Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Urząd skarbowy potwierdzeń przelewu będzie raczej wymagał tylko przy zakupie środków trwałych i większych transakcji po kilka tysięcy. Za takie pierdoły to nawet się nie przyczepią. Samą fakturę daj. 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, emtec123 napisał:

Kupiłem przedmiot na allegro i zapłaciłem przelewem tylko za przedmiot bo wysyłkę mam z pakietu SMART. Dostałem fakturę na przedmiot + wysyłkę. Na niej widnieje sposób płatności: PayU- zapłacono. Muszę przedstawiać dowód zapłaty czy oddać samą fakturę bez potwierdzenia przelewu? 😛

Jeśli nie oddajesz faktur na przyspieszony zwrot to żadnych potwierdzeń przelewów nie trzeba

Opublikowano

raczej sami cię poszukają ,jak jesteś vatowiec to sam idz do nich

Opublikowano
Dnia 3.02.2020 o 19:05, przem64 napisał:

Możesz odliczyć wszystkie opryski, nawozy, paliwo itp do roku wstecz od momentu przejścia na VAT. Środki trwałe do 5 lat wstecz, pod warunkiem że na Fakturze Vat masz NIP. 

PS. art. 86 ust. 1 ustawy o VAT

To samo dotyczy też maszyn? Czy jak kupię rozsiewacz do nawozu w lutym a przejdę na VAT od kwietnia to mogę odliczyć cały VAT?

Opublikowano

Cześć.
Ile płacicie miesięcznie za biuro rachunkowe?

U mnie od nowego roku podwyżka o 20zl, czyli teraz 170zł miesięcznie.  Wydaje mi się, że jak na moje średnio 8-12 faktur to dużo. Sprzedaje max 4 razy w roku. Wiem, że można samemu składać deklaracje, ale z biurem rachunkowym trochę spokojniej... Za  około 60zł netto miesięcznie można podpisać umowę z internetowym biurem rachunkowym.
Co o tym myślicie? Lepsze to chyba niż samodzielne składanie deklaracji? Zawsze to biuro w razie biedy będzie chociaż trochę odpowiedzialne?

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelek32 napisał:

Cześć.

U mnie od nowego roku podwyżka o 20zl, czyli teraz 170zł miesięcznie.  Wydaje mi się, że jak na moje średnio 8-12 faktur to dużo. Sprzedaje max 4 razy w roku. Wiem, że można samemu składać deklaracje, ale z biurem rachunkowym trochę spokojniej... Za  około 60zł netto miesięcznie można podpisać umowę z internetowym biurem rachunkowym.
Co o tym myślicie? Lepsze to chyba niż samodzielne składanie deklaracji? Zawsze to biuro w razie biedy będzie chociaż trochę odpowiedzialne?

To ile płacą Ci , którzy mają 40-50 faktur ma miesiąc?? 

Opublikowano
2 godziny temu, pawelek32 napisał:

Cześć.

To ja ci to mogę robić za 100 zł na miesiąc  

Opublikowano (edytowane)

u mnie było 80 miesięcznie księgowa podniosła się na 150 a ja znalazłem inne biuro z polecenia za 80 już po podwyżce. pytanie tylko czy zdąży mnie rozliczyć bo jeszcze papierów ze starego nie mam a styczeń nie rozliczony.

do kiedy się rozlicza???

Edytowane przez Pajej
Opublikowano
8 minut temu, Mikruss napisał:

dam ci 2 fv z opryskami i bedziesz pisal nawet 2 godziny.....

Z czystej ciekawości wrzuć scan bez danych, bo ciekawi mnie co tam takie pracochłonne?

Opublikowano
10 godzin temu, Mikruss napisał:

uwierz mi ze na tyle fv to sam ogarniesz. Prosty program i 1 godzinka miesiecznie i z glowy za darmo....A 170 zl za takie kilka faktur to zdzierstwo w czystej postaci

tia.
jestem na kwartalnym, więc 3x w kwartale wysyłka JPK, czasem korekta jak przyślą późno fakturę a ja wcześnie zaniosę z danego miesiąca.
Poza tym dochodzą jeszcze pytania z mojej strony o inne kwestie jak PIT za najem, czasem PIT37, czasem CIT z OSP, czasem PCC lub kwestie formalne pewnych spraw które za free powiedzą w skarbówce ale nie zawsze chce mi się tam pędzić i ganiać po 3 piętrach.
Za całość faktur z kwartału w liczbie do 60 sztuk płaciłem ostatnio 310 zł. Niby dużo ale na większość pytań z US sami odpowiadają, ostatnie czynności sprawdzające to telefon z biura do mnie i 2 minuty rozmowy + namiary do gościa z US co weryfikował sprawę. Z 3 czy 4 pytań do mnie które miał na początku zostało mu jedno bo resztę to księgowe w pierwszej rozmowie wyjaśniły więc rozmowa była taka: to już wiem to już wiem z tego napisze mi pan informację, podpisze zeskanuje i wyśle mi na maila.

Pytanie co wchodzi w zakres i ile ma się dokumentów i jak skomplikowanych. Ja oficjalnie tylko gospodarstwo tylko z uprawami ale w fakturach jest sporo rozliczeń % sporo wykreśleń bo nie od wszystkiego odliczam, faktura leasingowa i tam na początku było trochę jazdy jak dealer z bankiem namieszali, teraz dochodzi budowa więc środek trwały w budowie leci.

17 minut temu, Mikruss napisał:

dam ci 2 fv z opryskami i bedziesz pisal nawet 2 godziny.....

dokładnie - kiedyś dałem taką - 2 strony bo kupowałem w marcu na całą wiosnę na rzepak i zboża 😉 a że z igłówki to średnio czytelna.

Opublikowano

Może ktoś napisać w skrócie jak to wygląda?
W programie wpisuje się w tabelkę wszystkie pozycje z faktur, program liczy i następnie przepisuje się kwoty do formularza, który elektronicznie wysyła się do US?
I to wszystko?
Dodatkowo ewidencja środków trwałych w zeszycie?
Czy jeszcze coś trzeba?

Opublikowano

Ściągnij taxmachine rok za darmo spróbuj ile to zajmuje. W programie wpisujesz data zakupu numer faktury netto i vat odobno dla 5 8 i 23%. I nie wazne ile pozycji na fakturze wspisujesz sume.

• Like 2
Opublikowano
Dnia 11.02.2020 o 22:41, Mikruss napisał:

uwierz mi ze na tyle fv to sam ogarniesz. Prosty program i 1 godzinka miesiecznie i z glowy za darmo....A 170 zl za takie kilka faktur to zdzierstwo w czystej postaci

Z jakiego programu korzystasz? Jpk i deklaracja tak?