Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ty bzdury wypisujesz, jestem na VAT i będę sprzedawał zboża od 1 lutego na 0% VAT ;) 

VATowiec - sprzedasz pszenicy (jaka wyjdzie to dowiem się na wadze) i jęczmienia (nie browarniany). Oba to zboża, jaką stawkę VAT sugerujesz??  ;)

Opublikowano
pedro2 napisał:

Jeśli działalność na oddzielonym koncie (a inaczej raczej się nie da) to i subkonto VAT do każdego rachunku jest oddzielne, więc nic z tego

Znalazłem gdzieś zapis że można przelewać środki z konta Vatowskiego na inne konto Vatowskie wewnątrz banku, ale to już pewnie zależy od interpretacji US, trzeba by popytać dokładnie, co można i w jaki sposób. Z resztą prowadząc dzualnosc gospospodarczą i tak jakis VAT wypracują, więc może na opalty by starczyło.

Opublikowano
32 minuty temu, Nikita_Bennet napisał:

VATowiec - sprzedasz pszenicy (jaka wyjdzie to dowiem się na wadze) i jęczmienia (nie browarniany). Oba to zboża, jaką stawkę VAT sugerujesz??  ;)

Ja na fakturze pisze jęczmień czy pszenżyto i tyle, nie ma czy konsumpcyjny czy paszowy, na 5% VAT. 

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Chyba na działalność trzeba mieć oddzielne konto

Na dzialanosc konto rolnicze wystarcza US nie wnika w to.  jak placisz zus lub krus na to nowe konto bank automatycznie  pobiera z subkonta vatowskiego. 

Opublikowano
Dnia 22.01.2022 o 09:49, pedro2 napisał:

Jeśli działalność na oddzielonym koncie (a inaczej raczej się nie da) to i subkonto VAT do każdego rachunku jest oddzielne, więc nic z tego

Jak działalność jest na vacie to i gospodarstwo musi przejść na vat. Konto bankowe może być jedno.

Opublikowano
Dnia 22.01.2022 o 08:42, --Przemek-- napisał:

Witam dostałem ostatnio pismo z Krusu że od stycznia 2022 jest możliwość płacenia składek z konta VAT, wynikalo by z tego że ten VAT nie taki straszny można jakoś dysponować takimi środkami. Oreintuje się ktoś czy jeżeli założę działalność pozarolniczą I przejdę na ZUS to te składki też będę mógł płacić z tego VATu ze sprzedaży z gospodarstwa?

Ale na konto vatowskie wpływa vat tylko ze sprzedaży split payment (podzielnej płatności) i  jest obowiązkowy dla faktur o wartości przekraczającej 15 000 zł brutto, które dotyczą towarów i usług wrażliwych, określonych w załączniku nr 15 do ustawy o vat.

Opublikowano
2 godziny temu, Arek napisał:

Jak działalność jest na vacie to i gospodarstwo musi przejść na vat. Konto bankowe może być jedno.

Jeśli działalność pozarolnicza z dofinansowania to ARiMR wymaga oddzielnego konta. Nie wiem czy każdy oddział, ale z tego co w temacie była mowa nie raz to nie tylko u mnie

Opublikowano
ppiotr napisał:

Dnia 22.01.2022 o 08:42, --Przemek-- napisał:

Witam dostałem ostatnio pismo z Krusu że od stycznia 2022 jest możliwość płacenia składek z konta VAT, wynikalo by z tego że ten VAT nie taki straszny można jakoś dysponować takimi środkami. Oreintuje się ktoś czy jeżeli założę działalność pozarolniczą I przejdę na ZUS to te składki też będę mógł płacić z tego VATu ze sprzedaży z gospodarstwa?

Ale na konto vatowskie wpływa vat tylko ze sprzedaży split payment (podzielnej płatności) i  jest obowiązkowy dla faktur o wartości przekraczającej 15 000 zł brutto, które dotyczą towarów i usług wrażliwych, określonych w załączniku nr 15 do ustawy o vat.

Akurat my sprzedajemy tytoń, za który płacą podzieloną płatnością niezależnie od wielkości faktury. Co ciekawe od zeszłego roku tytoń dla vatowców opodatkowany jest stawką 23% ( ryczałtowcy mają normalnie 7%), więc tego vatu się trochę zbiera.

Opublikowano

Mydła, proszek do prania ubrań roboczych, pasty bhp, papier do drukarki, ze 2 ręczniki papierowe (przydatne przy sprawdzaniu np oleju jeżeli ktoś pyta po co), zszywki, segregatory, koszulki foliowe, teczki papierowe, karteczki samoprzylepne, kilka taśm, koperty. Po prostu idę czasem do jakiejś hurtowni i kupuję wszystko czego używam w gospodarstwie a uwierz mi że do tej listy jeszcze można trochę dodać i wybronisz się w US w razie kontroli.

• Like 1
Opublikowano

Tylko czy list jest obciążony podatkiem VAT? 

Ja jeżeli coś jest do gospodarstwa to niezależnie czy to część czy płyn do szyb jest FV i odliczenie VAT,  ale za listy nie biorę bo tam nie ma VAT albo się mylę🤔.

• Like 1
Opublikowano

listy i paczki nie są objęte vatem, ale tylko z poczty polskiej

Tomasz0611 napisał:

To ciężko powiedzieć, bo teoretycznie nigdzie nie jest napisane wprost, że mleko będzie na 0%, ale z drugiej strony do tej pory jest na 5%, co sugerowało by, że będzie 0%, jak zwykle z tym naszym obecnym rządem, jeden wielki nieład, nazywany nowym ładem ...

– Oznacza to, że przy sprzedaży  przez producentów rolnych rozliczających się z VAT na zasadach ogólnych w okresie od dnia 1 lutego  do dnia 31 lipca br. będzie obowiązywała 0 proc. stawka VAT od sprzedawanych produktów rolnych wymienionych w poz. 1- 18 zał. 10 do ustawy VAT, w szczególności:  warzyw (CN 07), owoców i orzechów jadalnych (CN 08), zbóż (CN10),  nasion i owoców oleistych; ziaren, nasion i owoców różnych; roślin przemysłowych lub leczniczych; słomy i pasz – wyłącznie przeznaczonych do spożycia przez ludzi (CN ex 12), produktów mleczarskich; jaj ptasich; miodu naturalnego; jadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienionych ani niewłączonych (CN 04) oraz ryb i skorupiaków, mięczaków i pozostałych bezkręgowców wodnych – z wyłączeniem homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306 – CN 0308 (CN ex 03) – wyjaśnia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

https://www.wrp.pl/vat-w-rolnictwie-co-sie-zmieni-od-1-lutego/

Opublikowano

Kilka groszy vatu w poleconym i zawracać sobie głowe, zreszta mało kto wysyła cos do ARMIR

Opublikowano

Dzisiaj wszystko meilowo idzie , co i dokąd tyle wysyła , nie mam pojęcia