Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, danielhaker napisał:

I przez takie myślenie większość twierdzi, że są na plusie i to wszystko robią na legalnie ;)

Przypominam, że temat brzmi: "ceny pszenicy"

Moja teściowa jest księgową od 30 lat, ja robię księgowanie sam ona od czasu do czasu zerknie. Wszystko jest zgodnie z prawem, nie rozumiem czemu ma służyć sugerowanie że są nieścisłości skoro prawo mówi tak a nie inaczej.

Opublikowano

Ile tego watu jest na rękawiczki biznesmeni ?????????

więcej atrament w   długopisie zużyty do wypisania  kosztuje haha no chyba że długopisy też odliczacie

nie twierdzę że bycie watowcem jest złe ale bez przesady

jak by nie było to kupując płacicie wat i o to w tym chodzi żeby ruch w interesie był haha , to że tam trochę  pokombinujecie to również wpływa na następne zakupy , bo jak nie kupisz to szkoda zapłacić  i koło  fortuny kręci się nadal 

to że jeszcze nigdy nie zapłaciłeś do US wcale nie znaczy że na byciu watowcem zarobiłeś , bo ryczałtowiec ma większy podatek czasami

a swoją drogą to dlaczego niektórzy marza o powrocie do ryczałtu ???????? 

Opublikowano
39 minut temu, 20CBR12 napisał:

Tak są w US małe kary za małe "nieumyslne" błędy w ocenie miłościwie nas opodatkuwujacego

Tak jak pisałem auto na gospodarstwo "nie może być luksusowe" jak kolwiek to rozumieć i wtedy mozna część vat odliczyć "nie cały" jak dobrze pamiętam to 50%wypalonego paliwa przez auto

Co do odzieży to mozna odliczać jeśli ma sie pracownika/pracowników dla siebie jako właściciela nie można i to jeszcze też tam są jakieś obwarowabia typu jedna para butów na rok np ale ja tu nie jestem aż tak zorientowany bo mnie to nie dotyczy... 

Moja księgową odpisuje 50 % spalonego vatu ze 100% paliwa. Ale ja bardzo rzadko gdzieś tankuj. 

Co do cen zboże to ciężko przewidzieć jakiekolwiek ruchy cenowe. Noby każdy wie gdzie susza, gdzie śniegi, gdzie jakie plony a tak naprawdę to pewnie jest zmowa cenowa największych graczy na świecie do tego spekulanci giełdowy i tyle. Tak samo jak z azotem. Kiedyś zazwyczaj oD lipca drożały. A teraz cena raz tak raz sraka

Opublikowano (edytowane)

Kto na Vacie tylko zyskuje, ten dochodu nie wykazuje i prędzej, czy później US do dupki mu się dobierze. Chyba, że kilkaset hektarów ma i z dopłat stać go ubrać, wyżywić rodzinę, i coś zainwestować w gospodarstwo. Firma na minusie, nie ma racji bytu. 

Edytowane przez bezbarwny
Opublikowano (edytowane)

Nie mam zamiaru nikomu udowadniać że bycie na Vacie jest korzystne,  Polska to dziwny kraj że człowiek wydaje więcej niż zarabia... Ja mam kredyty, kupuję sprzęt, modernizuje budynki utwardzam podwórko... Jeśli bym nic nie robił a jedynie sprzedawał zboże czy bydło to normalne jest że wychodził bym na zero. Wiem jedno, mogę pozwolić sobie na więcej będąc na VAT.

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
59 minut temu, 20CBR12 napisał:

Tak jak pisałem auto na gospodarstwo "nie może być luksusowe" jak kolwiek to rozumieć i wtedy mozna część vat odliczyć "nie cały" jak dobrze pamiętam to 50%wypalonego paliwa przez auto

Czyli bmw serii 5 nie jest luksusowe, bo odliczenie przeszło.

Pszenica 700netto.

Opublikowano

A jest??? Przecież to suw czyli jak najbardziej nadaje się do jazdy w offroad /po polu.. Czyli US jak najbardziej nie może mieć zastrzeżeń do takiego samochodu! 

