Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Unexpected napisał:

Damianzbr- czy mógłbyś wyczyścić skrzynkę, bo mam pytanie.

gotowe. pisz. :)

Opublikowano
Dnia 26.09.2020 o 17:22, poosa21 napisał:

Przed dokonaniem przelewu trzeba sprawdzić czy odbiorca jest na białej liście, bo jak będzie coś nie tak to jesteś współodpowiedzialny ewentualnych przekrętów. 

tak ale płatność powyżej 15 tysia i towar z załącznika i oba warunki muszą być spełnione. Poczytajcie infor.pl, gofin.pl. Ostatnio nawet było że w budownictwie (SP obowiazkowy) jak masz w umowie dobrze zapisy porobione to zrobisz wszystko bez SP ;)

Dnia 26.09.2020 o 18:16, miwigos napisał:

Tak ale przy kwocie powyżej 10 tyś jak się nie mylę

15tys??

• Thanks 1
Opublikowano

Witajcie. Przeczytałem sobie parę stron, bo czas nie pozwala śledzić na bieżącą. I tak...

1) REGON: już  w PRL każda osoba stając się rolnikiem miała obowiązek w ciągu 30 dni rejestracji działalności rolniczej i tak jest do dziś, okres chyba się też nie zmienił. Drugą kwestią jest tego świadomość rolników, zwłaszcza RR szacuje na poziomie ułamków %. 

2) Podzielona płatność to zmora rolników. Bo to specyficzna branża, jak to określam "przedsiębiorstwo sprawne inaczej". I nie zgodzę się z opiniami, że VAT jest państwa. Skoro za okres rozliczeniowy należy mi się zwrot, to jest mój i należy mi się jak psu buda. Rozliczam się od poczatku swojej kariery VAT kwartalnie, czyli od 2005 i przez te lata mogę policzyć na palcach jednej ręki, kiedy to płaciłem VAT do US i to nie żadne bonusy tylko świadomy wybór formy rozliczeń. To państwo zdecydowało, że sprzedajemy na niskich VATach a kupujemy sporo na wysokich.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak sam napisales rolnik to specyficzna firma. Sprzedaje na niskim vacie a kupuje na duzym czyli 23%. W innych branzach wiekszosc firm po prostu przewala vat z malymi zwrotami albo wogole bez zwrotu i doplaca bo swoj towar sprzedaje na wysokim vacie. Ogolnie temat rzeka i kazde gospodarstwo ma inna specyfikacje.

• Like 1
Opublikowano

Rzeczywiście rolnicy stali się ofiarami mpp w tym sensie, że przelew uwalnia od sankcji nieprzelania płatności na konto figurujące na białej liście. Z punku widzenia przedsiębiorstw łatwiej jest wszystko puszczać w mpp niż zastanawiać się nad każdą fakturą, a nie daj Boże pisać do naczelnika US, że płatność poszła na konto spoza listy. MPP w tym momencie chroni tyłek i cześć.

Opublikowano

Jestem na vacie i chce zawieźć byka do rzeźni i skonsumować go we własnym zakresie bez sprzedaży. Czy vat odliczam normalnie po mniej więcej średniej cenie za półtuszę? i drugie pytanie czy ta kwota "sprzedaży" wlicza mi się do kwoty wolnej 20 tys. bez kasy fiskalnej czy nie?

Opublikowano

Jeżeli do tej pory jpka robiłem w excelu, wysyłałem w klient jpk, deklarację oddzielnie, to czy ta aplikacja sama mi się zaktualizuje i będzie jpka przekształcać w jpkvdek? Czy muszę stworzyć nowego 'excela' z częścią ewidencyjną i deklaracyjną?

Opublikowano (edytowane)

Niby dla emikro firmy ma być aktualizacja.

Przy sprzedaży po 5 latach od zakupu nowego ŚT o wartości powyżej 15kzł jestem zwolniony z vat i wystawiam fakturę 0%, czy odpowiednio pomniejszam zgodnie ze stopą amortyzacji? Czy zwolnienie z vat tylko po przejściu na ryczałt i sprzedaż na umowę kupna sprzedaży?

Edytowane przez toooomaszewski
Opublikowano

Jeżeli coś kupiłeś śt newet 10 lat temu to sprzedajesz z 23% stawka. 

Mam taki przypadek. W 2008 ojciec darował mi ciągnik w tym czasie zrobiłem mu remont, wymiana kabiny i wąskie koła. Taraz chciałbym go sprzedać i chyba też muszę wystawić fakturę na 23%. A czy mogę go spowrotem ojcu sprzedać lub cofnąć darowiznę?

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli to była darowizna razem z ziemią, gospodarstwem na akcie notarialnym to należy wystawić fre vat. 

