z racji tego że musi od tej faktury zapłacić wat wystawia ją z jak najniższą możliwą ceną , a  jak chcesz z ceną która jest do zapłaty różnice watu trzeba dołożyć i stad u handlarza co minutę inna kwota . 

Jak masz zakup nowego traktora w planach to wysprzedać wsio co niepotrzebne na ryczałcie , przejść na wat zgromadzone piniążki zainwestować , wat odliczyć , posiedzieć na nim żeby się te graty zamortyzowały i jak się przepisy nie zmienią to po 5 latach na ryczałt 

Policz mi te koszty dowozu dokumentów 3000 /12 miesięcy = 250 z na miesiąc , taryfą zawozisz te dokumenty

• Like 3
Opublikowano
4 godziny temu, danielhaker napisał(a):

Do pierwszej kontroli przejdzie wszystko ;)

A propos kontroli, coś ogarka nie widać już długo...

Miał z wydojonym synkiem podobny model biznesowy 🤭

• Haha 2
Opublikowano

Sugerujesz że z Palikotem sprawy wieczorami obgadują?

Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Policz mi te koszty dowozu dokumentów 3000 /12 miesięcy = 250 z na miesiąc , taryfą zawozisz te dokumenty

Może liczy swój czas że mógłby w tym czasie takie pieniądze zarobić.

Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

trochę to żle napisałem 2000 policzyłem na księgową , a że może być nawet drożej to z dojazdami zaokrągliłem na 3000 było się tego domyślić 10 - 7 =3  ale po co lepiej przypuścić atak 

Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

A propos kontroli, coś ogarka nie widać już długo...

Miał z wydojonym synkiem podobny model biznesowy 🤭

Zakładając iż bogdan o  ile o nim mowa ze względu na temperament i nękanie oponentów , może został odesłany na urlop  

• Haha 1
Opublikowano
16 godzin temu, kingway napisał(a):

A jak to się ma do sprzedaży plodów ? Czy jak mam np. 10 ha to no jakbym sprzedał 10 ton na rok z tych ha to co ? Mają tam jakiś wylicznik - to jest przykład Bo dopłaty się kwalifikują zeby wydać na maszyny . A jak się ma np. jesli byłbym na vacie i rodzice przesłaliby mi powiedzmy 50 tys. np. w darowiznie ( rodzice na vacie nie są ) I jeszcze np. jeśli maszyna była kupiona przed przejściem na vat - czyli  nie odliczałem vatu to jak będę ją sprzedawać to nie musze vatu odliczać ? Nie musze nawet fv. wystawiać ??? I co jak np. będąc na vacie kupie maszynę na umowę i będa ją chciał sprzedać  za jakiś czas ? 

Teoretycznie może tak być , 

Po prostu Masz mieć kasę na te wydatki , z dopłat , ze sprzedaży na faktury , z darowizny też może być (darowizna na konto i zgłoszona w US) , z kredytu, pamiętaj że ma coś Ci na życie zostać ( te 500 zł czy 5000 zł na miesiąc )

A maszyny przed przejściem na VAT się nie zgłasza do ewidencji , ani nie kupuje części na faktury będąc na Vacie , bezumowy sprzedajesz kiedy chcesz  ( albo z umową na ojca).  Z ciągnikiem czy przyczepą zarejestrowanym gorzej trzeba by darowiznę zrobić 

20 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Handlarz jak jest na wat to łaski nie robi że wystawi fakturę wat , to jest jego obowiązkiem , a to że tak mówi wynika z tego że większość o tym nie  wie , a jak jeszcze podpowie że może kupujący wat odliczyć to zapłaci za półtora maszyny i jeszcze się z tego cieszy  

Po cżęści MAsz racje ,  handlarz kupuje z zagranicy jak i w Polsce dużo maszyn bez vatu , jak chcesz z fakturą to dopłać mu Vat 

Opublikowano

Seba pisał  że traktor można dać w darowiżnie ojcu będąc WATOWCEM   , żeby uniknąć wystawienia faktury  i dlatego napisałem że od darowizny wat trzeba  zapłacić 

Opublikowano (edytowane)

Wtedy tak. Ale nie lepiej wtedy ojcu sprzedać jako poważnie uszkodzony ?? 🤔 Za stawkę adekwatną do poważnie uszkodzonego ciągnika, wszak to tylko maszyna, i może się na przykład poważnie uszkodzić skrzynia biegów albo silnik 🤔

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Sprzedaż po niższej niż rynkowa wartość jest możliwa wtedy gdy Watowiec sprzedaje watowcowi , a to dlatego że cwaniak zna przepis i znalazł oszołoma , który przepisu nie zna . Wtedy tak naprawdę US na tym nie traci bo cwaniak mało zapłaci ale oszołom też za wiele nie odliczy i na dodatek godzi się na niską cenę która podczas niezgodności przy zakupie może boleć . Pozostali mają pisać ceny rynkowe  , bo inaczej US taką wartość  z faktury zakwestionuje , są pewnie wyjątki ale podmioty zależne np tatuś z synkiem  / wspólnik i t p . cena rynnkowa i bez dyskusji . 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Taurus83 napisał(a):

Oho i zaraz się zacznie czy się opłaca czy nie. Człowieku przecież to indywidualna kwestia. Było wałkowane dziesiątki razy…

"Wydojony" ekspert od 2 miesięcy nieaktywny 🤭

• Haha 2
Opublikowano
W dniu 18.02.2025 o 17:32, Stach123 napisał(a):

Seba pisał  że traktor można dać w darowiżnie ojcu będąc WATOWCEM   , żeby uniknąć wystawienia faktury  i dlatego napisałem że od darowizny wat trzeba  zapłacić 

W dniu 18.02.2025 o 17:46, Tomasz0611 napisał(a):

Wtedy tak. Ale nie lepiej wtedy ojcu sprzedać jako poważnie uszkodzony ?? 🤔 Za stawkę adekwatną do poważnie uszkodzonego ciągnika, wszak to tylko maszyna, i może się na przykład poważnie uszkodzić skrzynia biegów albo silnik 🤔

Chodzi o ciągnik czy maszyne kupioną będąc ryczałtowcem , która nie jest wpisana w ewidencję .  

A nie że kupić ciągnik czy maszynę VAT odliczyći darować tak to nie 

Opublikowano

jężeli masz obowiązek wystawić fakturę wat , to bez różnicy czy darowizna i jak kupiona maszyna i czy jest w rejestrze 

jeżeli spełniasz wymogi sprzedaży na umowę kupna sprzedaży to bez różnicy czy darowizna czy sprzedaż 

Opublikowano
W dniu 19.02.2025 o 08:18, mysza103 napisał(a):

Ja znam i to niejednego , sam zresztą za 3-4 lata jak się dożyje będę wychodził z watu 

po ilu latach od zakupów maszyn najlepiej?