Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, pawelpawelpawel99 napisał:

czy mogę rozliczyć fakturę z listopada 2020, bo teraz podobno się zmieniło i można przez 4 okresy rozliczyć zapomnianą fakturę ??

3 okresy, właściwy + 2 kolejne.

Opublikowano

A jak to z ta pszenica wkoncu jest? Tez ostatnio sprzedawałem znajomemu na ryczałcie pszenice i dałem stawkę 5% ,  co mnie to czy on ja na pasze wziął. Jakie wy macie doświadczenie? Na fv również  byla nazwa "Pszenica"

Opublikowano

Chciałem kupić pasze dla niosek na fakturę i w centrali powiedziano mi, że to nie przechodzi jak nie mam zgłoszonej farmy drobiu lub niosek. 

Nawet kiedy trzymam nioski na własny użytek nie mogę kupić paszy na fakturę ? Nie czaje. Ktoś cos więcej wie? 

Opublikowano
10 godzin temu, ravoj napisał:

Chciałem kupić pasze dla niosek na fakturę i w centrali powiedziano mi, że to nie przechodzi jak nie mam zgłoszonej farmy drobiu lub niosek. 

Nawet kiedy trzymam nioski na własny użytek nie mogę kupić paszy na fakturę ? Nie czaje. Ktoś cos więcej wie? 

Niektórzy dają kurze jajka małym cielakom z mlekiem i twierdzą, że eliminuje biegunki - chyba jedyny sposób choć raczej ryzykowny jeżeli masz bydło

Opublikowano

Nie, nie będę się bawił w podchody.

Kupuję paliwo zawsze na stacjach poza Hrubieszowem bo jest zwyczajnie 20gr tańsze i z tego pewnie będę się musiał tłumaczyć. 

Wystarczy mi stresu.

Opublikowano
Dnia 5.03.2021 o 11:58, ravoj napisał:

Na fakturę możesz kupować , a raczej odliczać vat tylko od produktów/wyrobów/usług co wykorzystasz do gospodarstwa . 

A paliwo kupuj gdzie chcesz , ważne aby na gospodarstwo szło a nie nalewać do samochodu 😉

Opublikowano
26 minut temu, sebe1033 napisał:

A paliwo kupuj gdzie chcesz , ważne aby na gospodarstwo szło a nie nalewać do samochodu 😉

Dlaczego do samochodu nie nalewać?

Jeśli prywatny samochód wykorzystywany jest do celów prowadzenia gospodarstwa to bez problemu 50% można odliczać. I nie ma znaczenia czy to   ON, LPG czy PB.

Opublikowano

Ja na fakturze zawsze mam kanister. Nie mam też diesla. Rzadko się zdarza, że tankuje ciągnik na stacji bo przez zmowę kilku właścicieli stacji zwyczajnie to się je opłaca. 

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, ravoj napisał:

Nie, nie będę się bawił w podchody.

Kupuję paliwo zawsze na stacjach poza Hrubieszowem bo jest zwyczajnie 20gr tańsze i z tego pewnie będę się musiał tłumaczyć. 

Wystarczy mi stresu.

Gdzie tańsze 20gr.?

Opublikowano
8 godzin temu, Jacekkx napisał:

Jeśli prywatny samochód wykorzystywany jest do celów prowadzenia gospodarstwa to bez problemu 50% można odliczać. I nie ma znaczenia czy to   ON, LPG czy PB.

Ale to co trzeba spełnić ? Mam samochód kupiony na umowę kupna-sprzedaży i już mogę odliczać 50 % VATu od paliwa czy części do niego ?

Opublikowano
12 minut temu, sebe1033 napisał:

Ale to co trzeba spełnić ? Mam samochód kupiony na umowę kupna-sprzedaży i już mogę odliczać 50 % VATu od paliwa czy części do niego ?

Nic nie musisz spełniać kupujesz paliwo i odliczasz 50%.

Tak samo od części, usług mechanika, materiały eksploatacyjnych itp można odliczać 50% VAT.  Jedyny minus to przy sprzedaży samochodu do którego odliczałeś VAT od części musisz wystawić FR VAT na pełną kwotę.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ciekawe ciekawe 🙂. Aż spytam ksiegowego na temat bo nic nie wspominał jedynie że można kupić na fakturę i wtedy odliczać .

A jak z maszynami rozumiem że jak zakupione jak byłem jeszcze ryczałtowcem , a odliczałem VAT od części do nich to mam je sprzedać na fakturę i vat zwrócić ?

A co gdy do takiej maszyny żadnej części nie kupiłem ?

4 minuty temu, Nikita_Bennet napisał:

dlatego lepiej go zajeździć i zezłomować lub odliczać tylko paliwo i oleje ;) 

A wtedy co nie trzeba sprzedawać na fakturę i VAT oddawać jak tylko paliwo się leje i oleje bez części ?

Opublikowano

mam dizla to wiem skąd paliwo mam lać 😄, jak remontuję coś w gospodarstwie a przypadkiem zostanie betonu czy zaprawy to akurat przypadkiem przydaje się do chałupy 🤣.

Benzyny nie odliczam bo małe ilości a mam kosę i pilarkę , a może też trzeba 🤔

Ale mi to chodziło o dokładną wykładnię jak tam przepisy przewidują .

A gdy daruję komuś z rodziny pojazd to jak jest z VAtem jest różnica czy ciągnik czy maszyna zakupiona już na Vacie -odliczony czy przed jako ryczałtowiec (ale d=od części VAT odliczony) ?

PS . Kiedyś zauważyłem dziwną markę samochodu 🙃, kobieta tankowała osobówkę a przy kasie fakturę wystawiła na benzynę do ... agregatu pradotwórczego ... czym to ludzie tez jeżdżą 😆