Właśnie jak pisałem wyżej raz trzeba znać przepisy a dwa ich interpretacje- BMW X5 nie jest autem luksusowym dla US

Opublikowano

paliwa więcej watowcy zuzywają niż wody w gospodarstwach  haha a tu się sprzeczacie czy połowe tego wlewanego do osobówki można odliczyć czy tez nie 😀

Opublikowano
Przed chwilą, danielhaker napisał:

I przez takie myślenie większość twierdzi, że są na plusie i to wszystko robią na legalnie ;)

Przypominam, że temat brzmi: "ceny pszenicy"

Niech policzą ile by mieli na RR ,wtedy będa wiedzieli ile zostaje,napewno opłaca sie tym co mają duże dochody,nie mylić z przychodem

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

No brak słów. Czy naprawdę utrwalacie stereotyp ze polski chłop to ten co jako najgłupszy z rodziny został na wsi czy tylko zimowe przesilenie ??

odziez robocza która wykorzystujemy w gospodarstwie odliczamy pełen VAT. Wszystkie rzeczy które wykorzystujemy w gospodarstwie kwalifikują nas do odliczenia vatu. Zn takich co nawet telewizory kupowali i nikt im problemu noe robił. Ale oczywiście polski chłop boi się urzędów , nic nie rozumie i powtarza bzdury które usłyszał od innego prostego chlopa

@20CBR12  Zmień chłopie księgową bo cię wprowadza w błąd i straciłeś już kupę kasy przez nią , ile będziesz chodził w ubraniach z ciuchlandu ? , odlicz vat i ubierz się jak na polskiego rolnika przystało !

Opublikowano (edytowane)

bo madry nie taki głupi idzie na urzędy by mieć lżejszy chleb a na wsi kto pozostaje i przedaje pszenice poniżej kosztow produkcji cena na chwilę obecną 685 zł paszowa a czynsz dzierżawy ponad 1 tys zł i dopłaty właściciela  i jeszce plon wg urzedu statystycznego no oczywiście w każdej regule są wyjatki

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

byłem 10 lat na vacie korzystalem z prowu to były zwroty wróciłem na ryczalt bez problemu teraz mam spokój nie planuje duzych inwestycji szwagier mial kontrole to z kazdej puszki farby go rozliczali sprawdzali co malowal itp powód kupil wieksza partie byczków na kredyt i poprosil o zwrot 3lata wstecz kontrol ma

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, ordynator napisał:

ten kalkulator nie działa poprawnie według mnie , bo ryczałtowiec ma na zboże 7 %

Faktycznie coś źle liczy.

Ten już inaczej

https://vatdlarolnikow.pl/kalkulator-wyliczanie-vat/

Według niego na vacie tracę 8-11tys rocznie. Plus księgowa.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
16 minut temu, slawekz1975 napisał:

byłem 10 lat na vacie korzystalem z prowu to były zwroty wróciłem na ryczalt bez problemu teraz mam spokój nie planuje duzych inwestycji szwagier mial kontrole to z kazdej puszki farby go rozliczali sprawdzali co malowal itp powód kupil wieksza partie byczków na kredyt i poprosil o zwrot 3lata wstecz kontrol ma

To się śwagier umordowal przy tej kontroli napewno

i co tu się okazuje, tez taki bamber jak miwigos nie jest na vacie. 
oj chłop boi się urzędów. Ale co tu się dziwić. Głupie wnioski z prow przecież zewnętrzne firmy musza robić. Za głupie podanie o zmianę terminu inwestycji biorą po 500 zł bo chłop nie umie trzech zdań w wordzie napisać.. widzę ze o byciu na VAT to już legendy chodza jak to płoty sprawdzają czy farba była użyta 😄😄mi nic noe sprawdzali a vatu średnio mam 9 tys co 2-3 miesiące na deklaracji. Zwrotu samego vatu miałem raz na ponad 100000 i jakoś nikt nos przyjeżdżał nie sprawdzał 

