Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@sumek666 mogę się mylić, ale rolnik nie jest zobligowany do wystawiania faktur MPP za płody rolne. Płodów rolnych nie ma na liście towarów objętych tym obowiązkiem.

A co do banku, to chyba każde konto "AGRO" z automatu ma przypisane konto SP.

Ja mam w US podane dwa rachunki i to one widnieją na białej liście a nie subkonta do VAT. To do wcześniejszej dyskusji. 

Opublikowano
20 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

powyzej 15 tysia w jednorazowej transakcji i towary z zał. 15.
Tam chyba nie ma zbóż ;)

Możesz dać link do tej strony

Opublikowano
6 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

powyzej 15 tysia w jednorazowej transakcji i towary z zał. 15.
Tam chyba nie ma zbóż ;)

nie ma zbóż nie ma mleka i innnych rolnych towaarów ........ są towary na ktore do tej pory bylo odwrotne obciązenie vat

Opublikowano (edytowane)

Napisz do UG że zapłacisz podatek też z podziałem .Cukier drogi mają problem tani też problem a durne bambry ryją dzień i noc na okrągło  A od 15 lat obiecują że będzie lepiej w następnej kampanii

Edytowane przez RU68
Opublikowano
2 godziny temu, sumek666 napisał:

Jak sprzedasz zboże o wartości większej niż 15 tys zł lub masz coś do zapłacenia powyżej tej kwoty to płacisz osobno netto osobno VAT. Tak w skrócie. Musisz też sprawdzić białą listę czy widnieje na niej Twój kontrahent.

proszę o nie wprowadzanie ludzi w błąd. Jeśli dostałeś jakikolwiek zwrot Vat z US na konto przed 1 listopada 2019 to żadnego subkonta nie trzeba zakładać ponieważ jest już ono ujęte w skarbówce ale jako zwykłe "konto rolnicze". Przy zakładaniu konta rolniczego w dowolnym banku musiałeś okazać Nakaz Płatniczy potwierdzający że jesteś rolnikiem.

Mechanizm podzielonej płatności (split payment) – jak stosować
od 1 listopada 2019 r.
Najistotniejsze zmiany w zakresie stosowania przepisów odnoszących się do MPP:
■ obowiązkowy MPP dotyczy wyłącznie transakcji, które podlegają opodatkowaniu VAT
w Polsce, dokonywanych między podatnikami (B2B), udokumentowanych fakturą, w której
kwota należności ogółem przekracza 15 000 zł (brutto) lub jej równowartość;
■ obowiązkiem stosowania MPP objęte zostaną wybrane towary oraz usługi wymienione w
nowym załączniku nr 15 do ustawy o VAT;
■ wszyscy podatnicy, w tym podmioty zagraniczne i osoby prowadzące jednoosobową
działalność gospodarczą, którzy dokonują sprzedaży lub świadczą usługi wymienione
w załączniku nr 15 albo dokonują zakupu towarów i usług tam wymienionych, zostali
zobowiązani do otwarcia rachunków rozliczeniowych, a w konsekwencji także rachunków VAT
(nie będzie można posługiwać się rachunkami osobistymi ani rachunkami prowadzonymi przez
zagraniczne banki);
■ sankcje i kary za niestosowanie nowych przepisów, w tym dodatkowe zobowiązanie
podatkowe w VAT dla sprzedawcy oraz nabywcy (w wysokości równej 30% wartości VAT
wynikającej z takiej faktury (jedynie w zakresie pozycji objętych obowiązkowym MPP), brak
możliwości zaliczenia wydatku do podatkowych kosztów w podatku dochodowym, kary grzywny
określone nowymi regulacjami k.k.s. (do 720 stawek dziennych, w 2019 r. maksymalnie
21 600 000 zł);
■ obowiązek umieszczenia przez sprzedawcę informacji na fakturze o stosowaniu
obligatoryjnego mechanizmu podzielonej płatności,
■ możliwe będą zbiorcze płatności (za kilka faktur w ramach jednego przelewu),
■ środki z konta VAT będzie można wykorzystać do regulowania innych zobowiązań
podatkowych (PIT, CIT, akcyza, cło) oraz składek ZUS.
Podatnicy objęci obowiązkowym MPP
Zgodnie z nowo dodanym ust. 1a do art. 108a ustawy o VAT od 1 listopada 2019 r. podatnicy
są obowiązani zastosować mechanizm podzielonej płatności, gdy:
■ będą dokonywać płatności za nabyte towary lub usługi wymienione w załączniku nr 15 do
ustawy o VAT oraz
■ kwota należności ogółem na fakturze będzie stanowić kwotę, o której mowa w art. 19 pkt 2
Prawa przedsiębiorców (chodzi o kwotę brutto przekraczającą 15 000 zł lub jej równowartość)
Towary i usługi objęte zakresem obligatoryjnego MPP
Obowiązkowy mechanizm podzielonej płatności będzie od 1 listopada 2019 r. stosowany
w odniesieniu do 150 grup towarowych i usługowych wymienionych w nowym załączniku nr 15
do ustawy o VAT. Towary te można posegregować w następujące grupy:
■ wyroby ze stali,
■ metale szlachetne,
■ metale kolorowe,
■ odpady, złom, surowce wtórne,
■ elektronika, m.in.: procesory, smartfony, telefony, tablety, netbooki, laptopy, konsole do gier,
tusze, tonery, dyski twarde, w tym przenośne (SSD), telewizory, dyktafony, aparaty
fotograficzne, kamery itp.,
■ paliwa do napędu samochodów, oleje opałowe i smarowe,
■ prawa do emisji gazów cieplarnianych,
■ roboty budowlane, remontowe,
■ węgiel, koks, brykiet i inne paliwa stałe,
■ części do samochodów i motocykli.
Jeśli na fakturze podana jest jakakolwiek pozycja z załącznika nr 15 do ustawy o VAT, nawet
w niewielkiej kwocie, i jeśli cała wartość faktury przekracza kwotę 15 000 zł lub jej
równowartość, wówczas sprzedawca ma obowiązek oznaczyć taką fakturę dopiskiem
„mechanizm podzielonej płatności”. Jednak ostateczną decyzję o sposobie zapłaty za tak
wystawioną fakturę podejmuje nabywca. Ma on obowiązek zastosowania MPP tylko do nabytych
towarów lub usług wymienionych w załączniku nr 15 do ustawy o VAT.W tej sytuacji nabywca
ma dwa wyjścia, tj. zapłacić z zastosowaniem MPP za:
■ towary i usługi wymienione w załączniku nr 15 do ustawy o VAT i jednocześnie za pozostałe
towary i usługi zapłacić na normalnych zasadach albo
■ całą należność z faktury.

