Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już to jest pokazane ze licząc sprzedaż netto - koszt netto i potem rozliczając VAT nie wyjdzie nam prawdziwy obraz realnie jest jak policzymy ceny brutto i dopiero wtedy rozliczenie VAT. Tez byłem przekonany ze cenami netto operujemy ale to jest falszywe

Opublikowano
39 minut temu, nisos napisał:

....Różnica jest niedużą  bo waha 1-3tys  ale poco tracić i jeszcze prowadzić księgowość.

dokładnie, w moim przypadku jeżeli zwrot VATu za dany rok jest poniżej 10 tysia to czas uciekać na ryczałt.
W sumie jak pisałem wyżej - jeszcze tylko garaż, może modernizacja jak się uda i spadam na ryczałt.

Opublikowano
23 minuty temu, przemol87 napisał:

Nie rozumiem skąd się wzięły te wartości a zwłaszcza 28?powinno byc 20?

tu masz rację przy 5% vacie powinno być 20  i zwrot z US w wysokości 10zł (są święta i pomyłki się zdarzają)

Opublikowano

jak sprzeda za 400 tucznika to watu 32 haha

sami fachowcy nawet wat są w stanie dopasować to wyliczen

to żeby policzyć czy korzystniej na wacie czy ryczałcie to trzeba faktury na stół i liczyć caly rok sprzedaż i zakupy  a nie dodawać 2 % watu różnicy

Opublikowano (edytowane)

Heniek jest na rr i sprzedał z ha zboża za 5000 netto plus vat 7 % 350 czyli razem 5350 brutto. Ale koszty jakie poniósł to 3000 netto i tego vatu było średnio 12% (u mnie) czyli 3360brutto. Zarobił 5350-3360 czyli zarobł 1990. 

Zenek jest na vat i poniósł takie same koszyty czyli 3360 ale za zboże dostał 5% czyli 5250. Zysk to 5250 -3360 czyli 1890. Ale Zenek wypełni deklarację vat 7 w cenach netto i wpisze vat ( nie ceny brutto) i dostanie zwrot 110zł. Czyli wyjdzie na to że zarobił więcej na tym że jest na vat. 1890+110=2000. Czyli jak by policzyć po cenie netto 5000-3000=2000 czyli tyle samo.

W tym przypadku jest mała różnica ale wystarczy żeby się opłacało być na vat.

Narazie mi się opłaca i jeszcze planuje kilka inwestycji więc narazie będe na vat.

Edytowane przez poosa21
H
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, krzysztof1987 napisał:

to ja będąc na vat 4 lata odzyskałem zwrot vat w kwocie ok 400 tys 

zazdroszcze gospodarstwa blisko 2mln inwestycji w 4 lata ja wziołem na prow ciagnik i 8 klamotow i zwrotu miałem 28000zł na 2 tury bralem

Opublikowano

Ja co roku robię tak. Szanowna Pani ksiegowo, proszę o zestawienie roczne ile miałem kosztów, ile musiałem oddać vatu ze sprzedaży, ile miałem zwrotów vatu itd. Dostaje Kilka kolumn z cyferkami. Po wykonaniu kilku działań zestawiam to sobie z liczbom, która wyszłaby gdybym był ryczałtowcem. I wszystko jest jasne czy mi się w tym roku opłacało być na vacie czy nie. 

Opublikowano
8 godzin temu, slawekz1975 napisał:

zazdroszcze gospodarstwa blisko 2mln inwestycji w 4 lata ja wziołem na prow ciagnik i 8 klamotow i zwrotu miałem 28000zł na 2 tury bralem

kolego nie ma co zazdrościć trzeba myśleć i ciężko pracować 

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, poosa21 napisał:

Heniek jest na rr i sprzedał z ha zboża za 5000 netto plus vat 7 % 350 czyli razem 5350 brutto. Ale koszty jakie poniósł to 3000 netto i tego vatu było średnio 12% (u mnie) czyli 3360brutto. Zarobił 5350-3360 czyli zarobł 1990. 