Opublikowano
6 minut temu, masa24 napisał:

To się śwagier umordowal przy tej kontroli napewno

i co tu się okazuje, tez taki bamber jak miwigos nie jest na vacie. 
oj chłop boi się urzędów. Ale co tu się dziwić. Głupie wnioski z prow przecież zewnętrzne firmy musza robić. Za głupie podanie o zmianę terminu inwestycji biorą po 500 zł bo chłop nie umie trzech zdań w wordzie napisać.. widzę ze o byciu na VAT to już legendy chodza jak to płoty sprawdzają czy farba była użyta 😄😄mi nic noe sprawdzali a vatu średnio mam 9 tys co 2-3 miesiące na deklaracji. Zwrotu samego vatu miałem raz na ponad 100000 i jakoś nikt nos przyjeżdżał nie sprawdzał 

Dawno widac nie miałeś styczności z KAS. Tej prawdziwej. Tylko głupiec się śmieje, bo nie wie, co go czeka

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Taurus83 napisał:

Ja odliczam pół vatu z paliwa i części od auta. Wszystko co się da wpisuje, ubrania, gazety, materiały biurowe, i wiele innych. Mam znajomych co pracują w urzędzie skarbowym to mówią że nie czepiają się takich bzdur. Gorzej jak ktoś ma 4 laptopy w firmie jednoosobowej Ale podczas kontroli akurat 3 są w naprawie  ;)

kumpel tak zrobił (3 laptopy i 2 tablety) i zero problemów ;)

8 godzin temu, mikad napisał:

Laptopy, telefony, faktury za internet i telefon, doładowania a nawet żarcie dla psa, wszystko co w razie kontroli będziesz w stanie udowodnić że służy Ci w prowadzeniu gospodarstwa.

obecnie bym polemizował, telefon z chin se ściągnę i taniej niż w PL odliczając VAT. Resztę 50% lub 100 choć ostatnio 50% się nie opłaca w moim przypadku

5 godzin temu, Wicherek napisał:

Na Vacie jestem od samego początku kiedy rolnicy mogli przechodzić na vat , sam się rozliczam , nie miałem jeszcze żadnej kontroli ,ubrania robocze kupuję i odliczam vat , jeżeli robię błąd to i tak wiele faktur już się przedawniło  i wielkiej kary nie zapłacę

mało wydajesz względem tego ile zarabiasz to i mało kontroli.
Ja w tym roku 2 kwartały czynności sprawdzające, trzeci to żniwa i odpuścili bo pierwszy raz od 10 lat zapłaciłem VAT do US ale za 4 kwartał znów będą czynności sprawdzające (wydałem w ciągu roku o ponad 30 tys więcej niż zarobiłem w gospodarstwie, 10 tysia wlazłem w debet i na taki zwrot liczę). Dopłat tyle nie dostałem i nie dostanę choć zaliczki wpłynęły. Faktem jest że sporo inwestuję kasy z drugiej roboty (bo jednak leasing samochodu+budowa garażu). Ogólnie staram się zawsze wydać tyle ile mam ze sprzedaży+ 50-100% dopłat rocznie i ostatnio się czepiają, pisze wyjaśnienia i luz ale robi się to męczące.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

odnosnie kontroli szwagra zarobil sobie na uslugach 10tysi i wplacil sobie je na konto aby kredycik splacic i us go grzecznie zapytał skjad ta kasa no i musial krecic malao tego sprawdzili gdzie mieszkaj jego siostry itp isprawdzali konta czy czasem mu ktos nie pozycza kasiory bez podatku od czynnosci drugi szwagier mial firme i dzwonił sobie do  zony a miał sekundowe naliczanie i bach us odrzucil te rozmowy bo nie zwiazane z działalnoscia gosp sprawdzali telefony itp takze z tym vatem było dobrze ale za PO za morawieckiego bedzie duzo kontroli bo 500+ itp rolnikow do tej pory ulgowo traktowali

• Haha 3