Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po prostu chcieli potwierdzenie przelewu, a faktura była za 70 zł 😁 Płyn do chłodnicy, środek do czyszczenia wtrysków (do ładowarki sam z silnikiem od Forda)

Opublikowano
Dnia 11.03.2021 o 18:40, miwigos napisał:

Niezły kanciarz jesteś to już dawno wyczułem ,teraz się przyznałeś

żaden kanciarz ;)
Staram się wykorzystywać prawo w takim zakresie aby być jak najmniej stratnym a że to nie pasuje czasem urzędnikom i muszą się natrudzić - cóż ja też muszę się natrudzić aby wyrwać mój pieniadz ;)

23 godziny temu, miwigos napisał:

Gmina odbiera stare meble ,elektronarzedzia ,wszystko co nie idzie w worek do plastiku ,szkła ,papieru czy ogólny kosz, nikogo nie obchodzi faktura odbioru czy pokwitowanie, to nie środek trwały żeby musiała być faktura sprzedaży

a jak ktoś się boi to każdy lepszy zakład gospodarki komunalnej wystawi kwit ze przyjął 2 drukarki, 3 telefony komórkowe, laptopa i monitor.
Wiem bo z 5 lat temu jak zdawałem pudło gratów od kompa, stare telefony itp to wysłałem im to na maila że chcę kwit dla księgowej że to oddano jako elektrośmieci - wystawili od ręki kopiując to co im na maila wysłałem.

22 godziny temu, kris148a napisał:

Po prostu chcieli potwierdzenie przelewu, a faktura była za 70 zł 😁 Płyn do chłodnicy, środek do czyszczenia wtrysków (do ładowarki sam z silnikiem od Forda)

teraz też biorę płukankę liquidmolly do silnika żeby resztki petrygo wypłukać i odliczenie 100, chemia do naprawy traktora piszę na fakturze i luzik.

7 godzin temu, ravoj napisał:

A telefon na fakturę ogarnę? Bo właśnie w ciągniku potłukłem.... a telefon służy mi tylko to rolnictwa, do celów prywatnych mam drugi

kupujesz normalnie na fakturę i 100%, do prywatnych celów mam drugi telefon kupiony w chinach, średnio telefon jak wymienisz raz na 2 lata to jest normalne i nikt się nie czepi. Najlepiej w jakimś sklepie gdzie nie wbiją nr IMEI na fakturę (media, neo itp) a potem jak wymieniasz to mówisz że wypadł Ci pod koło, wpadł do wykopu czy rowu melioracyjnego i oddałeś jako elektrośmieci.
Ja teraz mam chyba z 3 telefony które właśnie tak oddam+stacjonarki stare+jakieś głośniki+resztki z bebechów po modernizacji komputera - wystawią kwit i tyle.

Opublikowano (edytowane)

Panowie jestem na vacie od 6 miesięcy i mam takie pytanie. 

Pierwszy zwrot VAT otrzymałem na konto prywatne po czym urząd skarbowy wezwał mnie do przedstawienia umowy z bankiem że mam konto osobne do gospodarstwa. Na tej umowie był podany zwykły rachunek i rachunek VAT.

Zwrot otrzymam na zwykły rachunek czy na rachunek VAT

Edytowane przez czacha00
Opublikowano
7 minut temu, roni9411 napisał:

A musi byc wgl konto prywatne i konto gospodarcze? Ja mam jedno konto i wszystko z niego płace 

Prywatnego nie musisz mieć. Możesz opłacać "prywatne" wydatki z konta firmowego.

Opublikowano
12 godzin temu, Jacekkx napisał:

Sprawdź JPK-V7 który wysłałeś do US  tam znajdziesz odpowiedz. US przeleje pieniądze na konto które zaznaczyłeś w JPK-V7.

Dzięki. JPK-V7 wysyła mi biuro rachunkowe więc zapytam co i jak

Opublikowano

wszystko wysyłka JPK ,ewidencja , wszystko co nie zbędne , akurat faktur nie wystawiam , jak jestem na skupie to zaraz wypiszę żeby specjalnie z fakturą nie jeździć ,część firm sama wystawia ,tylko podaje numer kolejny faktury

Opublikowano

Kupiłem Małą księgowość Rzeczpospolitej, z tym że prowadzę wszystko sam tj, faktury, rejestry VAT, wysyłka JPK. Póki co jestem zadowolony. Bodajże 89 zł/rok.

Opublikowano

Panowie poważne pytanie... czy jako rolnik rozliczający VAT na zasadach ogólnych mogę z zoną rozliczać dochód??? pytam bo nie wiem jak ugryźć ulgę podatkową "czyste powietrze" dom jest na mnie a dochód który można odliczyć ma żona i nie wiem jak to najłatwiej skonsumować😉

Opublikowano

Pobierał ktoś ostatnio e-mikrofirme? 

Coś zmienili od lutego bo jest teraz na stronie e-urząd skarbowy, tzn mozna korzystać z aplikacji tylko na stronie e-urzad skarbowy; czy jest szansa pobrać instalke na dysk kompa?