Zenek jest na vat i poniósł takie same koszyty czyli 3360 ale za zboże dostał 5% czyli 5250. Zysk to 5250 -3360 czyli 1890. Ale Zenek wypełni deklarację vat 7 w cenach netto i wpisze vat ( nie ceny brutto) i dostanie zwrot 110zł. Czyli wyjdzie na to że zarobił więcej na tym że jest na vat. 1890+110=2000. Czyli jak by policzyć po cenie netto 5000-3000=2000 czyli tyle samo.

W tym przypadku jest mała różnica ale wystarczy żeby się opłacało być na vat.

Narazie mi się opłaca i jeszcze planuje kilka inwestycji więc narazie będe na vat.

Na moim przykladzie koszty troche mniejsze vat  o 60 zł i robi się już strata,tak jak pisałem przez 13 lat bycia na VAT z produkcji straciłem 70 tyś,ale sporo  zarobilem na środkach trwałych dlatego jestem na vacie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Witam, ja zmieniając temat zapytam... Jestem vatowcem od marca 2018 i prowadzę gospodarstwo o pow. 45ha. Mój ojciec jest ryczałtowcem i prowadzi gospodarstwo o powierzchni 7,5ha. Posiadamy 6 ciągników rolniczych (głównie stare). 3 z nich, i to te najwięcej używane są zarejestrowane na ojca, ale ja korzystam z nich na codzień i kupuję do nich części i materiały eksploatacyjne na faktury vat wystawione na moje dane i wliczam je do comiesięcznych rozliczeń vat. Co na to może powiedzieć skarbówka w razie kontroli? Czy może być jakiś problem? A może należy spisać i mieć w domu jakies umowy na użytkowanie lub wypożyczenie ciągnika od ojca? I wreszcie co w sytuacji, gdy ojciec będzie chciał sprzedać któryś z tych ciągników, a w fakturach okaże się, że na remonty do danego  ciągnika wydałem kilka tys zł i rozliczyłem z nich vat?????

Opublikowano

Mam takie 2 pytania. 

Czy jeżeli zakupiłem paliwo ON to rozlicze vat w US oraz akcyze w gminie (tu i tu) ? 

Słyszałem że jest taka możliwość że w urzędzie skarbowym zgłasza się że np otrzymałem od mamy  np 50 tyś. I wówczas mogę zakupić np maszyny i US nie będzie wnikal skąd mam pieniądze. 

Opublikowano

Jak zgłosisz to rodzice mogą nawet i milion ci dac bez podatku ,warunek musi być przelew na twoje konto ,nie gotówka ,co do akcyzy i vatu-odliczasz jedno i drugie

Opublikowano

Nie ważne gdzie pracuje. Nawet jeżeli pracuje na etacie i składa co roku PIT mogą ją kontrolować i zapytać skąd miała tą sumę. Najgorzej to wytłumaczyć jeśli pieniądze były wpłacone na konto w formie gotówki i to kilka dni przed przelewem

Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Co do drugiego pytania, to mamusia może mieć kontrol po takim podarunku🙂

Co fakt nie dostałem miliona ale rodzice kontroli nie mieli, nie koniecznie musi być przelew, obdarowany może sam wpłacić pieniądze na swoje konto (wyrok sądu z ostatniego czasu).

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, miwigos napisał:

Jak zgłosisz to rodzice mogą nawet i milion ci dac bez podatku ,warunek musi być przelew na twoje konto ,nie gotówka ,co do akcyzy i vatu-odliczasz jedno i drugie

orzeczenie NSA możesz wpłacić na rachunek sam ale do tego umowa darowizny i to notarialna i zgłoszenie  więc prościej przelew bezpośredni

2 godziny temu, lukasz7604 napisał:

Nie ważne gdzie pracuje. Nawet jeżeli pracuje na etacie i składa co roku PIT mogą ją kontrolować i zapytać skąd miała tą sumę. Najgorzej to wytłumaczyć jeśli pieniądze były wpłacone na konto w formie gotówki i to kilka dni przed przelewem

Bardzo proste wytłumaczenie- z nierządu 

• Like 1
  • Thanks 1