Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie dotyczące faktur za paliwo . Księgowa chce oryginał a w gminie żeby odliczyć akcyzę  też chcą oryginał .

Jak jest  w waszym przypadku ?

Opublikowano

Tez tak miałem. Ale grzecznie wytłumaczyłem Pani ze w razie kontroli muszę mieć oryginały dla urzędu skarbowego. Pokrecila nosem ale zaakceptowała. Dla gminy nie musza być oryginały. Jak się będzie upierać. Wal do wójta.

Opublikowano

Ja robię sobie kopie w razie gwarancji jak coś kupuje i by się popsuło,i dla porównania cen jak biorę stal to wiem ile co kosztowało w rożnych firmach.Jak chce kupić ponownie to mam rozeznanie.

18 minut temu, Rafalr2 napisał:

Mam pytanie dotyczące faktur za paliwo . Księgowa chce oryginał a w gminie żeby odliczyć akcyzę  też chcą oryginał .

Jak jest  w waszym przypadku ?

Idę do księgowej biorę oryginały a w gminie robią kopię i na originale przystawiają pieczątkę.

A jak jest z tym we wniosku paliwowym,trzeba iść do agencji aby podali stan średni bydła, i co to się wpisuje tylko w jednej gminnie czy na wszystkich.

Opublikowano
10 minut temu, Strongman napisał:

Ja robię sobie kopie w razie gwarancji jak coś kupuje i by się popsuło,i dla porównania cen jak biorę stal to wiem ile co kosztowało w rożnych firmach.Jak chce kupić ponownie to mam rozeznanie.

Idę do księgowej biorę oryginały a w gminie robią kopię i na originale przystawiają pieczątkę.

A jak jest z tym we wniosku paliwowym,trzeba iść do agencji aby podali stan średni bydła, i co to się wpisuje tylko w jednej gminnie czy na wszystkich.

dokładnie tak , do pierwszej częsci wypowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, damianzbr napisał:

Zmieniły się przepisy rok temu i teraz jest duży problem odliczyć VAT za samochód osobowy.

za który uchodzi pickup czy bus z podwójną kabiną.

Dlatego pisałem o samochodzie typowo roboczym nie osobowym udającym roboczy.

Opublikowano

No wiesz dla mnie bus z paką i podwójną kabiną dla pracowników np. firmy budowlanej, jest samochodem roboczym, a dla US ponoć już nie.

Opublikowano

bo ma kabinę z więcej niż jednym rzędem siedzeń. Patrzcie co kupujecie lub o czym myślicie. Czasem zamiast myśleć o nissanie navarze (50% lub kilometrówka) lepiej wziąć typowo osobowy w leasing i 100% z kilometrówką lub jak macie osobówkę to wziąć coś z paką i jednym rzędem siedzeń typowo w po środki, paliwo czy w pole coś zawieźć.

• Like 1
Opublikowano

Rolnik nie jest na dochodowym ,więc leasing napewno nieopłacalny

Opublikowano (edytowane)

witam,

mam takie pytanie. Czy słyszał ktoś z Was o dokumentowaniu sprzedaż (drobnej) dla podmiotów na zeszyt? Bez wstawiania faktury?

Czy istnieje w ogóle taka forma zgodnie z prawem?

Edytowane przez jackowski11
Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem rolnikiem ryczałtowcem . W związku z przyznaniem dofinansowania na Modernizację planuje zakup maszyn ok 170 tys brutto. Osoba ktora wypelniala wniosek sugeruje ze dobrze jest teraz przejsc na vat bo od razu mozna odliczyć od maszyn. Macie jakies wskazówki na za i przeciw. ? Jest udreka to pozniejsze fakturowanie i rozliczanie? Na ryczaltowego powrócić moge chyba po 5 latach. Tego vatu do odliczenia ok 35 tys. Mam produkcje mleczna ok 6 tys litrow mcznie. Dzieki za rady

Połączone

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Musisz sobie poprzeliczac sam ile wydajesz w ciągu miesiąca żeby można to było odliczyć. Ja miałem ten sam problem i również sprzedaż mleka ale postanowiłem że zostanę na vacie ponieważ na zakup maszyn jednorazowo za ok 110 netto mi się nie opłaca bo np. w zimę nie uda mi się tyle faktur uzbierać.

Opublikowano

Musisz przeanalizować swoje wydatki vat (paliwo,nawozy,opryski,prąd 50%,części do maszyn,zakupy maszyn-samochodu,sprawy budowlane w gospodarstwie,telefon,woda50% i inne), i  vat od faktur sprzedaży.Do tego dodać koszty księgowej ok 120-200 miesięcznie.Jeśli bilans roczny wyjdzie na korzyść dla ciebie to może warto. A tak w ogóle to ile masz ha, bo do ok 15 to się chyba nie będzie ci opłacało,zwłaszcza teraz gdy doszła jeszcze podzielona płatność.

Opublikowano (edytowane)

Tylko rachunkowość uproszczona to co innego niż VAT, przy produkcji mlecznej może się to średnio opłacać, bo mało jest zakupów(większość paszy wytwarzana w gospodarstwie) a mleka nie sprzedasz częściowo na VAT a częściowo bez faktury, żeby ukryć trochę sprzedaży. Przy 170 brutto, jest około 32 tys VAT, sama księgowa na 5 lat to dodatkowy koszt 9tys złotych, zostaje więc już tylko 23tys VAT-u z maszyn. Musisz sobie wszystko przeliczyć, ale z tego co słyszę w okolicy to mało któremu "krowiarzowi" opłacało się przejść na VAT, tylko tym co na prawdę dużo inwestowali lub/i dodatkowo zbierali fakturki po sąsiadach.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

ha jakie mam to okolo 15-17 , wlasnie, mleko tylko ze tam bedzie 5 procent a przy zakupie bede mial glownie 23 procent np paliwo i inne. , ksiegowa odchodzi bo siostra to ogarnie, rozchodzi sie tylko o te 30 tysiecy do odliczenia co mozna zyskać i teraz wlasnie, czy sie zalatwi tyle kwitow co miesiąc żeby cjociaz na zero wychodzic. , paliwa na 1000 zlotych bym.mial miesiecznie tylko czy ktos sie nie przyczepi ze tyle idzie na 17 ha,?,,

Opublikowano

nie czepią się ja mam na papierze połowe powierzchni co uprawiam czyli teoretycznie paliwa idzie 2x tyle na hektar co powinno. jak masz faktury z 2019 roku tosobie zobacz ile VAT u miałeś z zakupu a ile ze sprzedaże jak więcej na zakupie będziesz miał to proste że się opłaca