Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na taki areał to bym se d*py w ogóle nie zawracał z większymi inwestycjami,  używany ciągnik 80km za 30-40tysi itp...Ale Twoja sprawa,  jak masz z czego dokładać i możesz to udokumentować bo us na pewno się będzie czepiał jescze w tl... jest coraz większa mecyja z tym rozloczaniem, ale jak masz jescze przez biuro się rozliczać to mi to całkiem się nie kalkuluje...

Opublikowano

Gdyby nie zakupy nowych drogich maszyn to bym dokładał będąc na vacie ,

Opublikowano (edytowane)

wyliczyłem, że w tym roku Vatu musiałbym zapłacić 2 300zł gdybym wszystko sprzedał na fakturę. Za to zakupów zrobiłem z Vatem na prawie 3400zł. Rozliczać będę się samemu. Mam 4 faktury sprzedażowe, zakupowych niestety 10 razy więcej, ale myślę że to ogarnę. 

Nie uznaję zakupu używanych sprzętów, których historii nie znam lub sprawdzić się nie da. Używany mogę kupić pług albo szpadel, bo trudno coś ukryć. W żadnym wypadku ciągnik za dziesiątki tysięcy złotych, zresztą na takiego nikt dotacji nie daje,  chyba że od sąsiada. Za dużo razy sparzyłem się sam i widzę błędy znajomych. Wychodzę z założenia, że dobrych rzeczy się nie sprzedaje, sam tak robię i wyzbyłem sie tylko gratów. 

Nowy ciągnik był od dziecka moim marzeniem, więc albo nowy albo wcale. Kupiłem używaną C-360 kiedyś. Fakt, że nie była droga i w miarę zadbana, ale wszystko w niej robiłem od podstaw i nie mam już na to czasu ani zdrowia a chce w polu pracować godnie, sprawnie  i bezpiecznie. Żadne 10-letnie wyeksploatowane i zarżnięte maszyny nie wchodzą w grę, niech się z nimi męczą ludzie, którzy to lubią i mają na to czas albo po prostu nie mają wyjścia, jak ja kiedyś. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano

A czy nie da się tak, żeby optymalizować sprzedaż poprzez częściowe wypchnięcie płodów po rodzinie na ryczałcie? To poprawiłoby sytuację opłacalnością przejścia na vat. 
Z używanym to loteria, w pełni to rozumiem.

Opublikowano (edytowane)

No nie chciałem tego tak dosadnie napisać. Przy dochodach z innych źródeł da się to ogarnąć. Przy dochodach jedynie z rolnictwa US szybko to wychwyci - kara 50 tysi, przy oszczędności 50 tys. Vatu. Nie polecam. Dodam, że ten Vat też trzeba zapłacić. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Oczywiście mówię czysto hipotetycznie, słyszałem, że ktoś tam kiedyś tak robił :P
A czy można prowadzić pozarolniczą działalność gospodarczą będąc nie na vacie jako firma i mieć gospodarstwo rolne na vacie? 

Opublikowano

Witam od czerwca mamy w gospodarstwie kontrole urzędu skarbowego. Przyczepili się o przelewy z mojego konta na konto ojca od 2018 r. W tytule był wpisywany przelew. Ma ktoś pomysł jak się wytłumaczyć z tych przelewów.

Opublikowano

darowizna jedynie, albo udokumentowany zakup czegoś dla ojca, ale właśnie za to ujebali mojego kumpla bo sprzedawał część płodów na matkę i brał od niej kasę. Tylko on był głupi, bo wykazał inwestycji na 200 000zł a przychodu z rolnictwa wykazał 150 000zł, więc sam się załadował w kanał. 

Opublikowano

lepiej być ujebanym za niezgłoszenie darowizny jak za fiksowanie podatkiem, chyba wyjdzie troszkę taniej. Ale nie wiem czy to przejdzie, bo czepią się ojca skąd miał kasę i bez dwóch zdań jego sprawdzą. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jeżeli udowodnisz legalną transakcję ojca, to czemu nie. On i Tobie może sprzedać, albo kupić, aby kwity się zgadzały.  Wcześniej myślałem, ze to Ty jesteś na VAT a on na ryczałcie, a to na odwrót. No trzeba pomyśleć co z tym zrobić, bo o tym, że vatowcy sprzedają na ryczałtowców to oni wiedzą. Trochę nieroztropnie postąpiliście z tymi przelewami. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Witajcie. kolega potrzebuje rady.  7 lat temu kupił ursusa 1224 z faktura ale wtedy był na ryczałcie. po roku wszedł na vat. Teraz chce sprzedac ursusa i nie wie czy musi z fakturą czy może na umowe kupno sprzedaż. Jego ksiegowa mówi ze moze na umowe kupno sprzedaż sprzedać a moja ksiegowa mowi ze powinien fakture wystawić bo wszedł taki obowiązek podatkowy. I bądz madry co tu robić. Może ktoś z was bedzie wiedział co w tej sytuacji zrobić. wiadome ze nie problem fakture wystawic ale vat trzeba oddać a jednak jest to troche pieniedzy.