W innym przypadku moim zdaniem umowa kupna sprzedaży. Ja np. zmieniam samochód średnio co pół roku i jest to zakup i sprzedaż prywatna. Jeżeli ciągnik wykorzystywany 'prywatnie'ja bym sprzedał na umowę, a na kabinę i koła faktura.

Edytowane przez toooomaszewski
Opublikowano

Też nie możecie wysłać JPK ,cos pozmieniali od 1 pażdziernika ,dają link ale jak pobrać

Opublikowano

Na stronie min. Fin. Jest wpis, że nie ma już możliwości od 1 października złożenia deklaracji vat 7 i vat 7k w ogóle, tylko z nowym jpkiem, którego de facto jeszcze nie ma. Współczuję tym, co mają do zwortu kilkadziesiąt tysięcy z zakupu maszyny dla zachowania płynności finansowej gospodarstwa i chcieliby w terminie przyspieszonym, a tu nie ma możliwości w ogóle do złożenia jakiegokolwiek dokumentu. 

Opublikowano
toooomaszewski napisał:

Na stronie min. Fin. Jest wpis, że nie ma już możliwości od 1 października złożenia deklaracji vat 7 i vat 7k w ogóle, tylko z nowym jpkiem, którego de facto jeszcze nie ma. Współczuję tym, co mają do zwortu kilkadziesiąt tysięcy z zakupu maszyny dla zachowania płynności finansowej gospodarstwa i chcieliby w terminie przyspieszonym, a tu nie ma możliwości w ogóle do złożenia jakiegokolwiek dokumentu. 

Nie od 1 października, tylko za październik.W październiku składamy deklarację za wrzesień na starych zasadach.W GOFIN są już dostępne nowe druki.

Opublikowano

kurde tak czytam z tym Vatem i sam nie wiem czy przechodzić. Rozpoczynam (rozkręcam) działalność rolniczą, bo nie daję rady pracować w obecnej branży mam 6,5 ha samych upraw, część w dzierżawach, część swojego.  Ze sprzedażą sobie poradzę, część na VAT, część idzie na nawozy i ŚOR,   a przyznaję, że nie mało inwestuję. Chcę kupić nowy traktor w ramach RMG i vatu jest 30 tysi. Do tego planuje za rok, lub dwa kupić pług obracany, w przyszłości drugą przyczepę, siewnik, bo trochę sprzętu mi jeszcze brakuje. Samych inwestycji w rolnictwo idzie mi rocznie ok. 15 tysi. a ze sprzedaży zboża i fasoli  mam około 30 tys.  Muszę wyremontować wiatę, zrobić posadzki, ściany, elewację z blachy, bramy bo to stodoła sprzed lat, ale z porządnym dachem i mocnej konstrukcji. Nie wiem czy przejście na VAT nie będzie strzałem w kolano. Dużo dokładam z pensji do rolnictwa, bo w kilka lat zaczynając od zera coś już osiągnąłem. "Czy taka wsza rolna jak ja jest tu na forum na Vacie? 

Opublikowano

Byłbym ostrożny przy obecnej sytuacji która się dzieje w rolnictwie.

Sam prawdopodobnie będę uciekał.

Po 7 rocznym bilansie jestem 1000zł do tyłu względem ryczałtu. Oczywiście nie wliczając zwrotów z modernizacji, bo tylko dlatego przeszedłem.

Opublikowano

z tego co czytałem wyżej, to  tego zwrotu z ciągnika nie będę mógł wykorzystać na spłatę kredytu???  dobrze zrozumiałem?

obecnie płody sprzedałem w ryczałcie, kasa na koncie, plus oszczędności, następne płody do sprzedania  będą dopiero za rok we wrześniu a ciągnik chce kupić jak tylko będzie możliwe, mam 12 punktów przy progu 7, więc jest szansa. Do tego dojdą zakupy ŚOR i nawozów. 

Opublikowano

Przy tak małych obrotach ,nie przechodził bym ,przy produkcji roślinnej bez zwrotów za środki trwałe nie idzie wyjść na zero przy wysokich plonach (powyżej 8 t)

Opublikowano

@miwigos nie bardzo obczaiłem o co chodzi. Czyli nie dam sobie rady na Vacie z moimi hektarami czy nie dam sobie rady ze środkami trwałymi w postaci tej wiaty? plony mogę mieć jakie chcę, rolnictwo nie jest moim głównym dochodem, stanowi 20 - 30 % rocznego dochodu. Sprzedaje niewiele, więc płacić vatu niewiele będę. Nawet obecnie mogę spokojnie 2 - 3 tys. zapłacić Vatu bez uszczerbku. Ale z zakupów do rolnictwa Vatu mam dużo więcej, bo dokładam po prostu z pensji. Kupuje dużo gadżetów, nawozów, środków, etc. To taki mój konik, motorek