Opublikowano

A w załączniku 15 pisze cos o komputerach. I teraz pytanie jak np kupuje opryskiwacz z komputerem za 40 tys to co? Czy tp chodzi o komputery biurowe? 

Opublikowano
Neza napisał:

@sumek666 mogę się mylić, ale rolnik nie jest zobligowany do wystawiania faktur MPP za płody rolne. Płodów rolnych nie ma na liście towarów objętych tym obowiązkiem.

A co do banku, to chyba każde konto "AGRO" z automatu ma przypisane konto SP.

Ja mam w US podane dwa rachunki i to one widnieją na białej liście a nie subkonta do VAT. To do wcześniejszej dyskusji. 

masz racje rolnik nie ma żadnego obowiązku, a firmy które twierdzą tak to się poprostu mylą, takim którzy tak twierdza trzeba skierować do biura rachunkowego niech to im wyjaśni

Opublikowano
2 godziny temu, przem64 napisał:

proszę o nie wprowadzanie ludzi w błąd. Jeśli dostałeś jakikolwiek zwrot Vat z US na konto przed 1 listopada 2019 to żadnego subkonta nie trzeba zakładać ponieważ jest już ono ujęte w skarbówce ale jako zwykłe "konto rolnicze". Przy zakładaniu konta rolniczego w dowolnym banku musiałeś okazać Nakaz Płatniczy potwierdzający że jesteś rolnikiem.

czy mowimy o tak zwanej białej liscie? z tego co wiem to jesli ktos zakladal konto rolniczej to banki mu z urzedu zakladaly subkonto? jak ktos ma rachunek indywidualny?

Opublikowano
Mikruss napisał:

A jak będzie ze zwrotem vatu z US? Na sub konto pojdzie czy na normalne?

z tego co słyszałem to niestety przytrzymają na 2miesiące je a potem będzie można nimi obracać, ale nie wiem czy to prawda

Opublikowano

Nie wiem z kąt wy bierzecie te wszystkie informacje Ale jak ktoś jest kumaty to szybko obejdzie te przepisy i one bardzo rolnika się nie tyczą .A dwa  zwroty są cały czas na normalne konto tylko trzeba je zaznaczyć że tam ma być zwrot .

Opublikowano

Robiłem rozliczenie wczoraj i zwrot dalej na konto normalne był robiony tylko standard 60 dni 

Opublikowano
28 minut temu, sumek666 napisał:

to tak. jeżeli sprzedaję tylko zboże, kukurydzę i pyry to żadnego dodatkowego konta zakładać nie muszę?

mam tylko zwykły prywatny rachunek w mBanku?

A masz możliwość zapłacenia takiej faktury MPP ze swojego indywidualnego konta? 

Opublikowano
1 minutę temu, maniek20 napisał:

Robiłem rozliczenie wczoraj i zwrot dalej na konto normalne był robiony tylko standard 60 dni 

Ale to bank z automatu zatrzymuje pieniądze na subkoncie. 

Opublikowano
Przed chwilą, Neza napisał:

Ale to bank z automatu zatrzymuje pieniądze na subkoncie. 

Tak robi jak zaznaczysz zwrot na konto vat  Wiem bo mam na koncie vat $$ z faktury a zwroty przychodzą na normalne .I nie mam żadnego subkonta tylko normalne vat zrobione z automatu przez bank .